Γιατί μαθαίνοντας να διεκδικείς… αποκτάς αυτά που θες

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Το σεμινάριο “Μάθε να διεκδικείς”  φιλοξενήθηκε στον χώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Πόλις στο Ηράκλειο και αναμένεται να ολοκληρωθεί με το δεύτερο σεμινάριο με θέμα την Πειθώ.

Εισηγήτρια των σεμιναρίων  είναι η κα Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και επικοινωνίας.

«Στη ζωή δεν παίρνεις αυτά που αξίζεις, αλλά αυτά που διεκδικείς»

Πολλά τα ερωτήματα που μας έθεσε, αλλά και μας ανέλυσε η κυρία Έυη Ξυραφά.  Ήταν ένα άκρως εμπεριστατωμένο σεμινάριο, με σαφή την πείρα της ομιλήτριας. Όλοι στην αίθουσα συμμετείχαμε ζωηρά θέλοντας φανερά να τραβήξουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε από το σεμινάριο. Όμως δεν ήταν μια απλή ομιλία ενός εκπαιδευτικού με ένα ακροατήριο. Ήταν ένα διαδραστικό σεμινάριο, καθώς υπήρχε feedback από το κοινό, χωριστήκαμε σε ομάδες-κάναμε πρακτικές ασκήσεις κατανόησης,  λέγαμε την άποψή μας,  ακούγαμε και επικοινωνούσαμε ταυτόχρονα.

Η σημασία της διεκδικητικότητας

Η διεκδικητικότητα δεν είναι απλά μια συμπεριφορά, είναι ένας τρόπος ζωής που διατηρούμε απέναντι σε καταστάσεις και ανθρώπους και σχετίζεται με την ικανότητα του ατόμου να εκδηλώνει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, να εκφράζει τα δικαιώματά του χωρίς να παραβιάζει τις ίδιες ελευθερίες των άλλων. Ξεχωρίζει από την επιθετική συμπεριφορά που διακρίνεται από εκρήξεις θυμού, εχθρότητα και έλλειψη σεβασμού απέναντι στους άλλους, καθώς και από την παθητικότητα που χαρακτηρίζεται από έλλειψη αυτοσεβασμού, αδικαιολόγητους φόβους και στασιμότητα.

Καλλιεργώντας τη διεκδικητική συμπεριφορά επιτυγχάνουμε αποτελεσματικότερη επικοινωνία ικανοποιώντας τις προσωπικές μας ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα σεβόμαστε τις επιθυμίες και τα δικαιώματα των άλλων.

  • Αρχικό και καθοριστικό στάδιο για την ανάπτυξη της διεκδικητικής συμπεριφοράς είναι η αναγνώριση των δικαιωμάτων μας, η αποδοχή της ύπαρξής τους και η εφαρμογή τους στην καθημερινότητα.
  • Το δικαίωμα να λέμε «όχι», να εκφράζουμε απόψεις και επιθυμίες όποτε χρειάζεται, να έχουμε δική μας γνώμη και να μπορούμε να την αλλάξουμε όταν αυτό χρειαστεί,
  • να ρωτάμε,
  • να λέμε «δεν ξέρω», «δεν καταλαβαίνω»,
  • να κάνουμε λάθη.

Γιατί είναι δύσκολο να διεκδικούμε;

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ικανοποίηση των άλλων αντλώντας επιβεβαίωση από την επιβράβευσή τους, αγνοούμε όμως τις δικές μας ανάγκες με αποτέλεσμα να συσσωρεύουμε θυμό απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Σε άλλη περίπτωση, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από κάθε διαφορετική άποψη και κριτική και «οχυρωνόμαστε» πίσω από τον θυμό και την επιθετικότητα που αυτή τη φορά εκδηλώνουμε προς τους άλλους.

Πώς αναπτύσσονται οι τεχνικές διεκδικητικότητας;

Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες συμπεριφορές μαθαίνονται. Μπορούμε να τις εντοπίσουμε, να τις αλλάξουμε ή να τις εξελίξουμε. Δεν είναι μια εύκολη και απλή διαδικασία, όμως η θέληση είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να πετύχουμε.

  • Εκφράστε αυτό που θέλετε σύντομα, συγκεκριμένα και με σαφήνεια: αποφύγετε τις υπεραναλύσεις που μπορεί να κουράσουν ή να αποπροσανατολίσουν τους συνομιλητές σας. Εστιάστε στο συγκεκριμένο ζήτημα, γεγονός που φανερώνει σιγουριά, σταθερότητα, αποφασιστικότητα.
  • Παρατηρήστε την εξωλεκτική σας επικοινωνία (γλώσσα του σώματος): προσπαθήστε να παρατηρήσετε τον εαυτό σας πώς κάθεται, πώς μιλάει και που κοιτάει όταν επικοινωνείτε με κάποιον και πολύ περισσότερο όταν εκφράζετε επιθυμίες και σκέψεις. Τον κοιτάτε στα μάτια; Διατηρείτε ευθεία στάση σώματος; Η φωνή σας είναι ήρεμη και σταθερή; Σκεφτείτε ότι εσείς είστε αυτοί που «προτείνετε» στους άλλους τον τρόπο με τον οποίο θα σας αντιμετωπίσουν. Η ανασφάλεια που μπορεί να υποδηλώνει η αποφυγή βλεμματικής επαφής, η ταραγμένη φωνή ή η μαζεμένη στάση σώματος φανερώνουν ένα άτομο φοβισμένο που επιτρέπει κάθε είδους κριτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr