Γιατί πρέπει να παίζετε βιντεοπαιχνίδια με τα παιδιά σας;

Συντάκτης: Flowmagazine

Η κοινή χρήση βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να βελτιώσει τη σχέση σας και να σας προσφέρει χρήσιμα εργαλεία ανατροφής των παιδιών.

Τα οφέλη για τα παιδιά

Το να παίζετε βιντεοπαιχνίδια με παιδιά έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του ποιοτικού χρόνου μαζί.

Ο πιο προφανής λόγος για να παίξετε είναι να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Παρόλο που μπορεί να προτιμάτε να περνάτε χρόνο έξω πετώντας μια μπάλα ή βγαίνετε έξω για παγωτό, είναι σημαντικό να τους συναντάτε εκεί που βρίσκονται.

Θυμάμαι με αγάπη να παίζω ένα παιχνίδι που ονομάζεται King’s Quest με τον πατέρα μου. Ως μικρό παιδί, περνούσα ώρες καθισμένος στην αγκαλιά του, μετακινώντας το ποντίκι του υπολογιστή για να βοηθήσω τον πρωταγωνιστή να εξερευνήσει τον κόσμο που μοιάζει με την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων λύνοντας γρίφους. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, αυτός και εγώ ακόμα μιλάμε για το πόσο διασκεδαστικό ήταν να μοιραζόμαστε αυτή την εμπειρία.

Είναι επίσης πιο εύκολο να κάνετε συνομιλίες ενώ μοιράζεστε μια δραστηριότητα. Κάθε θεραπευτής που ξέρω και εργάζεται με παιδιά έχει μια αξιόπιστη τράπουλα με κάρτες Uno στο γραφείο του.

Γιατί πρέπει να παίζετε βιντεοπαιχνίδια με τα παιδιά σας;

Το να έχετε κάτι να κάνετε, κάνει τις συνομιλίες να αισθάνονται λιγότερο αναγκαστικές— μπορελιτε να πετάξετε τυχαία στην κουβέντα ένα «Παρεμπιπτόντως, πώς πάει το σχολείο;» ή ένα “Πώς τα πάνε οι φίλοι σου;” παίζοντας. Θα εκπλαγείτε πόσο πιο ανοιχτοί είναι οι νέοι να απαντούν σε ερωτήσεις ενώ χτυπιούνται μεταξύ τους στο Super Smash Bros. από το να κάθονται πρόσωπο με πρόσωπο και να «ανακρίνονται» από τους γονείς τους.

Υπάρχουν επίσης πολλές τεράστιες βάσεις παιχνιδιών, κόμικς και anime σε όλη τη χώρα. Περάστε μια μέρα περπατώντας με τα παιδιά σας. Θα εκπλαγείτε από τα περίτεχνα κοστούμια και θα δείτε ακόμη και μερικές γνωστές προσκεκλημένες διασημότητες. Το πιο σημαντικό, τα παιδιά σας θα εκτιμήσουν την ευκαιρία να πάνε μαζί σας και να σας δείξουν ένα σημαντικό μέρος του κόσμου τους.

Τα οφέλη για εσάς

Η κατανόηση των κινήτρων των παιδιών σας για παιχνίδι μπορεί να σας βοηθήσει να διευρύνετε τα ενδιαφέροντά τους.

Η εμπειρία βιντεοπαιχνιδιών για τον εαυτό σας μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τα παιχνίδια για το κατάλληλο περιεχόμενο.

Η κατανόηση των παιχνιδιών που παίζουν τα παιδιά σας μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε όρια και να κάνετε σημαντικές συζητήσεις.

Για όλα όσα σας δυσκολεύουν- Παίξτε βιντεοπαιχνίδια με τα παιδιά σας.

Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω στους γονείς των παικτών είναι: Παίξτε βιντεοπαιχνίδια με τα παιδιά σας.

– Δεν μπορείτε να κάνετε τα παιδιά σας να περάσουν χρόνο μαζί σας; Παίξτε βιντεοπαιχνίδια με τα παιδιά σας.

– Οι δάσκαλοι παραπονιούνται ότι τα παιδιά σας δίνουν περισσότερη προσοχή στο Minecraft παρά στις σχολικές τους εργασίες; Παίξτε βιντεοπαιχνίδια με τα παιδιά σας.

– Τα παιδιά σας δεν έχουν άλλα ενδιαφέροντα; Παίξτε βιντεοπαιχνίδια με τα παιδιά σας.

– Ανησυχείτε ότι τα παιδιά σας εκτίθενται σε ακατάλληλο περιεχόμενο; Παίξτε βιντεοπαιχνίδια με τα παιδιά σας.

– Ανησυχείτε για τις αποφάσεις των παιδιών σας; Παίξτε βιντεοπαιχνίδια με τα παιδιά σας.

Προσθήκη στην εργαλειοθήκη σας ως γονείς

Η εκμάθηση για παιχνίδια θα σας δώσει επίσης γλώσσα για να έχετε αποτελεσματικές συνομιλίες με τα παιδιά σας.

Γιατί πρέπει να παίζετε βιντεοπαιχνίδια με τα παιδιά σας;

Για παράδειγμα, ορισμένοι τύποι παιχνιδιών δεν μπορούν να τεθούν σε παύση κατά βούληση π.χ. στη μέση ενός γύρου. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να σταματήσουν, ειδικά για νέους ανθρώπους των οποίων οι φίλοι μπορεί να εξαρτώνται από αυτούς. Δεκαετίες αργότερα, οι γονείς μου εξακολουθούν να αστειεύονται ειρωνικά με την γκρίνια των γιων τους, «Μα μαμά, δεν μπορώ να κατέβω αυτή τη στιγμή, είμαι σε μάχη προπονητή…!» Δεν καταλάβαιναν τι σήμαινε αυτό ή γιατί ένιωθαν τόσο πιο επείγον από το να έρθουν για δείπνο όταν ήταν ζεστό. Οδήγησε σε διαμάχες σε περισσότερες από μία περιπτώσεις.

Γνωρίζοντας αυτό, ποια από τις ακόλουθες προσεγγίσεις φαίνεται πιο πιθανό να κάνει ένα παιδί να βάλει κάτω τον ελεγκτή χωρίς διαφωνία;

«Πρέπει να σταματήσεις να παίζεις τόσο πολύ αυτό το παιχνίδι, αποτυγχάνεις τα μαθήματά σου».

“Ξέρω ότι παίζετε WoW με τους φίλους σας αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει να σταματήσετε μετά από αυτήν την επιδρομή για να ολοκληρώσετε την εργασία σας.”

«Παρακαλώ ελάτε να βγάλετε τα σκουπίδια».

«Παρακαλώ ελάτε να βγάλετε τα σκουπίδια στο τέλος του γύρου».

«Έλα, πάμε να κάνουμε μια βόλτα».

«Ας πάμε μια βόλτα όταν βρεθείτε στο επόμενο καλό σημείο στάσης σας».

Ακόμα κι αν αποφασίσετε ότι θέλετε τα παιδιά σας να απενεργοποιήσουν το παιχνίδι μόλις τηλεφωνήσετε, η κατανόηση της γλώσσας που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας θα σας δώσει τα εργαλεία για να κάνετε αυτή τη συζήτηση μαζί τους.

Απλώς αναγνωρίζοντας το δίλημμα, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα τους θα ακούγεται πιο εύκολα. Το “Ξέρω ότι βρίσκεστε στη μέση ενός γύρου, αλλά η γιαγιά έρχεται και χρειάζομαι τη βοήθειά σας” θα είναι πιο αποτελεσματικό από το απλό, “Άσε το παιχνίδι. Η γιαγιά έρχεται και χρειάζομαι τη βοήθειά σας». Και φυσικά, αν ξέρατε τι είναι η μάχη προπονητή, τη σημασία της για το παιδί σας, πόσο χρόνο διαρκεί συνήθως και το πρόβλημα που μπορεί να τους προκαλέσει αν διακοπεί, μπορείτε να επιλέξετε να του δώσετε λίγο περισσότερο εύρος.

Πολλά άλλα παραδείγματα υπάρχουν. Τι θα κάνατε αν το παιδί σας σας ζητούσε χρήματα για να αγοράσει «δέρματα»; Τι γίνεται με το “DLC”; Αξίζει το ένα ή το άλλο τα λεφτά σας; Ο ευκολότερος τρόπος για να μάθετε τη γλώσσα είναι παίζοντας.

(Μπορείτε να ανατρέξετε σε ένα γλωσσάρι όρων βιντεοπαιχνιδιών στο https://www.videogamehealth.com/glossary

Αξιολόγηση του κατάλληλου περιεχομένου

Πίνακας αξιολογήσεων λογισμικού ψυχαγωγίας

Σύστημα αξιολόγησης παιχνιδιών του The Entertainment Software Rating Board

Πηγή: Entertainment Software Ratings Board

Θα ήσασταν εντάξει με τα παιδιά σας να παίζουν Octopath Traveler; Τι θα λέγατε για το Katamari Damacy; Πως ξέρεις? Η βαθμολογία ESRB στο κουτί και ιστότοποι όπως το Common Sense Media είναι χρήσιμες, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα δικά σας ένστικτα και το σύστημα αξιών σας. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για να ζήσετε μόνοι σας το παιχνίδι.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για παιχνίδια με δυνατότητα δημόσιας συνομιλίας. Όταν οι παίκτες μπορούν να ακούσουν οποιονδήποτε στην ομάδα τους να μιλάει, μπορεί να γίνει τοξικό ακόμα και το πιο φιλικό προς την οικογένεια παιχνίδι. Οι ρατσιστικές, ομοφοβικές και σεξιστικές συκοφαντίες είναι κοινές σε ορισμένα παιχνίδια.

Η αναπαραγωγή των παιχνιδιών θα σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε αυτήν την πτυχή και να αποφασίσετε εάν θέλετε να περιορίσετε τη φωνητική συνομιλία στην επικοινωνία μόνο με παίκτες που γνωρίζει και εμπιστεύεται το παιδί σας. (Ειλικρινά, αυτό είναι κάτι που προτείνω για σχεδόν οποιονδήποτε, η δημόσια συνομιλία είναι απαίσια.)

Διδακτικές Αξίες

Ομοίως, πολλά παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για σημαντικές συζητήσεις. Το σεξιστικό και επιβλαβές περιεχόμενο στο Grand Theft Auto μπορεί να μετατραπεί σε θετικό μάθημα για το πώς να συμπεριφέρεστε στους άλλους.

Μπορείτε να δείξετε πώς να ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας ενώ πεθαίνετε επανειλημμένα στο τιμωρητικά δύσκολο Celeste ή Dark Souls.

Οι γονείς που αποδοκιμάζουν τα όπλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια παιχνίδια ως μάθημα για το γιατί τα θεωρούν επιβλαβή.

Μιλήστε για τη διαφορά μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας: Γιατί είναι διασκεδαστικό να παρακολουθείς φανταστικούς χαρακτήρες να λύνουν προβλήματα με τις γροθιές τους, αλλά απαράδεκτο για πραγματικούς ανθρώπους να κάνουν το ίδιο;

Η συζήτηση για τις αξίες μέσω φανταστικών χαρακτήρων παρέχει έναν πιο άνετο τρόπο συζήτησης για την πραγματική ζωή. Είναι πιο εύκολο να συζητήσετε για τις επιλογές ενός χαρακτήρα από ό,τι πρέπει να κάνει το παιδί σας σε μια δεδομένη κατάσταση.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι έφηβοι θα γουρλώσουν τα μάτια τους στους γονείς τους προσπαθώντας να τους διδάξουν πώς να ανταποκρίνονται σε έναν νταή. Αλλά κατά τη διάρκεια μιας σκηνής στην οποία ο πρωταγωνιστής στο Life Is Strange αντιμετωπίζει έναν σκληρό μαθητή, ένα εύστοχο “Ουάου, τι θα έκανες;” μπορούσε να διδάξει το ίδιο μάθημα χωρίς τη γκρίνια.

