Γιατί να ξεκινήσω Ζίου ζίτσου;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Αγαπάς την γυμναστική και σκέφτεσαι να ξεκινήσεις μια πολεμική τέχνη; Το ζίου ζίτσου είναι η καλύτερη επιλογή και να το γιατί.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι από τις πιο αρχαίες ασχολίες των ανθρώπων. Οι αρχαίοι έλληνες – οι ιδρυτές του θεσμού των ολυμπιακών αγώνων- είχαν καθιερώσει το άθλημα της πάλης και του παγκράτιου. Αργότερα όμως τα μαχητικά αθλήματα εξελίχθηκαν πάρα πολύ και η συμβολή των ιαπωνικών τεχνών οδήγησε στη δημιουργία του ζίου ζιτσου, το οποίο διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε όλον τον κόσμο από τις αρχές του 2000 και μετά. Όμως τι το κάνει τόσο ξεχωριστό άθλημα και γιατί να ασχοληθεί κάποιος με αυτό;

Είναι εξαιρετική γυμναστική

Οι πολεμικές τέχνες γυμνάζουν πολύπλευρα το ανθρώπινο σώμα. Συγκεκριμένα το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου επειδή περιλαμβάνει αρκετή πάλη, βοηθά στην εκγύμναση όλων των κατηγοριών των μυών.  Αναπτύσσει την ισσοροπία, τη δύναμη, την ευελιξία και η προπόνηση απαιτεί αντοχή και ταχύτητα.  Όλα αυτά διατηρούν το σώμα σε εξαιρετική φόρμα και φυσική κατάσταση. Ένα σημαντικό επίσης είναι ότι γυμνάζει μυικές ομάδες που είναι δύσκολο να γυμναστούν, όπως για παράδειγμα οι μύες του καρπού, οι γάμπες, οι πήχεις και οι τένοντες των αστραγάλων.

Είναι μια πολεμική τέχνη που αποτελεί πρόκληση       

Το συγκεκριμένο άθλημα έχει πάρα πολλές τεχνικές και  πολλές παραλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμόζεσαι στον αντίπαλο και όχι μόνο αυτό, αλλά πρέπει και η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί να προσαρμόζεται στην κατάσταση.

Γιατί να ξεκινήσω Ζίου ζίτσου;

Σε συνέχεια των παραπάνω το ζίου ζίτσου απαιτεί γρήγορη σκέψη, καλή μνήμη και υψηλή προσαρμοστικότητα.

Οι αθλητές του φορούν ζώνες οι οποίες δείχνουν το επίπεδο κατάρτισής τους. Κατά σειρά από το κατώτερο στο ανώτερο επίπεδο οι ζώνες είναι άσπρη, μπλε, μωβ, καφέ, μαύρη και κόκκινη. Για να μεταπηδήσει κάποιος από το ένα επίπεδο στο άλλο πρέπει ο δάσκαλος να κρίνει ότι διαθέτει την απαραίτητη γνώση, το οποίο παίρνει αρκετά χρόνια για να γίνει (κυρίως γιατί οι απαραίτητες γνώσεις είναι πολλές).

Είναι τέχνη που απαιτεί τεχνική και όχι δύναμη            

Η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη είναι βασισμένη στην μηχανική του ανθρώπινου σώματος και έχει να κάνει περισσότερο με την τεχνική, παρά με την δύναμη. Αυτός επίσης είναι ένας εξαιρετικός λόγος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοάμυνα από γυναίκες. Ανεξάρτητα από την δύναμη του επιτιθέμενου, με τη σωστή χρήση τεχνικής μπορούν να αμυνθούν σε πιθανές επιθέσεις.

Επιπλέον μπόνους αποτελεί ότι ο κάθε αθλητής θα μάθει καλά  το σώμα του και τις ευαισθησίες που έχει καθώς και τα δυνατά του σημεία.

Προβάλλει τον σεβασμό και την ομαδικότητα

Μια ομάδα ζίου ζίτσου βασίζεται στην αλληλοβοήθεια και τον σεβασμό μεταξύ των μελών της. Οι πιο άπειροι αθλητές έχουν σαν σκοπό να βοηθήσουν τους νέους να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα και οι νεότεροι μαθαίνουν να σέβονται τους συναθλητές τους.

Επίσης υπάρχουν αυστηροί κανόνες οι οποίοι πρέπει να τηρούνται και οι κανόνες αυτοί έχουν να κάνουν με τον κώδικα αξιών του αθλήματος. Έτσι λοιπόν όλοι σε μια σχολή ζίου ζίτσου λειτουργούν σαν μια οικογένεια, στην οποία κάθε μέλος είναι σεβαστό.

Γιατί να ξεκινήσω Ζίου ζίτσου;

Δημιουργεί φιλίες μεταξύ των μελών

Η φιλικότητα και η ομαδικότητα που αναπτύσσεται μεταξύ των μελών μιας ομάδας ζίου ζίτσου δεν σταματά μέσα στην προπόνηση. Η ομάδες δημιουργούν μεταξύ των αθλητών σχέσεις φιλίας οι οποίες κρατιούνται και έκτος της σχολής. Η κατανόηση της προσωπικότητας των άλλων έχει άμεσα αποτελέσματα και μέσα στην προπόνηση και κάνει τη διαδικασία της εκμάθησης καλύτερη και πιο εύκολη για όλους, ενώ δημιουργεί το καλύτερο κλίμα για όλους.

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται δελεαστικά, δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον κόσμο των μαχητικών αθλημάτων.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.