Γιατί οι άνθρωποι θέλουν να ελέγχουν τους άλλους

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ χειριστικούς ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να ελέγχουν τη συμπεριφορά σας; Αν ναι, δείτε γιατί οι άνθρωποι έχουν την τάση να γίνονται χειριστικοί και πώς να τους αντιμετωπίζετε.

Ο άνθρωπος από την εποχή των σπηλαίων έχει εξελιχθεί αρκετά μέχρι σήμερα. Έχει προσαρμοστεί αρκετά και η σύγχρονη τεχνολογία έχει αλλάξει αυτόν και τις συνήθειές του. Όμως, έχει αλλάξει αρκετά και από τα βασικά του ένστικτα και τις συμπεριφορές οι οποίες τον  βοηθούσαν να επιβιώσει στις ομάδες και τις αγέλες τις οποίες έφτιαχνε. Ένα από τα βασικά αρνητικά χαρακτηριστικά το οποίο έχει πλέον δημιουργηθεί είναι η τάση αρκετών ανθρώπων να ελέγχουν και να καθορίζουν τη συμπεριφορά των γύρω τους.

Οι λόγοι που οδηγούν σε μια τέτοια συμπεριφορά

Ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγούν σε αυτό είναι το άγχος τους. Κάθε φορά που έχετε απέναντίσας έναν χειριστικό άνθρωπο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι είναι ένας άνθρωπος με τους δικούς του φόβους και τις δικές του ανασφάλειες. Άρα δεν είναι απίθανο από το άγχος του να προσπαθεί να ελέγξει τις συμπεριφορές των γύρω του.

Σε ένα επόμενο στάδιο μπορεί ένα έχει κάποια διαταραχή προσωπικότητας, όπως ναρκισσιστική διαταραχή ή για παράδειγμα οριακή διαταραχή κατά την οποία ο άνθρωπος ο που τη βιώνει ζει διάφορα έντονα συναισθήματα σε στιγμές πίεσης, έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και μάλιστα έχει έντονες αντιδράσεις σε αυτά τα συναισθήματα.

Επιπλέον, αρκετές από αυτές τις συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα εκμάθησης. Ο άνθρωπος είναι μιμητικό ον και κατά συνέπεια μπορεί να αντιγράψει κάποιες συμπεριφορές οι οποίες τον εξυπηρετούν ή του φαίνονται αρεστές. Έτσι, λοιπόν, δεν είναι περίεργο να αντιγράψει κάποιος χειριστικές συμπεριφορές από το περιβάλλον του.

Γιατί οι άνθρωποι θέλουν να ελέγχουν τους άλλους


Διαβάστε Επίσης:Διεκδικητική επικοινωνία: Η σημασία και η επίτευξή της


Ποιες μπορεί να θεωρηθούν χειριστικές συμπεριφορές

Η λίστα με τις χειριστικές συμπεριφορές είναι αρκετά μεγάλη και είναι δύσκολο να αναλυθούν όλες. Οι κύριες μορφές που παίρνει η χειριστική συμπεριφορά είναι η σωματική βία (δηλαδή οποιαδήποτε φυσική επαφή που είναι ανεπιθύμητη από εμάς και έχει σκοπό να μας προκαλέσει φυσική βλάβη), συναισθηματική και λεκτική βία, σεξουαλική βία (να αναγκαστούμε σε μια σεξουαλική πράξη η οποία δεν έχει τη συναίνεση μας), οικονομική βία (προσπαθεί να ελέγξει τα οικονομικά μας), βία μέσω διαδικτύου (δηλαδήπροσβλητικά μηνύματα μέσω τηλεφώνου ή κοινωνικών δικτύων) και τέλος ίσως και το πιο επικίνδυνο από όλα τα υπόλοιπα, το ονομαζόμενο stalking όπου ο άλλος άνθρωπος κυριολεκτικά μας παρακολουθεί.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συμπεριφορές

Συνήθως η λύση έρχεται μέσα από την επικοινωνία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε το πραγματικό συναίσθημα το οποίο νιώθει ο άλλος. Αν νιώθει φόβο ή άγχος πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το φέρουμε στην επιφάνεια. Μπορούμε επίσης να τον ρωτήσουμε σε σχέση με τη συμπεριφορά του ή για ποιον λόγο έχει αυτήν τη στάση. Είναι επίσης αρκετά ωφέλιμο να του εκφράσουμε τα δικά μας συναισθήματα και να του πούμε εμείς πώς αισθανόμαστε (πάντα εκφρασμένο στο πρώτο ενικό). Κάθε φορά επίσης που κάποιος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα συναισθήματά σας για να σας χειραγωγήσει πρέπει να φέρνετε στη συζήτηση τη λογική. Τέλος, αν ο συνομιλητής σας εκφέρει έναν μακρόσυρτο μονόλογο με τον οποίο σας κατηγορεί, μπορείτε απλώς να αλλάξετε θέμα ή  να τον διακόψετε για να χάσει τη ροή του και να τον αποπροσανατολίσετε.


Διαβάστε Επίσης:Πώς να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου


Γενικά είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε χειριστικούς ανθρώπους και πρέπει αργά ή γρήγορα να τους διαχειριστείτε και να διεκδικήσετε την ανεξαρτησία και την αυτονομία σας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.