Γυναικοκτονία. Μια λέξη, με συμβολική διάσταση. Ένα φαινόμενο εγκληματολογικό, ή ανθρωπολογικό, θα λέγαμε. Ένας όρος που δημιουργήθηκε για να εξηγήσει …
Γιατί οι γυναίκες είναι σε πιο δυσμενή θέση σε σχέση με τους άντρες;
Σε όποια εποχή κι αν κοιτάξουμε, οι γυναίκες είναι πάντα σε πιο δυσμενή θέση σε σχέση με τους άντρες. Στις μέρες μας το να είμαστε γυναίκες, κάποιες φορές, μοιάζει να σημαίνει ότι είμαστε πρώτα σώμα και μετά προσωπικότητα και άνθρωπος.
Αν βάζαμε τις γυναίκες, τα γυναικεία δικαιώματα και τη χειραφέτηση μαζί σε ένα νοητό παιχνίδι σαν το φιδάκι, όπου ο παίχτης προχωράει όταν το ζάρι τον φέρνει σε ένα τετραγωνάκι με σκάλα και γυρίζει προς τα πίσω όταν πέσει στο κεφάλι του φιδιού, θα παρατηρούσαμε το εξής:
Ενώ η αίσθησή μας ήταν –μέχρι πρόσφατα, ίσως– ότι οι γυναίκες βρίσκονταν συνεχώς μπροστά σε σκάλες που τις έκαναν να πηγαίνουν προς τα πάνω, τελευταία, όλο και πιο συχνά φαίνεται να βρίσκονται στο κεφάλι του φιδιού και να κάνουν βήματα προς τα πίσω. Γιατί;
Για δεκαετίες, οι γυναίκες έχουν αγωνιστεί, επαναστατήσει, διαμαρτυρηθεί, έχουν κάνει πορείες, έχουν ψηφίσει με στόχο να αναγνωριστούν ως ίσες με τους άντρες.
Σε αντιδιαστολή με αυτή την πρόοδο, τον περασμένο Ιούνιο είδαμε την αμφισβήτηση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση για τις Αμερικανίδες, απόφαση που γύρισε τις γυναίκες πίσω σε μια εποχή που είχαν ελάχιστο έλεγχο στο σώμα τους. Το γεγονός ότι αυτό συνέβη στην πιο επιδραστική χώρα του πλανήτη φαντάζει σαν το κερασάκι σε μία σάπια τούρτα.
Υπό αμφισβήτηση τα γυναικεία δικαιώματα
Μπορεί να ζούμε στην Ευρώπη αλλά, αν το καλοσκεφτούμε, στην πλειονότητα των χωρών του πλανήτη τα γυναικεία δικαιώματα τίθενται υπό αμφισβήτηση και υπάρχουν πολλοί που νοσταλγούν «παραδοσιακούς» ρόλους.
Μπορούμε να αναφέρουμε τη Σαουδική Αραβία, όπου μόλις το 2018 επιτράπηκε στις γυναίκες να οδηγούν. Το Αφγανιστάν, όπου επιστρέφοντας στην εξουσία οι Ταλιμπάν δεν αφήνουν τα κορίτσια να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους όπως πριν. Το Ιράν, όπου οι γυναίκες αγωνίζονται κυριολεκτικά μέχρι θανάτου ώστε να καταφέρουν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Το Ελ Σαλβαδόρ, όπου μια γυναίκα μπορεί να φυλακιστεί όταν κάνει έκτρωση, ακόμα κι αν κινδύνευε η ζωή της σε περίπτωση που συνέχιζε την κύηση.
Διαβάστε Επίσης: Γιατί γυναικοκτονία και όχι ανθρωποκτονία;
Αλλά και στην Ευρώπη ακόμα τα πράγματα δεν είναι ιδανικά. Οι γυναικοκτονίες και η σεξουαλική παρενόχληση είναι ζητήματα για τα οποία γίνεται συζήτηση σε πάρα πολλές χώρες.
Ταυτόχρονα, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών μεγαλώνει συνεχώς, με αποτέλεσμα συχνά οι γυναίκες να μένουν στο σπίτι επειδή τα έξοδα για τη φροντίδα των παιδιών είναι πολύ μεγάλα, οπότε δεν τις συμφέρει να δουλεύουν όταν έχουν παιδιά και ο μισθός τους φτάνει μόνο για να πληρώνουν μπέιμπισίτερ.
Άλλωστε, ένας από τους λόγους για τον οποίον πολλές γυναίκες επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά είναι το κόστος αλλά και η δυσκολία να βρεθεί κάποιος που θα φροντίζει τα παιδιά τους όσο εκείνες δουλεύουν.