Όταν θέλουμε να καταφέρουμε κάτι ή θέλουμε να βγούμε από μια δύσκολη κατάσταση, συνήθως σκεφτόμαστε πώς θα πετύχουμε το επιθυμητό …
Γιατί μας κάνει καλό να ανοίγουμε διάλογο με κάποιον που διαφωνούμε;
Όσο μεγαλώνεις σίγουρα αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορείς να συμφωνείς με όλους. Μπορεί μάλιστα να συναντάς περισσότερους ανθρώπους με τους οποίους να διαφωνείς παρά να συμφωνείς σε ορισμένα πράγματα.
Το βασικό είναι όταν διαφωνείς με κάποιον να ακούς αυτό που έχει να σου πει και όχι να κλείνεις τα αυτιά σου αλλά να υποστηρίζεις τη θέση σου με επιχειρήματα.Ο διάλογος, είναι το καλύτερο μέσο επικοινωνίας, ειδικά αν διαφωνείτε με κάποιον. Σίγουρα μπορεί ο συνομιλητής σας σε μια τέτοια περίπτωση να είναι αγενής, ή αρκετά επιθετικός απέναντι σας, όμως καλό είναι να μην ξεχνάτε πως ή μόνη λύση για να βρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ σας είναι η συζήτηση.
Πώς να διαφωνήσεις με κάποιον αναπτύσσοντας διάλογο;
Όπως αναφέραμε, το να διαφωνήσεις με έναν συνομιλητή σου μόνο κακό δεν σου κάνει, αφού σου προσφέρει τη δυνατότητα να σκέφτεσαι πιο σφαιρικά και να αναλύεις περισσότερες παραμέτρους. Πώς, όμως, μπορείς να αποφύγεις να έρθεις σε αντιπαράθεση με τον συνομιλητή σου και να καταφέρεις να μην αυξηθεί η ένταση μεταξύ σας;
Δείξε ότι εκτιμάς τον συνομιλητή σου
Πριν ξεκινήσεις να πεις οτιδήποτε, είναι πολύ χρήσιμο να δείξεις στο άλλο άτομο ότι το εκτιμάς και ότι υπολογίζεις τη γνώμη του. Ένα απλό, «πριν ξεκινήσουμε, θέλω απλώς να σου πω ότι νοιάζομαι για σένα και σέβομαι τη γνώμη σου», είναι αρκετό για να θέσεις καλές βάσεις.
Μην έχεις κακή πρόθεση
Με το να ξεκινάς με κακή προδιάθεση αυτομάτως απομακρύνεσαι απ’ το να καταλάβεις πραγματικά γιατί κάποιος πιστεύει αυτά που πιστεύει. Ξεχνάμε ότι οι συνομιλητές μας είναι άνθρωποι που έχουν κάποιες εμπειρίες στη ζωή τους -ακριβώς όπως κι εμείς- ευχάριστες ή δυσάρεστες, οι οποίες έχουν διαμορφώσει το μυαλό τους. Αντιθέτως, κολλάμε στο θυμό μας και η συζήτηση είναι δύσκολο να εξελιχθεί και να καταλήξει σε κάτι ουσιαστικό.Αλλά όταν έχουμε μια καλή ή ουδέτερη πρόθεση, τότε δίνουμε στο μυαλό μας ένα πιο ισχυρό πλαίσιο διαλόγου και είμαστε πιο ανοιχτοί.
Μην αφήσεις την απογοήτευση να σε μειώσει στα μάτια του συνομιλητή σου
Όταν συνομιλείς με κάποιον με τον οποίο διαφωνείς, η απογοήτευση μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα συναισθήματα που προκύπτουν. Αντί να θυμώνεις, διοχέτευσε αυτήν την απογοήτευση για να εκφράσεις τη γνώμη σου με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο.
Μείνε ψύχραιμος
Αυτό απαιτεί εξάσκηση και υπομονή. Όταν βλέπεις πως υπάρχει ένταση προσπάθησε να ελαφρύνεις την ατμόσφαιρα κάνοντας ένα αστείο ή κρατώντας μια μικρή απόσταση. Η συζήτηση δεν θα τελειώσει εκεί αλλά το θέμα θα ανοίξει ξανά όταν και οι δύο θα είστε πιο ήρεμοι.Οι άνθρωποι συχνά ισχυρίζονται πως η ψηφιακή επικοινωνία μας έχει κάνει λιγότερο πολίτες ωστόσο αυτό ως ένα βαθμό είναι λάθος. Οι διαδικτυακές συνομιλίες είναι συχνές ενώ έχουν πάνω τις προσωπικές μας θέσεις. Έχεις το χρόνο και το χώρο όταν διαφωνείς με κάποιον να κάνεις μια παύση, να αναπνεύσεις, να αλλάξεις το θέμα και να επιστρέψεις σε αυτό όταν θα νιώθεις έτοιμος.
Να είσαι πνευματικά ειλικρινής
Το να είσαι πνευματικά ειλικρινής, σημαίνει να αγωνίζεσαι για την αλήθεια, ανεξάρτητα από το εάν ταιριάζει με τις πεποιθήσεις σου.
Δείξε ότι καταλαβαίνεις (ακόμα κι αν διαφωνείς)
Δεν χρειάζεται να συμφωνείς με όλα όσα λέει κάποιος, αλλά πρέπει να κάνεις μια προσπάθεια να καταλάβεις. Άκουσε προσεκτικά και ζήτησε διευκρινίσεις για θέματα για τα οποία νιώθεις μπερδεμένος.
Μην χρησιμοποιείς σαρκασμό
Συχνά σαρκαζόμαστε σε μια προσπάθεια να ελαφρύνουμε τη διάθεση, αλλά αυτό μπορεί πολύ συχνά να παρερμηνευτεί ή να παρεξηγηθεί.
Μην υποτιμάς τον συνομιλητή σου ή τις γνώσεις του
Προσπάθησε να κατανοήσεις το επίπεδο γνώσεων του συνομιλητήσου σε ένα θέμα πριν ξεκινήσεις μια εξήγηση σχετικά με αυτό.