Γιατί να επιλέξω την ωμοφαγία

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Διάφορες τάσεις διατροφής εμφανίζονται ανά διαστήματα στο προσκήνιο και μας δελεάζουν να τις δοκιμάσουμε. Το ευ ζην φαίνεται να έχει καταστεί στόχος από πολλούς, αλλά και διαφημιστικό αντικείμενο ως μία κερδοφόρα προώθηση. Μία σχετικά καινούργια τάση που κάνει δειλά τις πρώτες της εμφανίσεις είναι η ωμοφαγία.

Τι ακριβώς είναι;

Η ωμοφαγία δημιουργήθηκε ως παραλλαγή της χορτοφαγίας. Αυτό που χρειάζεστε για να την ακολουθήσετε είναι να σβήσετε τα μάτια της κουζίνας. Ουσιαστικά σημαίνει να μην μαγειρεύετε οπουδήποτε είδος τροφής σε θερμοκρασία άνω των 46 οC, διότι αυτό είναι το σημείο  στο οποίο τα τρόφιμα χάνουν τα θρεπτικά τους στοιχεία. Παρόλο που μπορεί να σας κάνει να απορείτε αρκεί να σκεφτείτε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της διατροφής σας αποτελείται από  κατανάλωση ωμών τροφίμων: π.χ. φρούτα και λαχανικά.

Οι ωμοφάγοι καταναλώνουν αποκλειστικά ακατέργαστα προϊόντα. Αυτό σημαίνει: ωμά φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ρίζες, σπόρους, μπαχαρικά  και γενικότερα φαγώσιμα που προέρχονται απευθείας από την φύση, με ελάχιστες εξαιρέσεις σε  περιπτώσεις της ελάχιστης δυνατής επεξεργασίας.

Από τη διατροφή των ωμοφάγων αποκλείονται τα προϊόντα ζωικής προέλευσης ( κρέας, ψάρι, γάλα, αυγά), και εντάσσονται οι χυμοί, τα αποξηραμένα φρούτα και ορισμένα λάδια (π.χ. τρούφας ) και γάλατα ( π.χ. καρύδας ). Φαγητά, τα οποία προαπαιτούν επεξεργασία, για παράδειγμα τα προϊόντα ολικής αλέσεως και τα ζυμαρικά, αποφεύγονται.

Η ωμοφαγία είναι  μία διατροφική στάση την οποία κάποιοι ακολουθούν ως στάση ζωής και λόγω αντίληψης και άλλοι για τα οφέλη τα οποία προσφέρει στην υγεία όσων την υιοθετούν.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr