Το δεύτερο σεμινάριο του κύκλου βιωματικών σεμιναρίων του Believe in You στη Θεσσαλονίκη, έρχεται την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021. Θα …
Γιατί οι γυναίκες με χαμηλή αυτοπεποίθηση μπλέκουν σε κακοποιητικές σχέσεις
Συχνά ακούμε γυναίκες να παραπονιούνται ότι οι σύντροφοί τους δεν καλύπτουν τις επιθυμίες τους, ότι τους συμπεριφέρονται υποτιμητικά, ότι αισθάνονται ένα «κενό» μέσα στη σχέση τους. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να μένουν μαζί με τον συγκεκριμένο σύντροφο και να αναρωτιούνται «τι δεν πάει καλά;». Όταν χωρίζουν, γεμάτες αποφασιστικότητα δηλώνουν ότι δε θα εμπλακούν ξανά σε μία παρόμοια σχέση. Μέχρι που έρχεται ο επόμενος δεσμός, που είναι ίδιος με τον προηγούμενο.
Τι συμβαίνει;
Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά ικανοί να ελκύσουν ένα σύντροφο, που θα καλύπτει τις ανάγκες τους και θα αναγνωρίζει τα μοναδικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους, θα αρκεστούν σε μία επιφανειακή σχέση, δίχως περαιτέρω προσδοκίες. Θα θεωρήσουν ότι η σχέση που κατάφεραν να έχουν, είναι «το καλύτερο» που θα μπορούσαν.
Πώς όμως γίνεται, ένας άνθρωπος που δε μπορεί να αναγνωρίσει ο ίδιος τα θετικά του χαρακτηριστικά, να περιμένει από κάποιον άλλο να το κάνει. Όταν πιστεύει ότι είναι δεν είναι άξιος, εμφανίσιμος, σημαντικός, θα υιοθετεί συμπεριφορές παρόμοιες με τα πιστεύω του, απωθώντας έτσι τους άλλους.
Το αναμενόμενο είναι να συνδεθεί με ένα σύντροφο που θα του επιβεβαιώνει την εικόνα που ο ίδιος, έχει σχηματίσει τόσα χρόνια για τον εαυτό του. Εάν λοιπόν ο ίδιος δεν πιστεύει στον εαυτό και την αξία του, τότε με τις πράξεις του, αυτό θα δείχνει και προς τα έξω. Και ενώ θα υποστηρίζει πως επιθυμεί και δικαιούται μια ικανοποιητική σχέση αγάπης, οι πράξεις του θα στέλνουν το μήνυμα: «Δεν αξίζω και πολλά, μη με πλησιάζετε».
Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν έχουν μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους, κερδίζουν την αυτοεκτίμησή τους μέσω της αποδοχής του συντρόφου τους. Η γνώμη που έχουν οι άλλοι γι’ αυτούς είναι υψίστης σημασίας. Όταν ο σύντροφος εγκρίνει τη συμπεριφορά τους, είναι ευτυχισμένοι, σε αντίθετη περίπτωση η ήδη εύθραυστη αυτοπεποίθηση, δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα.
Προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί, διαγράφουν κάθε ιδιαίτερο στοιχείο της προσωπικότητάς τους, θεωρώντας ότι το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι ντροπή και απέχθεια. Ως αποτέλεσμα, υιοθετούν συμπεριφορές και σκέψεις άλλων, προκειμένου να είναι αποδεκτοί. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί τη σύναψη σχέσης με ένα άτομο που ασχολείται με τη jazz, υιοθετεί ανάλογες προτιμήσεις. Μέχρι την επόμενη σχέση, που ο επιθυμητός σύντροφος θα προτιμά τη metal μουσική, οπότε θα εκδηλώσει ανάλογα ενδιαφέροντα.
Χαμηλή αυτοπεποίθηση
Τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση, δίνουν στο σύντροφό τους σχεδόν τα πάντα και δεν παίρνουν σχεδόν τίποτα. Θεωρούν ότι μόνο δίνοντας είναι χρήσιμοι, δικαιολογώντας έτσι, με κάποιο τρόπο την ύπαρξή τους. Είναι τόσο απασχολημένοι με την ικανοποίηση των άλλων, που ξεχνούν να καλύψουν τις δικές τους επιθυμίες. Η συμπεριφορά τους εκπορεύεται από πεποιθήσεις όπως: «Αν προσπαθήσεις πολύ, θα καταφέρεις αυτό που ελπίζεις ακόμη και αν είναι ουτοπικό».
Φυσικά οι άλλοι απολαμβάνουν αυτή τη δοτικότητά τους, αναμένοντας ακόμη περισσότερα, προσφέροντας απειροελάχιστα και λέγοντας εκφράσεις του τύπου: «Έχω κάνει τα πάντα για σένα και δεν ακούω ποτέ έναν καλό λόγο», «Το μόνο που ξέρεις είναι να γκρινιάζεις» (αν τολμήσουν να διεκδικήσουν κάτι). Έτσι επιβεβαιώνεται η άποψη του ατόμου ότι είναι «γκρινιάρα» και «απαιτητική». Βιώνει ενοχές για τη συμπεριφορά της και ο φόβος μήπως χάσει το σύντροφο της και που θα βρει άλλον να την «ανέχεται», την κατακλύζει.
Άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση δικαιολογούν τη συμπεριφορά των άλλων προς το μέρος τους (όποια και αν είναι αυτή), ωστόσο κρίνουν τον εαυτό τους με αυστηρότερα κριτήρια από ότι κρίνουν τους άλλους. Μπορεί να θυμώνουν με ασήμαντα πράγματα και όχι με άλλα για τα οποία θα έπρεπε να αντιδρούν. Αποφεύγουν τη διαχείριση των συναισθημάτων τους, αφού είναι πιθανό να ανέλθουν στην επιφάνεια επώδυνα συναισθήματα που προσπαθούν να αποφύγουν. Συνήθως οι σχέσεις τους δεν είναι ικανοποιητικές ή είναι σχέσεις κακοποίησης.
Τι μπορείτε να κάνετε
-
Βρείτε υποστήριξη
Βασικά, μην απομονώνεστε. Είναι δύσκολο έως πραγματικά αδύνατο να αλλάξετε τη δυναμική μέσα σε μια κακοποιητική σχέση χωρίς εξωτερική υποστήριξη. Βρείτε υποστήριξη για να δείτε μια άλλη οπτική της πραγματικότητας, καθώς οι σύντροφοι τείνουν να απομονώνονται και να μπερδεύονται από τις επιθέσεις, τις απειλές και τη στρεβλή πραγματικότητα που προβάλλει ο θύτης.
-
Εστιάστε στην ανάκαμψή σας
Η αλλαγή δεν προκύπτει μέχρι τα θύματα να εστιάσουν στην προσωπική τους ανάκαμψη και όχι στην αλλαγή του άλλου ατόμου, η οποία δεν είναι στο χέρι τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν καθόλου δύναμη ή επιλογές, αλλά αυτές αφορούν τις δικές τους πράξεις και ζωές.
-
Μάθετε και αποδεχτείτε
Είναι σημαντικό να μάθετε όσα μπορείτε για την κακοποίηση. Όταν μάθετε την αλήθεια και την αποδεχτείτε σε βαθύ επίπεδο, θα μπορέσετε να βγείτε από την άρνηση.
-
Αποστασιοποίηση
Η αποστασιοποίηση δεν απαιτεί την φυγή ή την αδιαφορία. Λειτουργεί ως μια αόρατη, προστατευτική ασπίδα. Αντί να συνεχίζετε να απαντάτε στους θύτες, αποστασιοποιηθείτε και σταματήστε να αντιδράτε σε αυτά που κάποιος άλλος αποφασίζει να σας επιρρίψει, απλώς επειδή δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό του. Αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι παρόλο που οι λέξεις τους μπορεί να πληγώνουν, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.
-
Ικανοποιήστε τις δικές σας ανάγκες
Μάθετε να τιμάτε αυτά που χρειάζεστε, αισθάνεστε και επιθυμείτε. Ικανοποιήστε αυτές τις ανάγκες σας με ανθρώπους που νιώθουν ασφαλείς με τον εαυτό τους και είναι υποστηρικτικοί. Αυτό θα ενισχύει την αυτοεκτίμησή σας. Δεν θα σκέφτεστε πλέον ως θύμα και θα ενδυναμωθείτε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βιωματικό σεμινάριο Δεκεμβρίου από το Believe in You: “Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός: Ενδυναμώνω τον εαυτό μου μέσα από τις λέξεις”
-
Αποκτήστε αποφασιστικότητα
Καθώς μεγαλώνει η αυταξία σας, μαθαίνετε να γίνεστε δυναμικοί. Τα όριά σας βελτιώνονται και ζητάτε αυτά που θέλετε ενώ βάζετε όρια σε ό,τι δεν θέλετε. Αυτό δεν είναι εύκολο, όμως το κουράγιο σας αυξάνεται κατά την ανάκαμψή σας. Μπορεί να γίνετε αρκετά δυνατοί ώστε να εγκαταλείψετε τη σχέση ή να επιμείνετε να κάνετε ψυχοθεραπεία ζεύγους μαζί με τον/την σύντροφό σας.
~~~
Μην ξεχνάτε ποτέ πως η φροντίδα του εαυτού σας είναι ζωτικής σημασίας και όχι προαιρετική. Και να θυμάστε πάντα: Αν πονάει, δεν είναι αγάπη…