Γιατί οι γυναίκες προπονήτριες είναι σημαντικές

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Οι αθλήτριες επιτυγχάνουν επιδόσεις ρεκόρ σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού. Στην ελίτ του φάσματος, τα μετάλλια των Αυστραλών γυναικών στους τέσσερις τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ρίο, το Σότσι, το Λονδίνο και το Βανκούβερ, ανέρχονται σε 101, ενώ των ανδρών σε 92. Στο Ρίο, 20 γυναίκες κέρδισαν χρυσά μετάλλια σε 5 διαφορετικά αθλήματα, ενώ μόνο 3 άνδρες κέρδισαν χρυσά μετάλλια σε 2 διαφορετικά αθλήματα. Στο Λονδίνο, ο αριθμός των μεταλλίων από τις γυναίκες ήταν 22% υψηλότερος από τους άνδρες και στους δύο τελευταίους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι άνδρες επέστρεψαν με δύο ασημένια μετάλλια, ενώ οι γυναίκες επέστρεψαν με δύο χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο.

Εδώ είναι η απόδειξη…

Όταν ξεκίνησε το Εθνικό Πρωτάθλημα Αυστραλιανού Ποδοσφαίρου Γυναικών, η δημοτικότητά του, το μέγεθος του πλήθους και η βάση των οπαδών του ήταν απόδειξη της υποστήριξης της κοινότητας για τον γυναικείο αθλητισμό. Το 2015 ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών της FIFA με τεράστια τηλεθέαση στην αγγλική γλώσσα. Οι θεατές ξεπέρασαν τα νούμερα που καταγράφηκαν για δημοφιλείς ανδρικές διοργανώσεις, όπως οι τελικοί του NBA, το MLB World Series και το NHL Stanley Cup. Η κάρτα αγώνων UFC 184 της Ronda Rousey τον Φεβρουάριο του 2015, αγόρασε σχεδόν διπλάσιο αριθμό πωλήσεων pay-per-view από τους επόμενους τέσσερις ανδρικούς αγώνες UFC pay-per-view. Ο αγώνας της Ρόντα είχε ως αποτέλεσμα 600.000 πωλήσεις, ενώ οι αγώνες των ανδρών έφεραν μόλις 350.000 πωλήσεις.

Η Nicole LaVoi Ph.D., μια καθοριστική δύναμη στο κίνημα της γυναικείας προπονητικής αναφέρει στο βιβλίο της, Women in Sports Coaching, ότι “τα γυναικεία αθλήματα είναι εδώ για να μείνουν και αναμφίβολα θα συνεχίσουν να αυξάνονται”. Και, το Tucker Center for Research on Girls & Women in Sport, του οποίου η LaVoi, είναι συνδιευθύντρια, θα φροντίσει να αναγνωριστούν οι γυναίκες στον αθλητισμό για τα επιτεύγματά τους. Επί του παρόντος, το Κέντρο Tucker έχει μια καμπάνια στο Twitter, σύμφωνα με την οποία οι οπαδοί βγάζουν μια φωτογραφία και την αναρτούν στο Twitter με την ένδειξη #HERESPROOF, κάθε φορά που υπάρχει ένα αθλητικό γεγονός για κορίτσια ή γυναίκες με σημαντικό πλήθος κόσμου.

Έλλειψη ζωτικής σημασίας θέσεων ηγεσίας στον αθλητικό χώρο.

Ένα λογικό σκαλοπάτι για τις γυναίκες αθλήτριες είναι να έχουν γυναίκες προπονητές. Παγκοσμίως, υπάρχει χρόνια χαμηλός αριθμός γυναικών προπονητών και γυναικών σε ηγετικές θέσεις στον αθλητικό στίβο. Η LaVoi εξετάζει τα στοιχεία που δείχνουν γιατί αυτή η έλλειψη είναι προβληματική.

Ο αθλητισμός είναι ιδιαίτερα ορατός και ένας από τους πιο ισχυρούς κοινωνικούς θεσμούς της κοινωνίας. Οι άνθρωποι που είναι ορατοί και γνωστοί στον αθλητισμό, ιδίως όσοι κατέχουν θέσεις προπονητών, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με το ποιος και τι είναι σημαντικό και τι εκτιμάται, μαζί με το ποιος και τι δεν είναι. Όπως δείχνουν οι στατιστικές, στον κόσμο της προπονητικής, οι προπονητές είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες.

Αυτό πρέπει να αλλάξει…

Η LaVoi λέει ότι «οι γυναίκες προπονητές έχουν σημασία για διάφορους λόγους. Η έρευνα δείχνει ότι τα πρότυπα του ίδιου φύλου επηρεάζουν θετικά την αυτοαντίληψη. Αμφισβητούν τα στερεότυπα σχετικά με το φύλο και την ηγεσία και προσφέρουν διαφορετικές προοπτικές, διορατικότητα και συμβουλές στους αθλητές τους. Το εκατό τοις εκατό των ανδρών αθλητών είχαν ένα αρσενικό προπονητικό πρότυπο κατά τη διάρκεια της αθλητικής τους καριέρας, προς όφελός τους- οι νεαρές γυναίκες χρειάζονται και αξίζουν ομοίως περισσότερα πρότυπα του ίδιου φύλου».

«Στο Tucker Center for Research on Girls & Women in Sport έχουμε δεσμευτεί να συνεργαζόμαστε για τη διεξαγωγή έρευνας και εκπαιδευτικού προγραμματισμού που ωφελεί τις γυναίκες προπονήτριες, και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό από τη διεξαγωγή μιας ακαδημίας προπονητών με επίκεντρο τις γυναίκες και με επικεφαλής γυναίκες. Με βάση την έρευνα οι γυναίκες δηλώνουν ρητά ότι θέλουν και χρειάζονται χώρους για όλες τις γυναίκες για να μάθουν, να συνδεθούν και να εξελιχθούν ως προπονήτριες. Πολύ συχνά αυτοί οι χώροι δεν παρέχονται στις γυναίκες προπονητές».

Γυναίκες πρότυπα στον αθλητισμό

Στο βιβλίο της “Women in Sports Coaching”, στο κεφάλαιο για τις γυναίκες προπονήτριες ως πρότυπα, η LaVoi υποστηρίζει ότι η ύπαρξη ποικιλομορφίας των φύλων στα πρότυπα είναι σημαντική, διότι αμφισβητεί τα ξεπερασμένα στερεότυπα των φύλων σχετικά με τις γυναίκες στην ηγεσία. Επιπλέον, εάν οι γυναίκες δεν είναι ορατές σε ηγετικές θέσεις μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο ευνοϊκά αποτελέσματα για τα κορίτσια και τις γυναίκες. Οι ικανότητες και οι αυτοαντιλήψεις τους μπορεί να υποτιμηθούν. Η LaVoi παραθέτει έρευνα που διεξήγαγε η μακροχρόνια οργάνωση των προσκόπων, σε ερευνητικές μελέτες που διεξήχθησαν το 2002, οι πρόσκοποι διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια θέλουν και χρειάζονται γυναικεία πρότυπα, το παρομοιάζει με τις πρώην αθλήτριες που γίνονται προπονήτριες και είναι κοντά στις αθλήτριες τους σε ηλικία και έχουν βιώσει πολλά από τα ίδια ζητήματα.

Πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη συμβολή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις έχουν εδραιωθεί σε άλλους τομείς. Η LaVoi βασίζεται σε έρευνες από τον επιχειρηματικό τομέα και σημειώνει ότι οι διεθνείς εταιρείες που έχουν περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια ξεπέρασαν κατά πολύ τη μέση απόδοση των εταιρειών σε σχέση με τις οικονομικές και οργανωτικές επιδόσεις. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι γυναίκες προσφέρουν μια διαφορετική προοπτική και επηρεάζουν την τελική γραμμή.

Διαβάστε επίσης: Γυναίκα: Πώς η συναισθηματική νοημοσύνη τής δίνει το «πάνω χέρι» στην εργασία

Ό,τι είναι καλό για τις γυναίκες είναι καλό για όλους

Η LaVoi βασίζεται στα δεδομένα για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ό,τι είναι καλό για τις γυναίκες είναι καλό για όλους. Λέει ότι η επένδυση που γίνεται στις γυναίκες και τα κορίτσια, στην προκειμένη περίπτωση στις γυναίκες προπονήτριες, δεν είναι μόνο ένας αξιόλογος αυτοσκοπός, αλλά οδηγεί επίσης σε ανάπτυξη και μεγέθυνση σε όλα τα επίπεδα της θέσης και των ευρύτερων κοινοτήτων. Αλλάζει τα αποδεκτά πρότυπα και τις πεποιθήσεις. Λέει ότι αν οι οργανισμοί δεν επενδύουν στην προώθηση της θέσης των γυναικών και των κοριτσιών, ματαιώνονται οι δυνατότητες ανάπτυξης των οικογενειών, των κοινοτήτων και των εθνών.

