Γιατί οι άνθρωποι υπερεκτιμούν την τύχη όταν αναφέρονται στις επιτυχίες των άλλων;

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Διάσημα πρόσωπα του κόσμου, από την αρχαιότητα έως σήμερα, μας διδάσκουν πως οι αποτυχίες δεν υπάρχουν στη ζωή για να μας αποθαρρύνουν, αλλά για να ενισχύουν την πίστη στο όνειρό μας. Γιατί όμως πολλοί άνθρωποι υπερεκτιμούν πολλές φορές την τύχη για την ύπαρξη αυτής της επιτυχίας;

Εάν είναι κάτι σίγουρο σε αυτή τη ζωή, είναι πως ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα διαρκούς προσπάθειας και πολλών αποτυχιών.

Παραδείγματα μεγάλων προσωπικοτήτων που οδηγήθηκαν από την αποτυχία στην επιτυχία

Αναρίθμητα παραδείγματα μεγάλων προσωπικοτήτων που έλαμψαν στον τομέα τους και όμως, στα αρχικά τους βήματα είχαν δεχθεί αμφισβήτηση, απόρριψη και πολλά εμπόδια. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

  • Ο εφευρέτης της λάμπας, Thomas Edison, είχε περάσει από χίλιες αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι να καταφέρει να εφεύρει την πολύτιμη αυτή ανακάλυψη. Κλασική έχει μείνει η φράση του “δεν απέτυχα, απλώς δοκίμασα χίλιους τρόπους οι οποίοι δεν ήταν αποτελεσματικοί”.
  • Ο “βασιλιάς” Elvis Presley όταν ήταν 14 ετών ηχογράφησε σε ένα στούντιο το “happy birthday”, θέλοντας να το προσφέρει ως  δώρο στη μητέρα του για τα γενέθλιά της. Ο τότε μουσικός παραγωγός είχε σχολιάσει για τον ίδιο πως θα παραμείνει “ένας απλός φορτηγατζής”. Η ιστορία τον διέψευσε και σίγουρα θα μετάνιωσε για τα λόγια του αυτά…
  • Ο Walt Disney είχε απολυθεί από την εφημερίδα που εργαζόταν διότι σύμφωνα με τους εκδότες, δεν είχε αρκετή φαντασία. Όλοι εμείς όμως σήμερα είμαστε ευγνώμονες για τους ήρωες που δημιούργησε και ομόρφυναν την παιδική μας ηλικία.
  • Ο σπουδαίος μας κωμικός ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος είχε απορριφθεί στις πρώτες του εξετάσεις για τη δραματική σχολή. Σήμερα, παραμένει ένας από τους ηθοποιούς με τους οποίους οι Έλληνες έχουν γελάσει περισσότερο.

Γιατί οι άνθρωποι υπερεκτιμούν την τύχη όταν αναφέρονται στις επιτυχίες των άλλων;

Αναρίθμητα παραδείγματα ανθρώπων που βίωσαν την απόρριψη στα πρώτα τους βήματα και όμως διέψευσαν κατηγορηματικά όλους εκείνους που δεν πίστεψαν στο ταλέντο τους.

Γιατί οι άνθρωποι υπερεκτιμούν την τύχη όταν αναφέρονται στις επιτυχίες των άλλων;

Οι άνθρωποι πολλές φορές χρησιμοποιούν την τύχη ως μία προσπάθεια να απαρνηθούν ή να ξεφύγουν της πραγματικότητας, αλλά και της προσωπικής τους ευθύνης για τον αγώνα που πρέπει να δώσουν και εκείνοι, ώστε να πετύχουν αυτό που θέλουν. Είναι ευκολότερο να αποδίδεις τις αιτίες της αποτυχίας  σε εξωγενείς παράγοντες –μοίρα, τύχη, Θεός- διότι αυτό είναι ένας τρόπος στο να καθησυχάσεις τον εαυτό σου για την προσπάθεια που δεν κατέβαλλες, με το να αρνηθείς πως η επιτυχία αφορά αποκλειστικά εσένα και εξαρτάται από τη δική σου προσπάθεια.

Είναι η πιο εύκολη δικαιολογία του ατόμου που προσπαθεί να διαφύγει του προσωπικού του αγώνα στο να κατακτήσει αυτό που θέλει και προτιμάει να μείνει στην αδράνεια και την ακινησία. Η ποιότητα της ζωής μας, όπως και η επιτυχία των στόχων μας, αφορά και εξαρτάται από εμάς τους ίδιους.

Είθε όλοι μας να παραδειγματιστούμε από το σθένος και την επιμονή των σπουδαίων ανθρώπων που δεν επέτρεψαν σε κανένα εμπόδιο να τους κάμψει και να αγωνιστούμε για την κατάκτηση όλων όσων θέλουμε.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…