Γιατί οι καλύτερες ιδέες μας έρχονται στο… ντους;

Συντάκτης: Flowmagazine

Φαίνεται πως ένα καλό ντους μπορεί να χαλαρώσει όχι μόνο το σώμα μας αλλά και το μυαλό μας, χαρίζοντάς μας μεγαλύτερη διαύγεια και δημιουργικότητα. 

Οι ερευνητές αποκαλούν αυτή τη στιγμή της χαλαρότητας ως το «φαινόμενο του ντους» και ουσιαστικά εννοούν όλες εκείνες τις στιγμές που μας επιτρέπουν να γίνουμε πιο δημιουργικοί, χωρίς να είμαστε στον χώρο εργασίας μας.

Σε μια μελέτη του 2019, 98 επαγγελματίες συγγραφείς και 87 φυσικοί κατέγραψαν την πιο δημιουργική τους ιδέα κάθε μέρα, καθώς και τι ακριβώς έκαναν τη στιγμή που τη σκέφτηκαν.

Κι ενώ οι περισσότερες ιδέες προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εργασίας, το 20% των πιο σημαντικών ιδεών τους ήρθε ενώ οι επαγγελματίες έκαναν κάτι άλλο – έπλεναν πιάτα ή έκαναν ντους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδέες εκτός δουλειάς που είχαν, ήταν εξίσου δημιουργικές και σημαντικές με αυτές που συνέλαβαν στη δουλειά τους.

«Είναι εντυπωσιακό αυτό το φαινόμενο», δήλωσε ο Τζόναθαν Σούλερ, καθηγητής ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συγγραφέας της μελέτης. Ο λόγος που μπορεί να γίνετε τόσο δημιουργικοί είναι επειδή όταν κάνετε ντους συνήθως δεν σκέφτεστε την εργασία σας, αλλά ουσιαστικά οι σκέψεις περιπλανώνται σε διάφορα πράγματα.


Διαβάστε επίσης: Ποια είναι η σύνδεση δημιουργικότητας και ευτυχίας


Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί θεωρούν πως η φύση της περιπλάνησης του μυαλού είναι σημαντική. Ο Σούλερ διαπίστωσε επίσης πως οι άνθρωποι που ήταν βυθισμένοι σε σκέψεις για κάτι που τους ενδιέφερε, ήταν πιο ευτυχισμένοι από ό,τι όταν βρίσκονταν επί το έργον.

Γιατί οι καλύτερες ιδέες μας έρχονται στο… ντους;

«Ενώ η περιπλάνηση του μυαλού μπορεί να είναι προβληματική, αυτό που έχω καταλήξει να ονομάζω εγώ “περιπλάνηση του μυαλού” μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη», δήλωσε ο Σούλερ.

Μια μελέτη σε περισσότερους από 1.100 ερωτηθέντες ανέφερε ότι οι στιγμές διορατικότητας ήρθαν κατά τη διάρκεια της «περιπλάνησης του μυαλού» στο ντους (30%), κατά τη μεταφορά (στο αμάξι, κλπ) (13%) ή κατά τη διάρκεια της άσκησης (11%).

Την ίδια ώρα μία μελέτη του Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι οι αυθόρμητες σκέψεις κατά τη διάρκεια μιας μέτριας ενασχόλησης, αλλά όχι μιας βαρετής δραστηριότητας, ενίσχυσε τη δημιουργικότητα.

Στη μελέτη πάνω από 300 φοιτητές Πανεπιστημίου κλήθηκαν αρχικά να σκεφτούν όσο το δυνατόν περισσότερες νέες χρήσεις για συνηθισμένα αντικείμενα όπως ένα τούβλο ή ένας συνδετήρας μέσα σε 90 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια οι φοιτητές παρακολούθησαν είτε ένα βαρετό βίντεο με δύο άντρες να κρεμάνε μπουγάδα είτε ένα πιο ελκυστικό κλιπ από την ταινία «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι». Αυτές οι δραστηριότητες έδωσαν χρόνο στους μαθητές να επωάσουν τις ιδέες τους και να περιπλανηθεί το μυαλό τους.

Γιατί οι καλύτερες ιδέες μας έρχονται στο… ντους;

Όταν οι μαθητές κλήθηκαν να πουν τι σκέφτηκαν, εκείνοι που είχαν δει τη σκηνή από την ταινία είχαν και τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες.

«Μια δραστηριότητα όπως το ντους ή ο περίπατος (ή η παρακολούθηση ενός ρομαντικού βίντεο) απορροφά την προσοχή μας και ουσιαστικά μας κάνει να ταξιδεύουμε νοερά» δήλωσε ο Ζαχάρι Ίρβινγκ, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας της γνωστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και συγγραφέας της μελέτης.


Διαβάστε επίσης: 20 χαρακτηριστικά των δημιουργικών ανθρώπων


Η πηγή της δημιουργικότητας

Η ικανότητά μας να παράγουμε νέες ιδέες και δημιουργικές σκέψεις πιθανώς προκύπτει από το «δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας» (DMN) του εγκεφάλου μας. Η δημιουργικότητα είναι «ένα βασικό μέρος αυτού που μας κάνει ανθρώπους. Τη χρησιμοποιούμε συνεχώς», δήλωσε ο Μπεν Σόφτι, λειτουργικός νευροχειρουργός και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

«Έτσι, νομίζω ότι η κατανόηση αυτού του μηχανισμού και του πώς λειτουργεί είναι εξαιρετικά σημαντική για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και το τι μας κάνει ανθρώπους», επισήμανε.

Πώς να γίνεται πιο δημιουργικοί κατά το «φαινόμενο του ντους»

Κάντε διαλείμματα: Κάντε μια βόλτα ή ένα ντους. Όχι μόνο ανακουφίζει από το άγχος, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μπείτε σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Αναζητήστε μια αλλαγή. Η αλλαγή του περιβάλλοντός μας μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες ιδέες υποβάλλοντας τον εγκέφαλό μας σε νέα ερεθίσματα.

Κάντε κάτι ενδιαφέρον: Μία βόλτα δεν είναι αρκετή πάντα για να γίνουμε δημιουργικοί. «Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας φοράμε ρούχα και δεν έχουμε νερό να πέφτει στο κεφάλι μας», δήλωσε ο Σούλερ.

Επιμείνετε: Η δημιουργικότητά σας, όπως ένας μυς, θα βελτιωθεί με την επαναλαμβανόμενη δουλειά, αναφέρει από την πλευρά του ο Σόφτι.                          

Σκεφτείτε τι σας κάνει δημιουργικούς: Αυτό που μπορείτε επίσης να κάνετε είναι να αναζητήσετε εμπειρίες που βάζουν το μυαλό σας σε μια πιο δημιουργική κατάσταση.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…