Γιατί να προσθέσετε την πρόπολη στην περιποίησή σας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που προέρχονται από κυψέλες μελισσών τα οποία έχουν μελετηθεί, συμπεριλαμβανομένης της πρόπολης. Η πρόπολη είμαι μια ρητινώδης, κολλώδης ουσία που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να ενώσουν τα υλικά των κυψελών τους, σε συνδυασμό με το κερί μέλισσας και άλλες ρητινώδεις εκκρίσεις από τους φλοιούς των φυτών.

Τι είναι η πρόπολη

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης, κηρώδης ουσία που δημιουργούν οι μέλισσες αναμειγνύοντας το σάλιο τους με κερί μέλισσας, μαζί με ενώσεις από διάφορα φυτά και δέντρα. Οι μέλισσες το χρησιμοποιούν για να σφραγίσουν τα κενά στην κυψέλη για να κρατήσουν έξω τους εισβολείς. Η πρόπολη έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να προστατεύσει τις μέλισσες από παθογόνους παράγοντες.

Οι ουσίες που τη συνθέτουν μπορεί να είναι πολύπλοκες. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περισσότερες από 300 ξεχωριστές ενώσεις στην πρόπολη. Η ακριβής σύνθεση μπορεί να εξαρτάται από τη θέση της κυψέλης.

Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Για τη φροντίδα του δέρματος, η αντιική και αντιμικροβιακή δράση της πρόπολης προσφέρει φανταστικά οφέλη. Είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όσους πάσχουν από ακμή καθώς και τα άτομα που ζουν σε μολυσμένο περιβάλλον, κατηγορία που περιλαμβάνει τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν στον πλανήτη μας σήμερα.Η πρόπολη δημιουργεί ένα φράγμα, με παρόμοιο τρόπους που το χρησιμοποιούν οι μέλισσες, σε συνδυασμό με τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που θρέφουν το δέρμα. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να την έχετε δει σαν συστατικό σε πολλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος που πωλούνται σε καταστήματα.

Εκτός από τις αντισηπτικές και θεραπευτικές τις ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει να ισορροπήσει και να απαλύνει τα προβλήματα του δέρματος, ενώ η επιταχύνει την ανάπτυξη των κυττάρων και βοηθά στην αποσυμφόρηση των πόρων.Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της πρόπολης κατά της επιδερματοφυτίας, της γυροειδής αλωπεκίας δέρματος, της ψωρίασης, κάποιων μικροβιακών και χρόνιων εκζεμάτων, της πυώδης δερματίτιδας,των τριχόφυτων και των εγκαυμάτων.

Γιατί να προσθέσετε την πρόπολη στην περιποίησή σας

Ελεύθερες ρίζες

Οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες έχουν συνδεθεί με χρόνια νοσήματα, όπως παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (ανάμεσά τους και το Αλτσχάιμερ), αυτοάνοσα, διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά, διαβήτη και πρόωρη γήρανση του δέρματος. Λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών της, όπως η γαλαγγίνη και η πινοκεμπρίνη, η πρόπολη έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και να αποτρέπει την οξείδωση ή την καταστροφή λιπιδίων και άλλων ενώσεων, όπως η βιταμίνη C.

Βοηθάει στην ανάκτηση της ελαστικότητας 

Η πρόπολη περιέχει φλαβονοειδή και φαινόλες, όπου βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούν γήρανση και μειώνουν την παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος. Αποτελούν τον No 1  λόγο γήρανσης και έχουν αναφερθεί στους λόγους που δημιουργείται ο καρκίνος του δέρματος. Η πρόπολη περιέχει αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν την γήρανση, τις ρυτίδες, τη θαμπάδα και τις κοκκινίλες. Προσθέτοντας την πρόπολη στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης, το δέρμα προστατεύεται από τις ελεύθερες ρίζες που δεν μπορεί κανείς να αποφύγει λόγω της έκθεσής μας στον ήλιο, στη ρύπανση και στην ακτινοβολία.

Θεραπεύει την ακμή

Η πρόπολη αποτελεί τοNo 1 φυσικό συστατικό για την καταπολέμηση της ακμής. Έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Εμποδίζει τη δημιουργία ακμής, τη θεραπεύει και βοηθάει στην αποτροπή της επανεμφάνισής της. Η πρόπολη ηρεμεί και καταπραΰνει την επιδερμίδα από ερεθισμούς, από μικρόβια ή τη ζέστη.

Θεραπεύει τα σημάδια ακμής και τις ουλές 

Η πρόπολη χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των σημαδιών ακμής αλλά και των περισσότερων ερεθισμών, όπως π.χ. τα καψίματα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η πρόπολη έχει την ίδια (και μερικές φορές υψηλότερη) αποδοτικότητα στην αντιμετώπιση των ερεθισμών με εκείνη των φαρμακευτικών κρεμών. Αυτό συμβαίνει καθώς η πρόπολη με τις θεραπευτικές ιδιότητές της, βοηθάει στη δημιουργία νέων κυττάρων και στην αναδόμηση του κολλαγόνου του δέρματος, σε αντίθεση με τις φαρμακευτικές κρέμες που απλά βοηθούν στο να ηρεμήσουν την επιδερμίδα από τα συμπτώματα.  

Βοηθάει στην ανάκτηση της λάμψης του προσώπου 

Η πρόπολη βοηθάει συμπληρωματικά στη χρήση προϊόντων που περιέχουν βιταμίνη C. Η βιταμίνη C περιέχεται ως φυσικό συστατικό στα περισσότερα προϊόντα περιποίησης που βοηθούν στην λάμψη της επιδερμίδας. Η πρόπολη ενισχύει τη δράση της και βοηθάει στην καλύτερη απορρόφησή της. Χρησιμοποιώντας την πρόπολη συνδυαστικά με την ενυδατική κρέμα, δημιουργούνται τα μέγιστα αποτελέσματα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.