Γιατί πρέπει να σώσουμε την Αρκτική

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Γιατί πρέπει να σώσουμε την ΑρκτικηΑρκτική. Για πολλούς η περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένας τόπος, που απειλείται από τις γεωτρήσεις πετρελαίου, τη βιομηχανική αλιεία και τον πόλεμο.

Το εγχείρημα Save the Arctic της Greenpeace, επιχειρεί να συγκεντρώσει 5 εκατομμύρια υπογραφές από όλο τον κόσμο, με στόχο τη διεκδίκηση της ανακήρυξης της Αρκτικής σε παγκόσμιο καταφύγιο και την προστασία της από τις βιομηχανικές δραστηριότητες. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν τα 3 εκατομμύρια (2,929,572). Οι υπογραφές αυτές βρίσκονται σε μία ειδικά κατασκευασμένη κάψουλα, στο βυθό της Αρκτικής. Εκτιμάται πως η κάψουλα ότι θα παραμείνει εκεί για τα επόμενα 40 περίπου χρόνια και θα αναδυθεί προς τα μέσα του αιώνα. Χάρη σε αυτή την κίνηση εταιρείες όπως οι Conoco Phillips η Statoil και Shell στις αρχές Μαρτίου, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τα φετινά τους σχέδια για πετρελαϊκές εξορύξεις στα επικίνδυνα νερά της Αρκτικής. Ο συγκεκριμένος τόπος μας αφορά όλους. Καθορίζει τις καιρικές συνθήκες και το φαγητό που καλλιεργούμε και τρώμε.

Γιατί πρέπει να σώσουμε την ΑρκτικηΤα πολυάριθμα προβλήματα της περιοχής, μπορούν να αποτυπωθούν με ποικίλους τρόπους. Η Αρκτική λιώνει συνεχώς. Τα τελευταία 30 χρόνια μάλιστα έχουν χαθεί από τα συγκεκριμένα φαινόμενα τα ¾ του πάγου που επιπλέει στην κορυφή του κόσμου. Επίσης, η έρευνα για εξεύρεση πετρελαίου στην περιοχή, έχει κάνει κορυφαίες εταιρείες να προκαλέσουν πετρελαιοκηλίδα για την κάλυψη αναγκών μόλις 3 χρόνων. Από την πλευρά της η θαλάσσια ζωή, έχει αρχίσει να καταστρέφεται από τις βιομηχανικές μηχανότρατες και τα αρκτικά κράτη προετοιμάζονται για πιθανή σύγκρουση.

Οι Αμερικανοί έχουν μιλήσει για «αύξηση των στρατιωτικών απειλών» στην περιοχή της και η Ρωσία προβλέπει «ένοπλη επέμβαση στο μέλλον». Η απειλή ενός μελλοντικού πολέμου στην Αρκτική είναι πραγματική. Μαζί με την αυξανόμενη στρατικοποίηση της περιοχής, έξι χώρες προσπαθούν να αρπάξουν τμήματα της Αρκτικής, συμπεριλαμβανομένου του Βόρειου Πόλου, ως εθνική τους επικράτεια.

Αν θέλετε να βάλετε την υπογραφή σας στη διάσωση της Αρκτικής τότε επισκεφτείτε αυτή τη διεύθυνση: http://www.savethearctic.org

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr