Γιατί ο καθένας χρειάζεται έναν προπονητή ζωής;

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Eίτε έχετε μια ανοδική πορεία σε μια εταιρεία είτε ακολουθείτε μια δική σας πορεία ως επιχειρηματίας, υπάρχει κάτι κοινό. Όλοι χρειαζόμαστε λίγη υποστήριξη.

Για να έχετε την καλύτερη προσωπική και επαγγελματική σας ζωή απαιτείται σκόπιμη αυτοκριτική και συνεχής προσωπική ανάπτυξη. Ακόμη και στα καλύτερά μας, όμως, όλοι έχουμε τυφλά σημεία που μας εμποδίζουν να δούμε τη συνολική εικόνα της ζωής μας και τις σκέψεις, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές που εμποδίζουν την ανάπτυξή μας.

Το ίδιο ισχύει και για τους φίλους και την οικογένειά μας. Ενώ τα αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να έχουν τις καλύτερες προθέσεις, συχνά δεν έχουν τη διάκριση να αναλύσουν κατάλληλα και να δώσουν εφαρμόσιμες συμβουλές. Έτσι, σε ποιον απευθυνόμαστε για αμερόληπτη εκτίμηση και εξειδικευμένη γνώση; Εδώ έρχεται ο προπονητής ζωής.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν αφήνουν την πρόοδό τους στην τύχη. Η πρόσληψη ενός προπονητή ζωής είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς όσοι επιδιώκουν προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη μπορούν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Στην πραγματικότητα, μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους έχουν υποστηρίξει δημοσίως την αξία του coaching. Για παράδειγμα, τόσο η Oprah Winfrey όσο και ο Bill Gates έχουν αναφερθεί με εγκωμιαστικά σχόλια για τις δικές τους εμπειρίες με το life coaching.

Η Γουίνφρεϊ συνεργάζεται εδώ και καιρό με την προπονήτρια Μάρθα Μπεκ και σημειώνει: «Το coaching σε βοηθά να σταματήσεις την τρελή φλυαρία του μυαλού που σου λέει συνέχεια ότι δεν είσαι αρκετά καλός». Ο Γκέιτς έχει δηλώσει “ότι όλοι χρειάζονται έναν προπονητή”. Όλοι χρειαζόμαστε ανθρώπους που μας δίνουν ανατροφοδότηση. Έτσι βελτιωνόμαστε.

Σύμφωνα με την πιστοποιημένη προπονήτρια ζωής και επαγγελματική σύμβουλο Elizabeth Arboleda, όλοι χρειάζονται έναν προπονητή ζωής, καθώς έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι κάποιος άλλος, ένας επαγγελματίας, αντανακλά σε εσάς αυτά που λέτε και βλέπετε, για να ανοίξει το μυαλό σας, να εντοπίσει τα τυφλά σημεία σας, να ενθαρρύνει την ανακάλυψη και να σας υποστηρίξει στη δημιουργία δράσης.

Είναι κάτι περισσότερο από τον καθορισμό στόχων και την αναφορά της προόδου, εξηγεί η Arboleda: «Μέσω του coaching, υποστηρίζω τους πελάτες μου στις αλλαγές, στη μεταμόρφωση, και υποστηρίζω το μεγαλείο τους, τη λαμπρότητα και τη δύναμή τους».

Γίνε διεκδικητική γυναίκα: Θέσε ξεκάθαρα όρια και πάρε τον έλεγχο της ζωής σου

Από το αίσθημα ότι έχετε κολλήσει στη ζωή σας μέχρι την ανάληψη δημιουργικών έργων και την αλλαγή καριέρας, ένας προπονητής ζωής είναι το μισό μιας ομάδας δύο ατόμων που έχει δεσμευτεί για την εξέλιξή σας. Ενώ ορισμένοι προπονητές, όπως η Arboleda, μπορεί να προσφέρουν θεραπευτικές υπηρεσίες για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε νοητικά εμπόδια και περιοριστικές πεποιθήσεις, ο κύριος στόχος ενός προπονητή ζωής είναι να σας βοηθήσει να βοηθήσετε τον εαυτό σας να σχεδιάσει και να εκτελέσει ένα συγκεκριμένο όραμα για τη ζωή σας. Συνεργαζόμενοι σε εφαρμόσιμα βήματα, εσείς και ο προπονητής ζωής σας θα υπερνικήσετε τη νοοτροπία για να δημιουργήσετε δράσεις και πρακτικές που θα μετατρέψουν τη ζωή σας από στάσιμη σε αστρική.

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι τα είδη του coaching;

Παρακάτω μάθετε τρεις συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους η συνεργασία με έναν προπονητή ζωής μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή σας.

