Ορειβασία: Γιατί να ξεκινήσω;

Συντάκτης: Νεκταρία Κανάρη

Η ορειβασία, η ανάβαση στα βουνά είναι η σωματική δραστηριότητα που σε κάνει να εστιάσεις στο μέσο και όχι στον σκοπό. Πριν φτάσεις στην κορυφή θα έχεις κατακτήσει ήδη πολύ περισσότερα.

Λένε πως «αν δε φανταστείς κάτι με το μυαλό, δε θα το δεις ποτέ με τα μάτια σου». Η ορειβασία σίγουρα προσφέρει περισσότερα απ’ όσα φαντάζεται κανείς.

Στις μέρες μας που ο χρόνος είναι περιορισμένος και οι στόχοι πολλοί, όπου μερικοί από αυτούς είναι η σωματική εκγύμναση, η πνευματική ξεκούραση και οι εξορμήσεις στην εξοχή, η ορειβασία είναι μια δραστηριότητα που καλύπτει πολλά από τα ζητούμενά μας.

Τι είναι η ορειβασία

Η ορειβασία είναι μια αθλητική δραστηριότητα που περιλαμβάνει ανάβαση στα βουνά και οργανώνεται συνήθως από ορειβατικούς συλλόγους. Για τους πιο εκπαιδευμένους ορειβάτες μπορεί να περιλαμβάνει και αναρρίχηση.

Τι μου προσφέρει;

Η ορειβασία όπως και κάθε συλλογική δραστηριότητα σου προσφέρει:

giati_na_ksekiniso_orivasia

 • Κοινωνικοποίηση.
 • Δημιουργείς νέους φίλους και φίλες.
 • Στιγμές ηρεμίας και εσωτερικής ενδοσκόπησης.
 • Σωματική και πνευματική εκγύμναση.
 • Γνωρίζεις καινούργια μέρη, καθώς ταξιδεύεις για να κάνεις ανάβαση σε διάφορα βουνά.

Διαβάστε επίσης: Ορειβασία στη Μεγάλη Ζήρεια

Τι χρειάζομαι;

giati_na_ksekiniso_orivasia

 • Σαν αρχάριος ορειβάτης χρειάζεσαι ένα καλό αντιανεμικό μπουφάν, που να είναι και διαπνέον.
 • Ορειβατικά παπούτσια, γιατί τα απλά αθλητικά μπορεί να είναι ολισθηρά. Τον χειμώνα καλό θα ήταν να πάρεις μποτάκια.
 • Μπλουζάκι διαπνέον και ένα δεύτερο επιπλέον, αν θες να αλλάξεις.
 • Παντελόνι ορειβατικό γιατί τα κοινά αθλητικά μπορεί να σκιστούν, είτε με κάποιο απότομο διασκελισμό, είτε επειδή μπορεί να μπλεχτείς σε κάποιο κλαδί κ.τ.λ. Παρόλα αυτά ένα διαπνέον κολάν για αρχή μπορεί να σε βολέψει, αλλά να μην το λυπηθείς σε περίπτωση που σκισθεί.
 • Αδιάβροχο.
 • Σακίδιο πλάτης και αδιάβροχο κάλυμμα.
 • Μπατόν, για να μειωθεί η κόπωση κατά την ορειβασία. Βοηθάει επίσης στην ισορροπία και σωστή στάση του σώματος.
 • Νερό και σνακ.
 • Καπέλο, γυαλιά και περιλαίμιο για να προστατευτείς από τον ήλιο, το κρύο και τον αέρα αντίστοιχα.

Όταν φτάνει στην κορυφή ένας ορειβάτης δεν είναι ποτέ μόνος και τα οφέλη που αποκομίζει μπορεί να μην είναι μετρήσιμα, αλλά προσφέρουν ποιότητα στη ζωή του. Οι σκέψεις που κάνει ανεβαίνοντας, η συγκέντρωση που επιδεικνύει κατά την ανάβαση, τα έντονα συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης, η αλληλεγγύη που αναπτύσσει με τους συντρόφους, σηματοδοτούν μερικές από τις βασικές διαστάσεις της ορειβασίας.

Σκαρφαλώνοντας εκεί ψηλά, περνώντας ορεινά μονοπάτια, ανακαλύπτει κανείς την άγρια ομορφιά της φύσης και παρέα με το χαμόγελο των συντρόφων βιώνεται η αληθινή συνεργασία. Χάνεται οτιδήποτε ανταγωνιστικό και ο άνθρωπος επιστρέφει στα γνήσια συναισθήματα, που εκ φύσεως διαθέτει.

Διαβάστε επίσης: Ορειβασία: μια εξερεύνηση στη φύση

Μέσω της συνεργασίας μυαλού και σώματος ο ορειβάτης ανακαλύπτει δυνατότητες που ίσως δεν ήξερε ότι διαθέτει. Μέσω των δυσκολιών που πιθανόν να συναντήσει, μαθαίνει να πειθαρχεί το μυαλό του και αποκτά υπομονή και επιμονή.

Στην ορειβασία ακούς τον αρχηγό, συνεργάζεσαι, βοηθάς τον σύντροφό σου για να φτάσετε όλοι στην κορυφή.

Καταλήγοντας, είναι σημαντικό να τονισθεί ότι μόνο ωφελημένος μπορεί να είναι κάποιος οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα και αν κάνει. Η ορειβασία όμως έχει τα πλεονεκτήματα της επαφής με τη φύση, της συνεργασίας και αλληλεγγύης με τους υπολοίπους της ομάδας.

Συντάκτης: Νεκταρία Κανάρη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.