Μια μητέρα αποφάσισε να δοκιμάσει αυτήν την προσέγγιση παίζοντας το Minecraft με τον 6χρονο γιο της. Αρχικά ανησυχούσε για το πώς διαχειριζόταν την καρτουνίστικη βία στο παιχνίδι, έτσι αποφάσισε να ρωτήσει γιατί σκότωνε τα εικονικά ζώα. Ανακουφίστηκε όταν ανακάλυψε ότι «δεν αφορούσε την επιθετικότητα αλλά την κατανόηση της αιτίας και του αποτελέσματος. «Κοιτάξτε, καταλαβαίνετε πράγματα», είπε αφού σκότωσε μια αγελάδα και έλαβε μια μικρή μπριζόλα…Ακόμα κι αν δεν μπορούσε πάντα να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, οι προσπάθειές του να τις απαντήσει ήταν το πρώτο βήμα στην κατανόηση του γιατί τέτοιες ερωτήσεις αξίζει να απαντήσω.”

Αξιολόγηση ενδιαφερόντων

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να οδηγήσουν τους νέους σε παρόμοια ενδιαφέροντα στον φυσικό κόσμο. Σε ποια παιχνίδια είναι καλό το παιδί σας; Τι τους τραβάει σε αυτά τα παιχνίδια; Και πώς μπορούν να εξερευνήσουν αυτές τις πτυχές με άλλους τρόπους;

Απολαμβάνει το παιδί σας παιχνίδια με γρήγορο ρυθμό με πολλή δράση; Ίσως θα απολάμβαναν τις πολεμικές τέχνες ή το ποδόσφαιρο.

Οι δυνατοί χαρακτήρες και οι ιστορίες τους ενθουσιάζουν; Θα μπορούσατε να έχετε έναν εκκολαπτόμενο συγγραφέα στο σαλόνι σας.

Ελκύονται προς παιχνίδια με μοναδικά στυλ τέχνης; Εγγραφείτε σε ένα μάθημα σχεδίου ή αγοράστε τους ένα βιβλίο για καλλιτέχνες των οποίων η δουλειά μπορεί να τους ενδιαφέρει.

Οι νέοι συχνά χρειάζονται βοήθεια για να βρουν πράγματα για τα οποία να είναι παθιασμένοι. Η δημιουργική εύρεση συνδέσμων μεταξύ των παιχνιδιών που παίζουν και άλλων δραστηριοτήτων είναι ένας φυσικός τρόπος μετάβασης μεταξύ τους.

Τα βιντεοπαιχνίδια είναι επίσης διασκεδαστικά. Ίσως εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι απολαμβάνετε μερικά από τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά σας. Είναι ένα τόσο διαφορετικό μέσο που υπάρχουν παιχνίδια για όλους.

Ακόμη και οι δύσπιστοι ενήλικες που παρουσιάζω στα πακέτα πάρτι Jackbox καταλαβαίνουν γρήγορα την έκκληση και ζητούν να παίξουν ξανά.

Συνολικά, τα παιχνίδια θα σας δώσουν την ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, αλλά θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ανατροφής σας βοηθώντας να μπείτε μέσα στον κόσμο των παιδιών σας.

Πηγή

Bιβλιογραφικές αναφορές

Strauss, E. (2019, 18 Φεβρουαρίου). Το επιχείρημα για να παίζουμε βιντεοπαιχνίδια με τα παιδιά μας. CNN.

(https://www.cnn.com/2019/02/18/health/video-games-parenting-strauss/ind…)

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…