Γιατί πρέπει να διαβάζεις κάθε ημέρα!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Σε έναν κόσμο ψηφιακό είναι εύκολο να ξεχάσουμε την απλή ευχαρίστηση του βιβλίου. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα σε 1.000 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 28% δεν είχε διαβάσει κανένα βιβλίο κατά το παρελθόν. Η αλήθεια είναι ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι κάτι παραπάνω από διασκέδαση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science νωρίτερα αυτό τον μήνα, δείχνει ότι η απόλαυση της λογοτεχνίας καλλιεργεί μια δεξιότητα που είναι γνωστή ως «θεωρία του νου», δηλαδή η ικανότητα να διαβάζει κανείς τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων. Εσείς πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε ένα βιβλίο ή ένα σημαντικό άρθρο ενός περιοδικού; Παρακάτω ακολουθούν 7 λόγοι για να απολαύσετε την ανάγνωση βιβλίων.

  1. Πνευματική διέγερση

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πνευματική ενίσχυση μέσω της ανάγνωσης βιβλίων επιβραδύνει την πρόοδο του Αλτσχάιμερ και την άνοια. Ακριβώς όπως και κάθε άλλος μυς στο σώμα, ο εγκέφαλος χρειάζεται άσκηση για να παραμείνει ισχυρός και υγιής. Κάνοντας παζλ και παίζοντας παιχνίδια, όπως το σκάκι έχει βρεθεί επίσης ότι συμβάλλουν στη γνωστική διέγερση.

  1. Μείωση στρες

Δεν έχει σημασία πόσο άγχος έχετε στην εργασία, στις διαπροσωπικές σας σχέσεις ή αμέτρητα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην καθημερινή ζωή, όλα ηρεμούν όταν περιπλανιέστε σε άλλες ιστορίες. Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα μπορεί να σας μεταφέρει σε άλλες σφαίρες, ενώ ένα άρθρο θα σας αποσπάσει την προσοχή και θα σας χαλαρώσει από αγχώδεις σκέψεις.

  1. Γνώση

Το διάβασμα είναι το μέσο που σας προσφέρει νέες πληροφορίες. Όσο περισσότερη γνώση κατέχετε, τόσο περισσότερο είστε εξοπλισμένοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε πρόκληση.

  1. Πλούσιο λεξιλόγιο

Το λεξιλόγιο σας διευρύνεται και μπορείτε να μιλήσετε με περισσότερη σαφήνεια σε οποιοδήποτε δέκτη. Όντας ευκρινής και γλυκομίλητος ανοίγονται νέες προοπτικές σε οποιοδήποτε επάγγελμα, ενώ η αυτοπεποίθησή σας δίνει μια τεράστια ώθηση στην αυτοεκτίμησή σας.

  1. Βελτίωση μνήμης

Οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές παρομοιάζουν το μυαλό με έναν μυ και αυτό γιατί λειτουργεί με την εξάσκηση. Η ανάγνωση βιβλίων προϋποθέτει να θυμάστε μια ποικιλία χαρακτήρων, την καταγωγή τους, τις φιλοδοξίες, την ιστορία κλπ. που οδηγούν στην ενδυνάμωση αυτού του μυ. Αυτού του είδους η εξάσκηση βελτιώνει συνολικά τη μνήμη, γεγονός που σημαίνει ότι οι βιβλιόφιλοι αναπτύσσουν την ικανότητα απομνημόνευσης καταλόγων ή ακολουθιών.

  1. Βελτιώνονται οι δεξιότητες στη γραφή

Με τον ίδιο τρόπο που οι μουσικοί επηρεάζουν ο ένας τον άλλον, και οι ζωγράφοι χρησιμοποιούν τεχνικές που έχουν καθιερωθεί από τα προηγούμενα ρεύματα, το ίδιο κάνουν και οι συγγραφείς. Διαβάζουν άλλους συγγραφείς, παρατηρούν το λεξιλόγιο, τον ρυθμό, τη διατύπωση, την περιγραφή, το στιλ γραφής.

  1. Εσωτερική γαλήνη

Εκτός από τη χαλάρωση που συνοδεύει την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, επιφέρει τεράστια εσωτερική ειρήνη και ηρεμία. Η ανάγνωση πνευματικών κειμένων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να επιφέρει τεράστια αίσθηση ηρεμίας. Πράγματι, διαβάζοντας βιβλία αυτοβοήθειας έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τους ανθρώπους που πάσχουν από ορισμένες διαταραχές και ήπιες ψυχικές ασθένειες.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…