Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται προπονητή

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Οι προκλήσεις της εποχής επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες και έχουν οδηγήσει πολλές από αυτές να εγκαταλείψουν ή να μειώσουν την εργασία τους. Για τις εταιρείες που κοιτάζουν προς το μέλλον, η σημασία της υποστήριξης των γυναικών αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Τα καλά νέα; Όταν οι γυναίκες έχουν έναν προπονητή, αποκομίζουν οφέλη – όπως ακριβώς και οι άνδρες. Δημιουργούν δεξιότητες και επιτυγχάνουν ανάπτυξη σε ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που σχετίζονται τόσο με την εμπνευσμένη ηγεσία όσο και με την προσωπική ευημερία.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες αποκτούν δεξιότητες με τον ίδιο ρυθμό με τους άνδρες στους περισσότερους τομείς ηγετικών δεξιοτήτων. Αναπτύσσονται σε νόημα και σκοπό, ικανοποίηση από την εργασία και ικανοποίηση από τη ζωή. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ούτε μία δεξιότητα στην οποία, όταν τους δίνεται προπονητής, οι άνδρες επιτυγχάνουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από τις γυναίκες.

Όμως, είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους οι γυναίκες αναπτύσσονται περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες. Οι γυναίκες μπορεί να επηρεάζονται δυσανάλογα αρνητικά αυτή τη στιγμή, αλλά έχουν επίσης δυσανάλογα μεγάλες δυνατότητες να επηρεαστούν θετικά από την εξατομικευμένη υποστήριξη.

Τι λένε τα δεδομένα – Πού αναπτύσσονται περισσότερο οι γυναίκες;

Οι γυναίκες που έλαβαν coaching αναπτύχθηκαν περισσότερο, επιτυγχάνοντας δυσανάλογα αποτελέσματα, σε τέσσερις τομείς:

  • Σωματική ευημερία
  • Αυτογνωσία
    Ηγεσία χωρίς αποκλεισμούς
  • Εμπειρία των εργαζομένων

Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι γυναίκες αυτές συμμετείχαν σε 14% περισσότερες συνεδρίες από τον γενικό πληθυσμό των μελών. Αυτό αντανακλά μεγαλύτερη δέσμευση για την αξιοποίηση της ευκαιρίας.

Γιατί ο τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες αναπτύσσονται διαφορετικά έχει σημασία

  • Οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη ανάπτυξη στην αυτογνωσία, και αυτό μπορεί να είναι κρίσιμο. Οι γυναίκες, περισσότερο από τους άνδρες, αποκτούν μια νέα αίσθηση συνείδησης και αυτογνωσίας στο coaching. Αυτό μπορεί να είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει την παράλληλη υπέρμετρη ανάπτυξή τους στη σωματική ευημερία. Με έναν προπονητή, πολλές γυναίκες συνειδητοποιούν πληρέστερα τη σημασία της αυτοφροντίδας και της σωματικής τους ευεξίας και έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν πόσο πολύ δεν την έχουν θέσει ως προτεραιότητα. Το coaching μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να δουν τη σωματική ευεξία ως μια εξίσου έγκυρη προτεραιότητα και ως ένα απαραίτητο δομικό στοιχείο για να εμφανίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να διατηρούν την απόδοσή τους σε όλους τους ρόλους της ζωής.
  • Οι γυναίκες αυξήθηκαν επίσης δυσανάλογα στην ηγεσία χωρίς αποκλεισμούς. Μια ερμηνεία μπορεί να είναι ότι η προπόνηση ανοίγει διαφορετικά την ευαισθητοποίηση σχετικά με συμπεριφορές χωρίς αποκλεισμούς. Ιστορικά, οι γυναίκες έπρεπε να δώσουν τη δική τους μάχη για χρόνο στον αέρα, να παρακολουθούν για να λάβουν δίκαιη κρίση και μεταχείριση και να εργαστούν για να αποκτήσουν τη δική τους θέση στο τραπέζι. Επαγρυπνώντας για τη δική τους απόδοση και μεταχείριση, οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν επικεντρωθεί στο πώς μπορούν ως ηγέτες να ανυψώσουν τους άλλους και να συμπεριλάβουν όλες τις φωνές.
  • Μια εναλλακτική ερμηνεία είναι ότι, για άλλους λόγους, οι άνδρες μπορεί να υστερούν στην ανάπτυξή τους στην ηγεσία χωρίς αποκλεισμούς. Είναι ένα ερώτημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
  • Η καθοδήγηση είναι επίσης πιο στενά συνδεδεμένη με τη συνολική εμπειρία των εργαζομένων για τις γυναίκες απ’ ό,τι για τους άνδρες. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα που δείχνουν ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην πρόσβαση στο coaching, προκύπτει μια ενδιαφέρουσα ιστορία: οι γυναίκες όχι μόνο θέλουν περισσότερο το coaching, αλλά βλέπουμε ότι το χρησιμοποιούν περισσότερο και κατά κάποιο τρόπο επωφελούνται ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: Lean In: Βγείτε μπροστά – Γυναίκες, εργασία και θέληση για ηγεσία!

Αναλάβετε δράση

Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι αν ο οργανισμός σας θέλει ένα ασφαλές στοίχημα για τις επενδύσεις, τη συμμετοχή, τη χρήση ή τη δέσμευση στην επαγγελματική ανάπτυξη – δώστε στις γυναίκες προπονητές. Εάν ο οργανισμός σας ενδιαφέρεται για τα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο από μια επένδυση σε προπόνηση – δώστε γυναίκες προπονητές. Εάν ο οργανισμός σας ανησυχεί για τη μεγάλη γυναικεία ύφεση – δώστε γυναίκες προπονητές.

Το coaching κάνει σημαντική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες βιώνουν τον εργασιακό χώρο. Η έκθεση της McKinsey υποδηλώνει ότι οι αντιλήψεις των γυναικών σχετικά με την προκατάληψη και την κρίση ήταν εν μέρει πίσω από τη μαζική έξοδο από το εργατικό δυναμικό. Οι πιέσεις αυτές μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες για τις γυναίκες ανώτερου επιπέδου. Φανταστείτε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει αν το μήνυμα που λάμβαναν οι γυναίκες από τους οργανισμούς τους μετατοπιζόταν πιο ξεκάθαρα από το «υποστηρίξτε τον εαυτό σας» στο «σας υποστηρίζουμε»;

Έχουμε την ευκαιρία, τώρα, να βγούμε από αυτό το χωνευτήρι σε νέους τρόπους εργασίας, νέες νοοτροπίες και νέες προσεγγίσεις στα συνεχιζόμενα και συστημικά προβλήματα γύρω από το φύλο. Όπως έχουν πει πολλοί, δεν θα επιστρέψουμε στο «κανονικό». Ας αναλάβουμε δράση τώρα για να σχεδιάσουμε μια καλύτερη νέα κανονικότητα. Μια κανονικότητα όπου οι γυναίκες θα λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Πηγή

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.