Γιατί να αποφύγεις το βραδινό φαγητό

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Εδώ και δεκαετίες το αδυνάτισμα έχει γίνει κεντρική επιθυμία των γυναικών και κεντρικό πεδίο έρευνας πολλών ερευνών. Πολλοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι σημαντικό μόνο οι μερίδες και το ποιόν του φαγητού, αλλά και οι ώρες που το καταναλώνουμε. Για την ακρίβεια, η αποτελεσματικότερη δίαιτα είναι αυτή που συγχρονίζει την πρακτική πρόσληψη φαγητού με την βιολογική. Δηλαδή με τους έμφυτους 24ωρους κύκλους, οι οποίοι μας ορίζουν πότε πρέπει να φάμε, να κοιμηθούμε, να ξυπνήσουμε κλπ. Οι βραδινές ώρες λοιπόν, σύμφωνα με την βιολογική μας ρύθμιση, δεν προορίζονται για κατανάλωση τροφής.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8 κόλπα που βάζουν “φρένο” στην πείνα

______________________

Το βιολογικό ρολόι του φαγητού

Πριν από μερικές δεκαετίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάθε όργανο διαθέτει ένα εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει την καθημερινή του δραστηριότητα, το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του πεπτικού μας συστήματος. Στοιχεία από μελέτες υποδεικνύουν ότι είναι προτιμότερη η κατανάλωση φαγητού νωρίτερα μέσα στην ημέρα, καθώς καίμε περισσότερες θερμίδες και χωνεύουμε  καλύτερα το φαγητό το πρωί. Τις βραδινές ώρες, λόγω απουσίας φωτός, ο οργανισμός παράγει μελατονίνη, ώστε να προετοιμαστεί για την κατάσταση ύπνου. Η κατανάλωση τροφής τις ώρες αυτές αντικρούεται με το ρολόι του σώματος, καθώς στέλνει σήματα ότι είναι ακόμη ημέρα. Τρώγοντας τη λάθος ώρα της ημέρας μπερδεύει τα όργανα που ευθύνονται για τη χώνεψη, εξαναγκάζοντάς τα να λειτουργούν σε ώρες που θα έπρεπε να ξεκουράζονται.

Γιατί να αποφύγεις το βραδινό φαγητό

Γιατί να σταματήσεις να τρως το βράδυ

  1. Για να αφήσεις την αυξητική ορμόνη να κάψει λίπος: Μία από τις πολλές ορμόνες που εμπλέκονται στις καύσεις του σώματος είναι η αυξητική, η οποία συμβάλει στην λιπόλυση, τη διάσπαση των τριγλυκεριδίων που είναι αποθηκευμένα στο λιπώδη ιστό και τη ροή των λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία του αίματος για να καούν και να δώσουν ενέργεια στο σώμα. Όμως για να παραχθεί πρέπει το σώμα να βρίσκεται σε κατάσταση βαθέως ύπνου. Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το βραδινό φαγητό μειώνει την παραγωγή της ορμόνης αυτής. Αυτό συμβαίνει επειδή μετά από ένα συνηθισμένο γεύμα εκκρίνεται ινσουλίνη η οποία αναστέλλει την παραγωγή της. Αυτό έχει ως συνέπεια να καις λιγότερο λίπος στη διάρκεια του ύπνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr