Γιατί νιώθουμε συνεχώς πρησμένοι;

Συντάκτης: Flowmagazine

Νιώθετε πρησμένοι μετά από κάθε γεύμα ή νιώθετε συνεχώς σφιχτό το παντελόνι σας; Έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε έτσι και ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος σας, έστω και προσωρινά;

Τι κάνει το βάρος σας να αυξομειώνεται;

Εάν είστε κάποιος που ζυγίζεται σε πιο τακτική βάση, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το βάρος σας αυξομειώνεται, ακόμα και όταν δεν κάνετε τίποτα για να χάσετε ή να κερδίσετε κιλά.

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους αυξάνεται το βάρος:

  • Περίσσεια νατρίου. Το αλάτι κάνει το σώμα σας να συγκρατεί νερό, ειδικά αν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε μεγάλη ποσότητα. Αν έχετε νιώσει ποτέ πρησμένοι μετά από ένα αλμυρό γεύμα σε εστιατόριο, τώρα ξέρετε τον λόγο.
  • Υδατάνθρακες. Όταν τρώμε υδατάνθρακες, η ενέργεια που δεν χρησιμοποιούμε αμέσως αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στους μύες μας. Κάθε γραμμάριο γλυκογόνου μεταφέρει τρία γραμμάρια νερού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αν κάνετε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, θα χάσετε πολύ βάρος νερού τις πρώτες εβδομάδες. Η απώλεια βάρους (ή το κέρδος από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες) δεν είναι λίπος.
  • Φυτικές ίνες . Αν έχετε πρόσφατα αυξήσει την κατανάλωση λαχανικών ή γενικά καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες, μπορεί να αντιμετωπίσετε προσωρινή δυσκοιλιότητα, η οποία αυξάνει το βάρος σας.
  • Ορμόνες. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να σας κάνουν να λαχταράτε και να τρώτε περισσότερα γλυκά ή αλμυρά τρόφιμα από το συνηθισμένο και αυτές οι επιπλέον θερμίδες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.
  • Περιεχόμενο στομάχου. Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι η άπεπτη τροφή μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Εάν φάγατε αργά το βράδυ ή ζυγίζεστε διαφορετική ώρα μέσα στην ημέρα, η ποσότητα τροφής στο έντερό σας, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο βάρος σας.

Διαβάστε επίσης: Διώξτε το πρήξιμο με τις κατάλληλες τροφές!


Τα ταξίδια, το αλκοόλ, ο κακός ύπνος και το άγχος μπορούν επίσης να προκαλέσουν προσωρινές αυξήσεις στο βάρος. Εάν ζυγίζεστε συχνά, καλό είναι να παρακολουθείτε αυτούς τους παράγοντες και να προβλέψετε τις αλλαγές βάρους που μπορεί να επιφέρουν.

Υπάρχουν επίσης φορές που το βάρος σας μπορεί να πέσει κατά τη διάρκεια της νύχτας ή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι απώλειες προκαλούνται συχνότερα από ασθένεια που περιλαμβάνουν έμετο ή διάρροια ή προσωρινή αφυδάτωση.

Οι διακυμάνσεις του βάρους μπορεί επίσης να οφείλονται σε υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, κάτι που το τακτικό ζύγισμα μπορεί να σας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσετε καλύτερα. Για παράδειγμα, η υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί να προκληθεί από προβλήματα όπως προβλήματα θυρεοειδούς, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο , φαρμακευτική αγωγή και ορμονική ανισορροπία.

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους – που ορίζεται είτε ως απώλεια τουλάχιστον 10 κιλών είτε ως απώλεια άνω του 5% του σωματικού σας βάρους σε διάστημα έξι έως 12 μηνών – μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει μια σειρά από ιατρικά προβλήματα, που κυμαίνονται από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έως καρκίνος. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν παίρνετε ή χάνετε βάρος και δεν μπορείτε να εξηγήσετε τον λόγο.


Διαβάστε επίσης : Εξαφανίστε το πρήξιμο με σωστή διατροφή


Ποιοι είναι άλλοι τρόποι παρακολούθησης της υγείας σας;

Και πάλι, το βάρος από μόνο του δεν θα σας αποκαλύψει πολλά για τη γενική σας υγεία. Οι παρακάτω είναι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε εύκολα να παρακολουθείτε την υγεία σας, οι οποίοι, μαζί, μπορούν να σας δώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα:

  • Αρτηριακή πίεση.Το National Institute on Aging ορίζει τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση για τους περισσότερους ενήλικες ως συστολική πίεση μικρότερη από 120 και διαστολική πίεση μικρότερη από 80.Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι στην πραγματικότητα ένας μεταβολικός παράγοντας κινδύνου που το National Heart, Lung, and Blood Institute αναφέρει ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και το εγκεφαλικό, επομένως η παρακολούθηση είναι βασική.
  • Περίμετρος μέσης.Αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας που σύμφωνα με το Νational Heart, Lung, and Blood Institute μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Το υπερβολικό κοιλιακό λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με τα το CDC.
  • Αναλογία μέσης-ισχίου.Η μέτρηση μπορεί να δείξει πόσο από το σπλαχνικό σας λίπος (γνωστός και ως, το λίπος που είναι αποθηκευμένο βαθιά στην κοιλιά, τυλιγμένο γύρω από τα όργανα) κατανέμεται στη μέση σας. Η κεντρική παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε θνησιμότητα και κίνδυνο ασθένειας, και η αναλογία μέσης-ισχίου μπορεί να ρίξει φως σε αυτόν τον κίνδυνο.
  • Ύπνος.Οι ενήλικες χρειάζονται επτά ή περισσότερες ώρες τη νύχτα. Η λήψη λιγότερων από αυτό σε τακτική βάση έχει συνδεθεί με κακή υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου επιπολασμού του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού και της κατάθλιψης.
  • Ψυχική υγεία.Η φροντίδα της ψυχικής σας ευεξίας είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική σας υγεία. Το να δοκιμάζετε μια χαλαρωτική δραστηριότητα, να ασκείστε τακτικά, και να νιώθετε ευγνωμοσύνη είναι όλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε αυτοφροντίδα.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…