Εξετάζοντας αυτά τα ζητήματα στον τομέα του coaching, η LaVoi διαπίστωσε ότι οι γυναίκες προπονήτριες έχουν σημασία για άλλες γυναίκες προπονήτριες, επειδή μπορούν να παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές σε συναδέλφους σχετικά με την πλοήγηση σε έναν εργασιακό χώρο που παραδοσιακά ήταν ανδροκρατούμενος. Η ανάπτυξη αυτής της αίσθησης συγγένειας και σύνδεσης με γυναίκες συναδέλφους που εργάζονται ως προπονήτριες ή σε μια ιδιότητα που σχετίζεται με τον αθλητισμό είναι τόσο ευεργετική όσο και κρίσιμη για την ποιότητα της εμπειρίας τους, ιδίως όταν συνδυάζεται με την ευκαιρία να λαμβάνουν ανατροφοδότηση από άλλες προπονήτριες. Το “δίκτυο” είναι εξίσου σημαντικό και χρήσιμο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, μπορεί να τις βοηθήσει στην καριέρα τους και οι γυναίκες προπονήτριες πρέπει να βλέπουν και να αλληλεπιδρούν με άλλες γυναίκες προπονήτριες για φιλία, δικτύωση, υποστήριξη, συμβουλές καριέρας και καθοδήγηση.

Καριέρα Προπονητή για Γυναίκες & Ακαδημίες Γυναικών Προπονητών

Η LaVoi διαπίστωσε ότι οι γυναίκες προπονητές βοηθούν στην αύξηση του αριθμού των γυναικών στο επάγγελμα του προπονητή. Πολύ απλά, αν οι γυναίκες βλέπουν άλλες γυναίκες να προπονούν, μπορεί να σκεφτούν το coaching ως μια νόμιμη και βιώσιμη καριέρα. Απλά και μόνο με το να είναι πιο ορατές στο ρόλο τους μπορεί να εμπνεύσουν άλλες γυναίκες να επιδιώξουν και να μιμηθούν τα επιτεύγματά τους. Βλέποντας γυναίκες να προπονούνται αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μια γυναίκα να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας καριέρας στο coaching.

Ως εκ τούτου, η LaVoi και το Κέντρο Tucker έχουν υποστηρίξει ιδιαίτερα την Ακαδημία Γυναικών Προπονητών. Λειτουργώντας από το 2003, η Ακαδημία έχει δει περίπου 1600 γυναίκες να αποφοιτούν από τις τάξεις της. Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Συμμαχίας Γυναικών Προπονητών, Megan Kahn, αναφέρει: “Η Ακαδημία Γυναικών Προπονητών NCAA (WCA) είναι το κορυφαίο πρόγραμμα που προσφέρει εκπαίδευση, πόρους και την υποστήριξη που χρειάζονται οι γυναίκες προπονήτριες για να παραμείνουν και να εξελιχθούν στο επάγγελμα του προπονητή”.

“Στις ΗΠΑ, η Ακαδημία Γυναικών Προπονητών παρέχει συνεχείς εκπαιδευτικές ευκαιρίες καθώς και τρία συνέδρια κάθε χρόνο που αποτελούν ευκαιρία για τις γυναίκες προπονήτριες να επεκταθούν, να δικτυωθούν και να μάθουν από άλλες γυναίκες προπονήτριες. Το συνέδριο του Δεκεμβρίου του 2017 θα διεξαχθεί στο Ντένβερ του Κολοράντο και η Kahn αναφέρει: “Το 4ήμερο πρόγραμμα συνδέει τις γυναίκες προπονήτριες σε όλες τις κατηγορίες και τα αθλήματα του NCAA, προσφέροντας μια μοναδική μαθησιακή εμπειρία που δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο πρόγραμμα ή συνέδριο. Τα σχόλια που λαμβάνουμε συνεχώς είναι ότι αυτό το πρόγραμμα “αλλάζει τη ζωή” και μεταμορφώνει δυναμικά σε πολλά επίπεδα”.

Πηγή

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.