Γιατί πρέπει (ακόμα) να διαβάζουμε βιβλία

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης

Η Παγκόσμια Ημέρα βιβλίου στις 23 Απριλίου δίνει την αφορμή να σκεφτούμε την αξία των βιβλίων. Είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε την θέση τους σε μια κοινωνία αποξένωσης και να γνωρίσουμε καλύτερα την έντυπη ανάγνωση. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ας το πάρουμε από την αρχή…

Η παγκόσμια ημέρα βιβλίου είναι αφιερωμένη σε όλους τους συγγραφείς και σε όλα τα βιβλία. Ωστόσο, αφορμή για την καθιέρωσή της στάθηκε ο θάνατος του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που έφυγαν από την ζωή την ίδια ημέρα. 

Έκτοτε, η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως Ημέρα βιβλίου αφιερωμένη τόσο στο πλούσιο συγγραφικό έργο των Σαίξπηρ και Θερβάντες, όσο και στον λογοτεχνικό  θησαυρό όλου του κόσμου. 

Στόχος της ήταν  να αποδώσει φόρο τιμής στο βιβλίο και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει, κυρίως τους νέους, να ανακαλύψουν τη «μαγεία» της ανάγνωσης. Παράλληλα, τους καλεί να γνωρίσουν το έργο όλων αυτών των δημιουργών που συνετέλεσαν στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας. 

Γιατί πρέπει (ακόμα) να διαβάζουμε βιβλία

Η υποβάθμιση του βιβλίου στην κοινωνία του  «εγώ, εδώ και τώρα»

Σε μια κοινωνία όπου κυριαρχούν ο ατομικισμός και η μανία που τον συνοδεύει, θα έλεγε κανείς πως δεν υπάρχει χώρος για πνευματικότητα. Η υποβάθμιση του βιβλίου, φαίνεται έντονα από τον αντίκτυπο της στην νέα γενιά. 

Οι νέοι δεν αρέσκονται στην έντυπη  μελέτη για αυτό και απορρίπτουν να ασχοληθούν με την λογοτεχνία. Σε μια εποχή μάλιστα, όπου όλα ψηφιοποιούνται  ο καθένας βρίσκει αφορμή να εγκαταλείψει την έντυπη μελέτη.

Με την ψηφιακή επανάσταση να καλπάζει, ο νέος αδιαφορεί για το βιβλίο. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να βρεθεί σε κάποια διαδικτυακή ιστοσελίδα, επομένως, οι περισσότεροι αδιαφορούν για οτιδήποτε έχει έντυπη μορφή και τους κουράζει. 

Παράλληλα, σπεύδουν να εγκαταλείψουν ακόμα και την ψηφιακή ανάγνωση, μολονότι θεωρούν πιο ενδιαφέρον να δουν ένα βίντεο με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, παρά να διαβάσουν κάποιο βιβλίο. Αντίστοιχα, προτιμούν να δουν μια κινηματογραφική παραλλαγή ενός βιβλίου, παρά να το διαβάσουν. 

Γιατί πρέπει (ακόμα) να διαβάζουμε βιβλία

Έτσι όμως, χάνουν την «αλήθεια» του συγγραφέα κα συχνά δεν γνωρίζουν ακριβώς την ιστορία, παρά μόνο «την οπτική της ιστορίας» από τον εκάστοτε σκηνοθέτη.

Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία; 

Αν και το διάβασμα μπορεί να μοιάζει για πολλούς μια απλή διασκέδαση, έχει πολλά οφέλη. Οι μελέτες δείχνουν ότι το διάβασμα μας ωφελεί με πολλούς τρόπους καθώς ακονίζει το μυαλό μας, την φαντασία μας και τη δημιουργικότητά μας

Γενικά το διάβασμα μας προσφέρει πολλά. Διευρύνει την σκέψη μας, οδηγώντας μας σε λογικές και καινοτόμες πράξεις. Ακόμα, εμπλουτίζει την ποικιλομορφία του λεξιλογικού μας πλούτου, καθώς μας βοηθά να απομνημονεύσουμε καλύτερα την ορθογραφία και την σημασία των λέξεων. 

Τα οφέλη του διαβάσματος περιλαμβάνουν και την βελτίωση της ψυχικής και της σωματικής μας υγείας, όπως και την δημιουργία υγιών συνηθειών.

Το διάβασμα από μόνο του και η συγκέντρωση στις λέξεις,  συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους και της πίεσης της καθημερινότητας. Όταν το μυαλό ξεφεύγει από το στρες, μπορούμε να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε. Όταν διαβάζουμε, ο εγκέφαλός μας αμέσως ταξιδεύει σε ένα διαφορετικό κόσμο. 

Αυτή η αλλαγή μπορεί να αποτελεί μια ανάσα για ένα άτομο που υποφέρει από άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το διάβασμα μας επιτρέπει να κάνουμε ένα διάλλειμα, να χαλαρώσουμε και να ζήσουμε σε έναν άλλο κόσμο.

«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται»

Ο εαυτός μας, όσο μυστήριος και να είναι μπορεί να εξερευνηθεί από τον μαγικό κόσμο των βιβλίων. Μέσα από αυτά, μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για την εσωτερική μας υπόσταση, αλλά και πως να κατανοήσουμε το εξωτερικό μας περιβάλλον. 

Για παράδειγμα, μπορεί να διαβάζουμε βιβλία μυστηρίου και να μάθουμε ότι έχουμε ταλέντο στο να λύνουμε υποθέσεις και να δίνουμε προσοχή στα στοιχεία. Σε τελική ανάλυση, το βιβλίο αποτελεί σύμμαχο του ανθρώπου στην καθημερινότητα. Τον καθοδηγεί, τον συμβουλεύει και τον προστατεύει από τις κακές συνθήκες της ζωής. 

Αν ψάχνετε κίνητρα για να διαβάσετε βιβλία, αρκεί να ακούσετε την φράση του γνωστού Αμερικανού ηθοποιού Eric Pio: Τα βιβλία είναι ιστορίες για το μυαλό.

Πηγή

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.