Γιατί να βάλουμε το περπάτημα στη ζωή μας;

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Για τον Ιπποκράτη το περπάτημα ήταν «το καλύτερο φάρμακο του ανθρώπου». Όμως πόσο πρέπει να περπατάμε για να προστατεύουμε την υγεία μας;

Σήμερα οι ειδικοί συνιστούν σε όλους -ιδίως σε όσους δεν ασκούνται συστηματικά- να κάνουν καθημερινά «ζωηρό» ή γρήγορο περπάτημα για να προστατεύουν την υγεία τους. Όμως τι σημαίνει στην πράξη ζωηρό και γρήγορο περπάτημα; Περίπου 100 βήματα το λεπτό, είναι η επιστημονική απάντηση.

Πόσο πρέπει να περπατάμε;

Σύμφωνα με τις συστάσεις των γιατρών, ένας άνθρωπος πρέπει να περπατά γρήγορα για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά, το οποίο «μεταφράζεται» σε περίπου 3.000 βήματα τη μέρα, με βάση το ρυθμό των 100 βημάτων το λεπτό.

Ποιο το όριο ανάμεσα στο βάδισμα και το τζόγκινγκ

Τα βήματα αυτά θεωρούνται επαρκή για να έχει ένας άνθρωπος όφελος στην υγεία του. Αν κανείς θέλει κάτι ακόμη πιο έντονο, τότε περνάει στο δυναμικό βάδισμα, που είναι περίπου 130 βήματα το λεπτό. Από εκεί και πέρα, θεωρείται ότι αρχίζει πια το τρέξιμο. Ως όριο ανάμεσα στο βάδισμα και στο τζόκινγκ θεωρούνται τα 140 βήματα το λεπτό.«Τα καλά νέα είναι ότι αυτός ο ρυθμός πιθανότατα δεν είναι κουραστικός για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους» δήλωσε η δρ Τούντορ-Λοκ. Όπως είπε, για μερικούς ανθρώπους γρήγορος ρυθμός βαδίσματος σημαίνει 98 βήματα και για άλλους 102, αλλά ο μέσος όρος είναι τα 100 για σχεδόν όλους.

Τα οφέλη που έχει το περπάτημα στην υγεία μας

Το περπάτημα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ασκηθείτε επειδή είναι ένας απλός τρόπος για να λειτουργούν οι ομάδες των μυών και για να κάψετε θερμίδες. Αλλά τα οφέλη πολλαπλασιάζονται όταν περπατάτε συχνά και σταδιακά αυξάνετε το ρυθμό σας. Δεν αρκεί να διατηρείτε τον ίδιο ρυθμό στο περπάτημά σας κάθε μέρα – αν θέλετε να απολαύσετε τα οφέλη αυτής της άσκησης. Το καλύτερο είναι να περπατάτε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, χωρίς διακοπές και σταδιακά να αυξάνετε το ρυθμό σας.

Δυναμώνει την καρδιά και προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Το περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων μέχρι και 27%.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων παθήσεων

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που περπατούν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου ΙΙ, άσθμα και ορισμένα είδη καρκίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…