Γιατί οφείλουμε να αγοράζουμε ελληνικά προïόντα;

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Από τον Λαλάκη τον εισαγόμενο των 80’s, μέχρι και σήμερα, όλοι φωνάζουν να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία. Η αλήθεια είναι πως αυτή η φράση διατυπώνεται λάθος και αυτός είναι και ο λόγος που δεν «πουλάει»!

Το σωστό είναι αγοράστε ελληνικά προϊόντα για να σώσετε τα οικονομικά σας.

Πάμε λοιπόν να δούμε γιατί πρέπει να αρχίσουμε αυτή την συνήθεια.

Η συνταγή

Η εγχώρια οικονομία είναι ένα κύκλωμα όπου συναλλάσσονται οι παραγωγοί επιχειρήσεις και οι καταναλωτές – πολίτες. Όταν οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα από το συγκεκριμένο κύκλωμα της εγχώριας οικονομίας, οι παραγωγοί – επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση προσλαμβάνουν πολίτες –καταναλωτές! Δηλαδή βρίσκουμε δουλειά ευκολότερα!

Εφόσον βρούμε εργασία, με τα εισοδήματα που θα αποκτήσουμε θα αγοράσουμε και νέα προϊόντα από το ίδιο κύκλωμα και θα δημιουργήσουμε νέα ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών, που με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη και νέων πολιτών – καταναλωτών. Έτσι, δημιουργείται ένας ανοδικός οικονομικός κύκλος προς όφελος και των δύο πλευρών, αλλά και του κράτους που εισπράττει περισσότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, επιτρέποντας τη μείωση ή και εξάλειψη των ελλειμμάτων, την προώθηση των επενδύσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, τη διεύρυνση των παροχών για την παιδεία, την πρόνοια, την υγεία, κλπ.

Πότε «χαλάει η συνταγή»;

Η διαδικασία αυτή σπάει όταν οι καταναλωτές – πολίτες, αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες έξω από το συγκεκριμένο κύκλωμα της εγχώριας οικονομίας, αγοράζουν δηλ. εισαγόμενα ή ταξιδεύουν για τουρισμό στο εξωτερικό. Αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση της ζήτησης των εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών, τις απολύσεις εργαζομένων και την αύξηση της ανεργίας.

Αγοράζοντας εισαγόμενα ή ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, οδηγούμε στην ανεργία συμπολίτες μας ή και τον ίδιο μας τον εαυτό, ενώ βοηθάμε την ανάπτυξη των ξένων οικονομιών. Δεν μπορεί να δεχόμαστε μοιρολατρικά τη συνεχή συρρίκνωση μέχρι εξαφάνιση της ελληνικής παραγωγής!

Αν εξαρτιόμαστε μόνο από εισαγωγές, τόσο το χειρότερο για εμάς. Απλώνουμε συνεχώς το χέρι για να μας δανείσουν οι ξένοι ώστε να αγοράζουμε τα προϊόντα τους.

Είναι παράλογο να είμαστε ελλειμματικοί ακόμα και στο ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, με δεδομένο ότι τουλάχιστον στον τομέα αυτό, κάθε άλλο παρά υστερούμε.

Μόνο το 20% των εισαγόμενων αν υποκατασταθούν από εγχώρια, η ελληνική οικονομία θα έχει όφελος περίπου 10 δις ευρώ το χρόνο. Με το ποσό αυτό, θα μπορούσαν να καλυφθούν οι συνολικές δαπάνες (αμοιβές, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.) για 600.000 νέες θέσεις εργασίας.

Για τους λόγους αυτούς, Επιμένουμε Ελληνικά!

Οφείλουμε να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες γιατί απλούστατα έτσι στηρίζουμε τον εαυτό μας, το σπίτι μας, τη χώρα μας. Κάθε ποσό χρημάτων που δαπανάμε σε εισαγόμενα, χάνεται από τον τόπο αυτό. Κλείνει ελληνικές επιχειρήσεις. Οδηγεί σε μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία.

Ένα παράδειγμα που δημοσιεύτηκε στη σελίδα epimenonellinika.gr είναι το εξής :

Σκεφτείτε αν 10 εκ. πολίτες δαπανήσουν μόνο 100 ευρώ το χρόνο σε ελληνικά προϊόντα, υπηρεσίες ή τουριστικούς προορισμούς, αυτό σημαίνει έσοδα 1 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά, λίγο περισσότερο από τα μισά περίπου, δηλ. 600 εκ. ευρώ, στηρίζουν 60.000 θέσεις εργασίας.

Με ετήσια δαπάνη περίπου 6000-7000 ευρώ το χρόνο από όλους τους Έλληνες πολίτες, μπορεί να υποστηριχθεί το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας μας και να συμπιεστεί κάτω του 4% η ανεργία!

Γι’ αυτό, όταν αγοράζουμε οτιδήποτε, αναζητούμε επίμονα τα ελληνικά προϊόντα. Επιλέγουμε συνειδητά το ρύζι, τα μακαρόνια, η σοκολάτα, το κρέας, κλπ., να είναι ελληνικά. Γιατί όχι, αλλάζουμε και κάποιες συνήθειες. Μπορούμε λχ., να προτιμήσουμε το ελληνικό κρασί ή το τσίπουρο από το ουίσκι!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι καλύτερες ποικιλίες ελληνικών κρασιών


Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ταξιδεύουμε στην Ελλάδα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνικό νησί ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για διακοπές το χειμώνα


Περιορίζουμε όσο γίνεται τις αγορές εισαγόμενων.

Στηρίζουμε το σπίτι μας που περνάει δύσκολες ώρες.

Και ας μη ρωτάμε μόνο τι κάνει η χώρα μας για εμάς, αλλά και τι κάνουμε εμείς για τη χώρα μας.

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.