Γιατί κάποιοι χαίρονται να σε βλέπουν να αποτυγχάνεις;

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους να αντλούν χαρά από την ήττα και την αποτυχία μας; Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα, καθώς είναι πολλοί οι πιθανοί παράγοντες για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει. Και αυτούς ακριβώς θα εξετάσουμε στο παρόν άρθρο.

Είναι ορισμένα άτομα που ευχαριστιούνται, όταν δεν επιτυγχάνουμε κάποιο στόχο μας. Τους αρέσει να μας βλέπουν να «χάνουμε». Κρυφογελούν χαιρέκακα σε κάποια γωνιά, όταν πληροφορούνται την όποια αποτυχία μας. Είναι τα άτομα που ενδεχομένως να την ενορχήστρωσαν κιόλας. Μάλιστα επιχειρούν και να την αξιοποιήσουν όσο περισσότερο μπορούν προς όφελός τους, όταν συμβαίνει.

 Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία που μπορούν να εξηγήσουν τη νοοτροπία τους:

Είναι οι ίδιοι «πληγωμένοι»

Υπάρχουν εκεί έξω δυσαρεστημένοι άνθρωποι με τη ζωή τους,  που αισθάνονται καλύτερα με το να πληγώνουν τους άλλους. Μετέρχονται διαφορές μεθόδους για να το επιτύχουν αυτό:

  • Κάνουν πικρόχολα σχόλια
  • «Ψάχνονται» για καυγά
  • Κουτσομπολεύουν πίσω από την πλάτη σας.

Η αποτυχία σας τους κάνει ευτυχισμένους. Αυτοί οι άνθρωποι όμως είναι βαθιά «πληγωμένοι» στον ψυχισμό τους. Και αυτό τους κάνει να επιδιώκουν να βλάψουν τους άλλους με όποιο τρόπο μπορούν. Έτσι,  νιώθουν ότι δεν είναι οι μόνοι που αισθάνονται «πληγωμένοι»…

Ζηλεύουν τις ικανότητές σας και τα ταλέντα σας

Όλοι έχουμε διαφορετικά ταλέντα. Τα ταλέντα σας μπορεί να σχετίζονται με το ότι ενδεχομένως να είστε επιτυχημένοι στη ζωή σας. Ορισμένοι όμως που δεν έχουν αυτά τα χαρίσματα,  που θα ήθελαν πολύ να τα είχαν, θα σας ζηλέψουν.

Γιατί κάποιοι χαίρονται να σε βλέπουν να αποτυγχάνεις;

Μεταφέρουν τις δικές τους ανασφάλειες σε σας

Μερικοί άνθρωποι έχουν τρομερές ανασφάλειες για τον εαυτό τους που τους κάνουν να είναι φοβισμένοι. Κατά βάθος «τρέμουν» την πιθανή αποτυχία τους σε ό,τι προσπαθούν να διεκπεραιώσουν. Για πολλούς από αυτούς, οι ανασφάλειές τους δημιουργήθηκαν κατά την παιδική ηλικία τους και εξακολουθούν βέβαια να τις διατηρούν. Αισθάνονται ότι θα πρέπει να κρύβονται πίσω από μια μάσκα, ώστε κανείς να μην καταλαβαίνει πόσο ανασφαλείς είναι.

Όταν αποτύχετε, παίρνει την πίεση από αυτούς

Υπάρχουν άνθρωποι που ευχαριστιούνται από την αποτυχία σας,  επειδή ο κόσμος παίρνει για λίγο την προσοχή του από τις δικές τους ελλείψεις. Είναι χαρούμενοι που όλοι έχουν εστιάσει στο ότι αποτύχατε, γιατί τότε μπορούν να κρύψουν τις δικές αποτυχίες τους… στο σκοτάδι. Αξιοποιούν κάθε ευκαιρία που βρίσκουν  προκειμένου να «κουκουλώσουν» τις αποτυχίες ή τα λάθη τους. Τελικά τους ικανοποιεί που εκτίθενται οι αδυναμίες ή η αποτυχία σας στους άλλους.

Προσπαθούν να σας δυσφημίσουν

Με κάθε αφορμή,  σας κουτσομπολεύουν πίσω από τη πλάτη σας σχολιάζοντας κακόβουλα κάποιο περιστατικό που έγινε με σας. Μπορεί να είχατε ένα τσακωμό με κάποιο συνάδελφο ή φίλο ή σύντροφό σας , να το έμαθε εκείνο το άτομο και από το σημείο αυτό να ξεκίνησε να «πετά λάσπη στον ανεμιστήρα».

Με αλλά λόγια, τι κάνουν τέτοια άτομα; Η αποστολή τους είναι να εμπλουτίσουν το περιστατικό στο οποίο ήσασταν πρωταγωνιστής και να το παρουσιάζουν στους άλλους με τρόπο που να σας δυσφημεί. Κατά βάθος όμως το κάνουν αυτό, γιατί οι ίδιοι δεν έχουν την προσοχή που θα ήθελαν από τους άλλους. Και αισθάνονται μειονεκτικά για αυτό. Έτσι το μόνο που κρίνουν ότι μένει να κάνουν είναι να… βλάψουν κάποιον που ζηλεύουν ή κατά βάθος θαυμάζουν…

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…