Γιατί να συμβεί κάτι άσχημο σε έναν καλό άνθρωπο;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί γιατί να συμβεί κάτι άσχημο σε έναν άνθρωπο που πάντα προσπαθούσε να είναι καλός και να θέλει το καλό των άλλων. Συχνά απλώς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και λέμε «Η ζωή δεν είναι δίκαιη», ωστόσο αυτή η πεποίθηση αξίζει διερεύνηση.

Όλοι δημιουργούμε την πραγματικότητά μας χρησιμοποιώντας τους ίδιους κανόνες με τους άλλους. Μόνο που οι κανόνες δεν σχετίζονται με το καλό και το κακό. Για να κατανοήσουμε αυτούς τους κανόνες το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει πιστεύοντας ότι οι καλές πράξεις ανταμείβονται και οι κακές τιμωρούνται. Έχουμε προγραμματιστεί να πιστεύουμε ότι αν πράττουμε σαν να είμαστε «καλοί», θα μας συμβούν καλά πράγματα και αν πράττουμε ως «κακοί» θα μας συμβούν κακά.

Αυτό το είδος προγραμματισμού χρησιμοποιείται για να χειριστεί τις δράσεις μας ώστε να συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο που οι γονείς, οι δάσκαλοι ή οι κυβερνήσεις μας θέλουν να συμπεριφερόμαστε. Ωστόσο, ακόμα κι αν οι γονείς μας, οι δάσκαλοι και οι κυβερνήσεις πιστεύουν ότι το καλό και το κακό μπορεί να οριστεί και να λάβει συνέπειες, το σύμπαν δεν το πιστεύει. Η αλήθεια είναι, ότι το σύμπαν δεν τιμωρεί ή επιβραβεύει κανέναν. 

Τι συμβαίνει πραγματικά 

Το σύμπαν το μόνο που κάνει είναι να ανταποκρίνεται στις σκέψεις σας μέσω του Νόμου της Έλξης. Παίρνετε αυτό που περιμένετε, ανεξάρτητα από το πόσο καλός ή κακός είστε. Αν περιμένετε ότι «καλά» πράγματα πρόκειται να συμβούν σε σας, δεν έχει σημασία αν είστε ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου. Οι προσδοκίες σας θα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα. 

Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα. Μπορεί να είστε το καλύτερο, το πιο ευγενικό και το πιο χρήσιμο άτομο, αλλά αν έχετε αρνητικές προσδοκίες σχετικά με το πώς τα πράγματα πρόκειται να ξεδιπλωθούν στη ζωή σας, αυτό θα πάρετε.

Τι έχει πραγματικά σημασία 

Παρόλο λοιπόν, ότι έχουμε διδαχθεί ότι πρέπει να είμαστε καλοί και να κάνουμε καλό στους άλλους για να μας έρθουν καλά πράγματα, αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι αυτό που νομίζουμε ότι θα μας συμβεί.  

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι καλές πράξεις είναι άνευ σημασίας. Για πολλούς από εμάς, το να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ όμορφα. Εάν αισθάνεστε όμορφα όταν βοηθάτε, τότε η βοήθεια προς τους άλλους είναι πολύ καλή ιδέα, επειδή σας κάνει να αισθάνεστε καλά για σας! Το να αισθάνεστε καλά για εσάς σίγουρα θα σας βοηθήσει να λάβετε καλά πράγματα από το σύμπαν. 

Το να μοιράζετε αγάπη και καλοσύνη είναι ο ιδανικός τρόπος για να αυξήσετε την δόνησή σας και να σας κάνει να αισθανθείτε καλά για τον εαυτό σας και την αξία σας. Οπότε συνεχίστε να το κάνετε, γιατί σίγουρα δουλεύει.

Να θυμάστε όμως ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχετε θετικές προσδοκίες για τον εαυτό σας. Οι προσδοκίες σας είναι αυτές που υπαγορεύουν τι θα πάρετε και τι θα μείνει μακριά σας. Χωρίς θετικές προσδοκίες για τον εαυτό σας, καμία ποσότητα καλοσύνης, γενναιοδωρίας ή εξυπηρετικότητας προς τους άλλους δεν θα σας φέρει μια θετική πραγματικότητα.

Το τι θα συμβεί είναι μια εσωτερική εργασία 

Δεν χρειάζεται να τρέχετε γύρω γύρω προσπαθώντας να αποδείξετε πόσο καλός είστε ή πόσο αξίζετε βασιζόμενοι σε κανόνες ή προσδοκίες κάποιου άλλου. Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς αισθάνεστε  εσείς για τον εαυτό σας και πώς αισθάνεστε για τα πράγματα που θέλετε.

Να είστε όσο «καλοί» χρειάζεται να είστε για να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και να είστε όσο πιο αισιόδοξοι μπορείτε για τα πράγματα που θέλετε. Να μιλάτε για τις δυνατότητές σας και για τις επιθυμίες σας, σαν να περιμένετε να εκδηλωθούν στην ζωή σας. Αυτός είναι ο τρόπος που μπορείτε να δημιουργήσετε την πραγματικότητα που θέλετε.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.