Γιατί να γνωρίσεις τον παιδίατρο του παιδιού σου πριν αυτό γεννηθεί

Συντάκτης: Flowmagazine

Είναι δεδομένο πως ο ερχομός ενός μωρού συνεπάγεται πολλές αλλαγές στην καθημερινή ζωή και διαχείριση νέων και πρωτόγνωρων συνθηκών. Επομένως, είναι λογικό να δημιουργούνται καταστάσεις άγχους και αβεβαιότητας.

Το άγχος αυτό συμμερίζεται η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, για αυτό και κρίνει απαραίτητη την επίσκεψη σε ένα παιδίατρο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και μάλιστα κατάλληλο διάστημα θεωρείται η αρχή του τρίτου τριμήνου της κύησης.

Ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και με την κατάλληλη έρευνα, υπάρχει η δυνατότητα να βρείτε παιδίατρο στην Αθήνα.

Αν πάλι βρίσκεστε σε κάποια άλλη πόλη ή χωριό της Ελλάδας, υπάρχουν αξιόλογοι παιδίατροι που αναλαμβάνουν την εξ αποστάσεως συμβουλευτική και καθοδήγησή σας.

Για ποιους λόγους, όμως, είναι σημαντικό να επισκεφθείς έναν παιδίατρο για το αγέννητο ακόμα παιδί σου;

Πάμε να τους δούμε!

1. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης

Είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύεσαι τον άνθρωπο που επιβλέπει την υγεία του παιδιού σου. Φυσικά, η εμπιστοσύνη δε χτίζεται από την μια μέρα στην άλλη, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα βρέφος.

Η οικειότητα και ασφάλεια που θα δημιουργήσουν αυτές οι πρόωρες επισκέψεις στον παιδίατρο θα βοηθήσουν τόσο εσένα στο κομμάτι του άγχους όσο και το παιδί καθώς θα βρίσκεται σε ένα περιβάλλον ελεγμένο και προστατευμένο.

Επομένως, αυτή η πρώτη επαφή αποσκοπεί και βοηθά βραχυπρόθεσμα εσένα, καθώς θα αποκτήσεις έναν σύμμαχο που θα είναι δίπλα σου σε οποιοδήποτε ερώτημα που θα προκύψει και μακροπρόθεσμα το ίδιο το βρέφος, καθώς θα υπάρχει ένα εξειδικευμένο άτομο εμπιστοσύνης που θα φροντίζει για την υγεία του.

Γιατί να γνωρίσεις τον παιδίατρο του παιδιού σου πριν αυτό γεννηθεί

2. Επίλυση των αποριών στο κομμάτι του θηλασμού

Το κομμάτι της μητρότητας συνδέεται θέλοντας και μη με ποικίλες απορίες και προβληματισμούς όσον αφορά διάφορα θέματα και κυρίως τον θηλασμό.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως ο μητρικός θηλασμός έχει μεγάλη αξία για τις μέλλουσες μητέρες και κανείς δεν είναι καταλληλότερος για να σου λύσει οποιαδήποτε απορία από τον ίδιο τον παιδίατρό σου.

Η βοήθεια του παιδιάτρου σου θα σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις βασικά ερωτήματα που μπορεί να σε απασχολούν όπως για παράδειγμα: πότε θα ξέρω ότι το μητρικό γάλα είναι αρκετό για το βρέφος, κάθε πόσες ώρες πρέπει να το θηλάζω, πότε μπορώ να χρησιμοποιήσω θήλαστρο κ.α.

Η απάντηση σε αυτά τα φυσιολογικά ερωτήματα θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους που ενδεχομένως να έχεις σε αυτό το κομμάτι και θα σε γεμίσει με γνώσεις προκειμένου να θηλάσεις με αποτελεσματικότητα το μωρό σου.

Ακόμα και σε περίπτωση που δε θες ή δε μπορείς να θηλάσεις, ο παιδίατρός σου πάλι θα σε βοηθήσει με τις κατάλληλες οδηγίες για την παρασκευή ξένου γάλακτος.

3. Σωστή προετοιμασία του οικογενειακού περιβάλλοντος

Η γέννηση ενός παιδιού δεν αλλάζει μόνο την ζωή των δύο γονιών. Επιφέρει εξίσου σημαντικές διαφοροποιήσεις και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Για παράδειγμα, αν έχεις και άλλα παιδιά ο παιδίατρος θα σε βοηθήσει και θα σε κατατοπίσει σχετικά με το τι θα πεις και πώς θα προετοιμάσεις το έδαφος για αυτόν τον νέο ερχομό.

Αυτό είναι σημαντικό, καθώς είναι συχνό το φαινόμενο της ζήλιας από τα μεγαλύτερα αδέρφια λόγω της αυξημένης προσοχής που δίνεται στο νεογέννητο.

Αντιστοίχως, θα σε συμβουλεύσει και για τις επισκέψεις και τις συμπεριφορές που επιτρέπονται το πρώτο διάστημα μετά τη γέννηση, καθώς δε γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι πως να συμπεριφερθούν σε τέτοιες καταστάσεις.

4. Διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων

Μία στρεσογόνα κατάσταση μπορεί να είναι το ανεξήγητο για σένα κλάμα του παιδιού σου.

Είναι μία συνθήκη αρκετά συχνή μετά τη γέννα που βασανίζει όλους τους γονείς, καθώς το συνεχές κλάμα δημιουργεί καταστάσεις πανικού και άγχους ακριβώς γιατί δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία πίσω από αυτή την αντίδραση του παιδιού.

Η βοήθεια του παιδιάτρου σε αυτή την κατάσταση αντανακλάται στην αποκωδικοποίηση του κλάματος.

Με λίγα λόγια, η επίσκεψη σε έναν παιδίατρο πριν γεννήσεις θα σε βοηθήσει να αντιλαμβάνεσαι πότε το κλάμα του μωρού αντικατοπτρίζει έναν φυσιολογικό τρόπο επικοινωνίας και πότε υπάρχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα, όπως κάποιος πόνος που χρήζει αντιμετώπισης.

Επιπρόσθετα, ο παιδίατρος θα σου μάθει ορισμένους τρόπους και τεχνικές καθησυχασμού προκειμένου κάθε φορά που το βρέφος κλαίει να μπορείς να το ηρεμείς.

Αυτοί και αρκετοί ακόμα είναι οι λόγοι που είναι καλό για μια έγκυο να επισκεφτεί κάποιον παιδίατρο πριν γεννήσει.

Μπορεί σε κάποιους αυτή η βιασύνη να φαίνεται υπερβολική, ωστόσο βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την εγκυμονούσα να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις και της προσφέρει τη χαλάρωση και την ηρεμία που μπορεί να έχει χάσει μέσα σε αυτή την νέα κατάσταση.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…