Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε την πόλη Arles της Γαλλίας

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Τον 19ο αιώνα ο Vincent van Gogh τη ζωγράφισε στον καμβά. Τη δεκαετία του 70 έγινε η παγκόσμια πρωτεύουσα της φωτογραφίας και σήμερα είναι ένα από τα πιο γνωστά κοσμοπολίτικα κέντρα της Ευρώπης.

Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε την πόλη Arles της Γαλλίας

Ρωμαϊκό αμφιθέατρο

Από τη Ρωμαϊκή εποχή, η αρχαία πόλη Arles (Αρλ) αποτελούσε το πολιτισμικό κέντρο της νότιας Γαλλίας, ενώ η μετακίνηση στην πόλη, η βιομηχανία και οι τέχνες της έδωσαν τον τίτλο του διαμαντιού της Προβηγκίας. Το καλλιτεχνικό της πνεύμα, όμως, ήταν ο λόγος που η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή: για τον Vincent van Gogh και τον Paul Gauguin η πόλη αποτελούσε μέρος έμπνευσης, ενώ τον περασμένο Μάιο ο Alessandro Michele την επέλεξε για να παρουσιάσει τη συλλογή του, Cruise 2019, για τον οίκο Gucci.

Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε την πόλη Arles της Γαλλίας

Παλιά πόλη

«Το αστείο είναι ότι η πόλη δεν έχει αλλάξει σε μέγεθος από αρχαιοτάτων χρόνων, οπότε υπάρχει μία αληθινή σχέση και ισορροπία, σαν ένας καθρέφτης, μεταξύ της αρχαίας και σύγχρονης πόλης», αναφέρει ένας από τους κατοίκους που ζει στην Αρλ από το 1990. «Η πόλη είχε τρεις χρυσές εποχές: τη Ρωμαϊκή περίοδο, τον 18ο αιώνα και το σήμερα. Τώρα βλέπουμε μία νέα γενιά ανθρώπων από όλο τον κόσμο να έρχεται να ζήσει και να δουλέψει στην πόλη.

Όσον αφορά τη μόδα, τα παραδοσιακά κοστούμια της Αρλ είναι πολύχρωμα, με όμορφα υφάσματα και prints. Ο Lacroix αντλούσε έμπνευση από τα έργα του Antoine Raspal. Το ίδιο συνέβη και με τον Alessandro Michele. Είναι ένα είδος επανάληψης της ιστορίας και της έμπνευσης», συνεχίζει.

Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε την πόλη Arles της Γαλλίας

Φεστιβάλ Rencontres d’Arles

Σήμερα, η περιοχή έχει γίνει πόλος έλξης για ένα πολύ συγκεκριμένο είδος τουριστών, με τα καλλιτεχνικά δρώμενα στην περιοχή να σημειώνουν μεγάλη πρόοδο χάρη στο καλλιτεχνικό φεστιβάλ φωτογραφίας  Rencontres d’Arles.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που αυτή η πόλη της Γαλλίας έλκει ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών; «Είναι το φως», λέει ένας συγγραφέας, επιμελητής και καλλιτεχνικός διευθυντής, ο οποίος επιστρέφει όλο και πιο συχνά στην περιοχή. «Η πόλη χαρακτηρίζεται από ένα μαγικό φως που έχει προσελκύσει καλλιτέχνες όπως ο Vincent Van Gogh, ο Pierre Soulages και ο Pierre Alechinsky».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…