Γιατί ο Νέλσον Μαντέλα άλλαξε τον κόσμο;

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης

Η ζωή του Νέλσον Μαντέλα που γεννήθηκε 18 Ιουλίου, πριν 105 χρόνια σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία. Πολέμησε, λογοκρίθηκε και τελικά προσέφερε ισότητα και δύναμη. Ένας σπουδαίος αγωνιστής και ήρωας του σύγχρονου κόσμου με επίκαιρο έργο.

Προσωπική ζωή

Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918, στην Νότια Αφρική. Το1933 ο Μαντέλα ξεκίνησε τη φοίτησή του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Clarkebury Methodist, ένα δυτικού τύπου γυμνάσιο το οποίο αποτελούσε το μεγαλύτερο σχολείο υποδοχής μαύρων Αφρικανών στο Thembuland.

Προκειμένου να κοινωνικοποιηθεί με τους υπόλοιπους μαθητές, σε ισότιμη βάση, ισχυρίστηκε ότι άλλαξε τρόπο συμπεριφοράς του. Ξεκίνησε να αθλείται και ανέπτυξε τη διαχρονική αγάπη του για την κηπουρική. Ολοκλήρωσε τις σπουδές μέσα σε δυο χρόνια και το 1937 μετακόμισε στο Healdtown, όπου φοίτησε στο κολέγιο Fort Beaufort.

Ο διευθυντής του κολεγίου έδωσε έμφαση στην υπεροχή του αγγλικού πολιτισμού και της αγγλικής διακυβέρνησης, κάτι που εξόργιζε τον Μαντέλα. Ωστόσο ο Μαντέλα άρχισε να ενδιαφέρεται για τον αφρικανικό πολιτισμό, αποκτώντας τον πρώτο του στενό φίλο που δεν ανήκε στη φυλή του, αλλά σε αντίπαλη φυλή. Ο Μαντέλα περνούσε μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του στο Healdtown όπου αθλούνταν ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων και πυγμάχος ενώ σύντομα εκλέχθηκε και νομάρχης.

Γιατί ο Μαντέλα θεωρείται σημαντικός;

Ο Μαντέλα θεωρείται εμβληματικό σύμβολο του αγώνα για δικαιοσύνη, ελευθερία και ισότητα. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1993.

Η ζωή και ο αγώνας του έχουν εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η συνεισφορά του στην ανθρωπότητα και η αφοσίωσή του στην καταπολέμηση των αδικιών, τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες του 20ου αιώνα.

Ακόμα θεωρείται γνωστός λόγω του φαινομένου Μαντέλα. Το Φαινόμενο Μαντέλα είναι ένα φαινόμενο όπου μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων θυμάται ένα γεγονός ή μια λεπτομέρεια διαφορετικά από τον τρόπο με τον οποίο έχει τεκμηριωθείή πιστεύεται ότι συνέβη.

Ο όρος «Φαινόμενο Μαντέλα» επινοήθηκε από τη Φιόνα Μπρουμ, μια ερευνήτρια παραφυσικών φαινομένων, αφού ανακάλυψε ότι ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων πίστευε ότι ο Νέλσον Μαντέλα είχε πεθάνει στη φυλακή τη δεκαετία του 1980, σε αντίθεση με την επίσημη ιστορική καταγραφή της απελευθέρωσής του το 1990.

Μια ζωή γεμάτη πάθος και θυσίες

Η ζωή του Μαντέλα ήταν συνυφασμένη με την αντίσταση ενάντια στο απαρτχάιντ, το ρατσιστικό σύστημα που επικρατούσε στη Νότια Αφρική από το 1948 έως το 1994.

Αν και αρχικά υποστήριζε τη μη βία και την ειρηνική προσέγγιση, με τον καιρό κατέφυγε στη βία κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ. Το 1962 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Πέρασε σχεδόν είκοσι επτά χρόνια στη φυλακή, ένα σημαντικό μέρος των οποίων ήταν στη διαβόητη φυλακή του νησιού Robben.

Ο Μαντέλα αφέθηκε ελεύθερος το 1990 μετά από μια παγκόσμια εκστρατεία για την ελευθερία του. Μετά την απελευθέρωσή του, πολέμησε για την ειρήνη και την ισότητα στη Νότια Αφρική. Το 1994, κατά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές της χώρας, εξελέγη πρόεδρος και ηγήθηκε μιας νέας εποχής για τη Νότια Αφρική.

Αγωνίστηκε μεταξύ άλλων και κατά του AIDS. Αφορμή στάθηκε ο αιφνίδιος θάνατος του γιου του από αυτήν την ασθένεια. Ο ίδιος απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2013, αφήνοντας πίσω του σπουδαίο πολιτικό και κοινωνικό έργο.

Πηγη1, Πηγη2

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.