  1. Προσδιορισμός στόχων και ιεράρχηση προτεραιοτήτων

Για πολλούς ανθρώπους, το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη φιλοδοξίας αλλά η έλλειψη σαφήνειας. Στις καθημερινές μας κινήσεις συχνά βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στην τρέλα της καθημερινότητας, κυνηγώντας ένα όραμα επιτυχίας που μας κληροδοτήθηκε, αντί για ένα όραμα που δημιουργήθηκε με προσοχή και πρόθεση.

Tο Life Skills Experience Program σου δίνει διαύγεια στόχων και αυτογνωσία!

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι περνούν ολόκληρη τη ζωή τους κάνοντας αυτό που θεωρούν «σωστό», δηλαδή πηγαίνοντας στο κολέγιο, βρίσκοντας μια δουλειά και δημιουργώντας οικογένεια, μόνο και μόνο για να ξυπνήσουν μια μέρα και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι ευτυχισμένοι.

Όταν συνεργάζεστε με έναν προπονητή ζωής, αρχίζετε να συνδέεστε πλήρως με τον εαυτό σας, επιτρέποντας στον εαυτό σας να σχεδιάσει και να δημιουργήσει τη ζωή που θέλετε με βάση τα δικά σας πρότυπα. Όπως εξηγεί η Arboleda, «μέσω αυτής της σύνδεσης, μπορείτε να επιλέξετε πώς είναι για εσάς η ισορροπία και τι θέλετε να ενδυναμώσετε στη ζωή σας που ευθυγραμμίζεται με αυτή την ιδέα της ισορροπίας».

Για εσάς, αυτό μπορεί να σημαίνει να γίνετε επιχειρηματίας πλήρους απασχόλησης, να ξεκινήσετε μια παράλληλη επιχείρηση ή να ξεκινήσετε με πάθος  ένα δημιουργικό έργο στον ελεύθερο χρόνο σας. Ένας προπονητής ζωής σας βοηθά να συνδεθείτε με τον εαυτό σας για να εντοπίσετε και να ιεραρχήσετε αυτούς τους νέους στόχους με τρόπο που να έχει νόημα.

  1. Καλλιέργεια και μετάβαση σε μια νέα ταυτότητα

Εκτός από τους συγκεκριμένους στόχους και τα σχέδια, οι προπονητές ζωής είναι μια θαυμάσια βοήθεια σε στιγμές μεγάλης μετάβασης. Από αλλαγές στην καριέρα, όπως αλλαγές στη δουλειά, μέχρι προσωπικές αλλαγές, όπως το διαζύγιο, ένας προπονητής ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε προσγειωμένοι εν μέσω τεράστιων αλλαγών.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η αλλαγή μπορεί να είναι τόσο δύσκολη, είναι επειδή αμφισβητεί τις ιστορίες που έχουμε δημιουργήσει για τον εαυτό μας. Ποιος είμαι εκτός από το να εργάζομαι για αυτή την εταιρεία; Ποιος είμαι εκτός αυτού του γάμου ή της σχέσης; Αυτού του είδους τα ερωτήματα μπορεί να είναι τρομακτικά όταν τα αντιμετωπίζετε μόνοι σας, αλλά ένας προπονητής ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να αναδιαμορφώσετε την προσωπική σας αφήγηση με τρόπο που να σας προετοιμάζει για ένα ενδυναμωτικό και συναρπαστικό νέο κεφάλαιο.

  1. Υποστήριξη και συνεργασία

Ίσως το πιο σημαντικό, οι προπονητές ζωής είναι μια πηγή υποστήριξης και παρηγοριάς. Η παρηγοριά δεν προέρχεται από το να σας κανακεύουν, αλλά από το να σας προκαλούν με προσοχή να θέτετε και να εκπληρώνετε στόχους με θάρρος, πεποίθηση και υπευθυνότητα. Λέει η Arboleda: «Βλέπω και αγκαλιάζω το coaching ως μια πλήρη, ανοιχτή συνεργασία μεταξύ πελάτη και coach, όπου η αυθεντικότητα, η σύνδεση και η οικειότητα είναι το κλειδί για την επιτυχία της σχέσης».

Όπως και σε κάθε άλλη συνεργασία, και οι δύο εταίροι πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο τους. Ο προπονητής δεν είναι εκεί για να σας βοηθήσει ή να σας θεραπεύσει ή για να διορθώσει τη ζωή σας. Αντίθετα, ένας ισχυρός προπονητής αντανακλά στον πελάτη τις δυνατότητές του να εκφράσει την εσωτερική του λάμψη και να την κάνει πραγματικότητα.

Με το να συναντιούνται για εβδομαδιαία ραντεβού ένας προς έναν, οι πελάτες και οι προπονητές δημιουργούν μια συνεχή σχέση στην οποία ο πελάτης μπορεί να στηριχθεί για υποστήριξη σε πολλές διαφορετικές φάσεις της ζωής του. Γιατί είμαστε, τελικά, κάτι περισσότερο από την επαγγελματική μας ιδιότητα.

Πηγή

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.