Γιατί να πάρω γάτα;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Μια συντροφιά στο σπίτι, μια μικρή ψυχούλα που θα μας περιμένει στην πόρτα όταν γυρίσουμε από τη δουλειά και ένας αληθινός φίλος. Όλα αυτά σε ένα τόσο δα πλάσμα. 

Η συντροφιά μιας διακριτικής παρουσίας

Κάθε κατοικίδιο προσφέρει στον ιδιοκτήτη του ανεκτίμητη συντροφιά. Μία γάτα που μπορεί να επικοινωνήσει μόνο με τη γλώσσα του σώματος, αλληλοεπιδρά μαζί μας με χίλιους δυο άλλους τρόπους. Αυτό κάνει και την σχέση ιδιοκτήτη-κατοικίδιου πιο ουσιαστική. Θα έρθει να τριφτεί ναζιάρικα στα πόδια μας, θα κουρνιάσει δίπλα μας στον καναπέ ή θα ανέβει πάνω μας και θα γουργουρίσει στην αγκαλιά μας σαν παιδάκι. Πάντα με χάρη και αριστοκρατία. 

Το γουργούρισμα είναι θεραπευτικό 

Το γουργούρισμα της γάτας έχει αποδειχθεί θεραπευτικό. Ναι! Αυτή η παλμική δόνηση που παράγει μπορεί να αντιμετωπίσει το άγχος, πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος και γενικά να προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση. 

Είναι από τα πιο καθαρά ζώα

Οι γάτες είναι γνωστές για τον καλλωπισμό τους. Αυτές οι ευγενικές παρουσίες αρέσκονται να περιποιούνται τον εαυτό τους και διατηρούν την εμφάνισή τους προσεγμένη. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα εσείς πέρα από ένα περιστασιακό βούρτσισμα τους πιο κρύους μήνες και ένα πιο εντατικό τους πιο ζεστούς.

Δεν χρειάζεται να βγουν βόλτα όπως οι σκύλοι 

Για την «ανάγκη» τους χρειάζονται μόνο ένα δοχείο με άμμο που θα διατηρείται όσο το δυνατόν πιο καθαρό. Δεν ζητούν βόλτα όπως οι σκύλοι. Βέβαια, είναι αξιαγάπητες με το λουράκι τους όταν εξερευνούν νέες μυρωδιές, οπότε η βόλτα μπορεί να έχει καθαρά «εκπαιδευτικό» χαρακτήρα. 

Κοιμάται σχεδόν όλη μέρα 

Σε μικρή ηλικία ίσως λίγο λιγότερο, αλλά οι ενήλικες γάτες κοιμούνται πολλές ώρες μέσα στη μέρα. Δεν θα σε ενοχλήσει όσο κάνεις δουλειές, εκτός αν μαγειρεύεις ή την ξεκουνήσεις από τη θέση της. Όσοι πιστεύουν στις ενέργειες, αποδίδουν τον πολύωρο ύπνο στης γάτας στον καθαρισμό της ενέργειάς της και στην ξεκούραση, αφού έχει «τραβήξει» από εμάς όλα τα αρνητικά vibes. 

Προσαρμόζεται εύκολα

Παρά τα όσα λένε για τις γάτες, είναι πολύ προσαρμοστικά ζώα. Είναι μύθος ότι δένονται πιο πολύ με τον χώρο τους παρά με το αφεντικό τους. Απλά τους αρέσει να έχουν τη βολή τους. Ακόμα κι αν τους αλλάξουμε αυτά που έχουν δεδομένα, θα πάρουν τον χρόνο τους (που δεν θα είναι πολύς) και θα προσαρμοστούν. 

Μπορούν να μας μάθουν πολλά

Δεν είναι τυχαίο που ο χαρακτήρας της γάτας έχει μελετηθεί στην ψυχολογία. Είναι ένα ζώο που μπορεί να μας διδάξει βασικές αρχές της ζωής μόνο και μόνο με την συμπεριφορά της. Θα σου δείξει ότι σε αγαπάει, αλλά δεν είναι εξαρτημένη από εσένα ψυχολογικά. Θα απαιτήσει αυτό που ξέρει ότι της αναλογεί. Ξέρει την αξία της, τη μοναδικότητά της και τα ατού της και έχει άπειρη αυτοπεποίθηση εξαιτίας αυτών.  

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.