Γιατί να ξεκινήσεις να παίζεις επιτραπέζια παιχνίδια

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Αν δεν παίζετε ήδη επιτραπέζια παιχνίδια, τότε έχετε χάσει πολλές εγγυημένες στιγμές απόλαυσης. Αυτά τα παιχνίδια έχουν πολλές δυνατότητες, μερικές γνωστές και άλλες κρυμμένες! Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι για να τα εντάξει κάποιος στην καθημερινότητά του ή να τα μετατρέψει σε πιο τακτική συνήθεια. Μερικοί από αυτούς αναφέρονται παρακάτω.

  1. Ενώνει τις παρέες. Πόσες φορές έχετε βγει για καφέ και καταλήξατε να το μετανιώνετε γιατί βαρεθήκατε; Αν υπήρχε επιτραπέζιο στην παρέα, δεν θα υπήρχε αυτή η κατάληξη. Αυτό γιατί ακόμα και το παιχνίδι να μην είναι τόσο εντυπωσιακό, η όλη προετοιμασία, η αγωνία, το γέλιο, ακόμα και οι στιγμές έντασης που θα υπάρξουν είναι ικανά να φέρουν τα άτομα μιας παρέας πιο κοντά. Μαθαίνουν ο ένας τον τρόπο και την τακτική του άλλου. Καθώς αυτό, μερικές φορές, μπορεί να οδηγήσει σε τσακωμό, καλό θα ήταν να οριοθετούμε κανόνες και συμπεριφορές και να κατανοήσουμε ότι πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι και όχι κάτι προσωπικό!
  2. Αυξάνει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Ορισμένα επιτραπέζια είναι λες και έχουν βγει από παραμύθι. Παράξενες ιστορίες, μυθικά τέρατα, καλές νεράιδες, κακά ξωτικά. Άλλα πάλι βασίζονται στην ιστορία ή στη μυθολογία. Με αυτό τον τρόπο, ο παίκτης γίνεται ένα με το παιχνίδι και βρίσκει τρόπους να τα καταφέρει, ενώ παράλληλα μαθαίνει κιόλας.
  3. Διδάσκει αυτοσχεδιασμό, στρατηγική και αυτοσυγκέντρωση. Κάθε επιτραπέζιο έχει ένα συγκεκριμένο στόχο, έναν ξεχωριστό σκοπό. Ο κάθε παίκτης μαθαίνει για αυτόν τον σκοπό και προσπαθεί να τον βγάλει εις πέρας. Για να το καταφέρει, χρειάζεται να δημιουργήσει ένα νοητό πλάνο που θα τον οδηγήσει στη επικείμενη νίκη. Και για να συμβεί αυτό χρειάζεται σκέψη και προσπάθεια.

  1. Αυξάνει τη χαρά, μειώνει το στρες. Αν το αποκωδικοποιήσουμε και το δούμε ως ένα απλό παιχνίδι, θα είναι ένα από τα πιο χαλαρωτικά δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Προσφέρει έντονες στιγμές γέλιου, συνεργασίας, συντροφικότητας ενώ ταυτόχρονα ξεχνάμε όλες τις έννοιες και τα προβλήματα, αφού συγκεντρωνόμαστε σε κάτι άλλο.
  2. Αυξάνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το να παίζεις επιτραπέζια αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να εξασκήσεις το μυαλό σου. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, χρειάζεται να σκεφτείς για να παίξεις και, τις περισσότερες φορές, ξεπερνάς τον τρόπο σκέψης σου διότι προσαρμόζεσαι και στον τρόπο που παίζουν οι άλλοι. Έτσι, βλέπεις νέες τακτικές, μεθόδους και μαθαίνεις να εναλλάσσεσαι, να είσαι πιο διπλωμάτης και μέχρι και να προβλέπεις τις κινήσεις των συμπαικτών σου.

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να αρχίσεις ή να εξελίξεις την ενασχόλησή σου με τα επιτραπέζια παιχνίδια, τους οποίους μπορείς να ανακαλύψεις παίζοντας. Επίσης, υπάρχουν πλέον τόσες κατηγορίες και είδη επιτραπέζιων παιχνιδιών που μπορούν να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό άνθρωπο!

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Influence:

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…