Γιατί «καίει» το στομάχι μου;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Σας έχει τύχει ποτέ, έπειτα από κάποιο λουκούλειο γεύμα (ή όχι μόνο) να νιώσετε αυτή την έντονη αίσθηση ότι το στομάχι σας «έχει πάρει φωτιά»; Οι καούρες που διαρκούν για πολλές ώρες και δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας είναι ίσως ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα της υγείας του πεπτικού μας συστήματος και σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τη διατροφή. Αν όμως παρατηρήσετε ότι η δυσπεψία, το αίσθημα καύσου και ο ερεθισμός του οισοφάγου επιμένουν, τότε θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού σας. Μόνο ένας εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα και να σας προτείνει την καλύτερη λύση.

Γιατί «καίει» το στομάχι μου;

Όπως γνωρίζουμε ήδη από τη χημεία του σχολείου, το στομάχι μας περιέχει υδροχλωρικό οξύ, δημιουργώντας ένα πολύ όξινο περιβάλλον, ικανό να διασπάσει άμεσα την τροφή που καταλήγει σε αυτό. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο πεπτικό μας σύστημα, το περιεχόμενο του στομάχου μαζί με το γαστρικό οξύ, ανεβαίνουν προς το στόμα, δημιουργώντας μας αυτή την αίσθηση καύσου (ναι, το υδροχλώριο καίει πολύ!).  Συνήθως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, η «βαλβίδα» (ο σφιγκτήρας στον κατώτερο οισοφάγο) που επιτρέπει τη ροή των τροφών προς το στομάχι και εμποδίζει την άνοδο του γαστρικού οξέος προς τον οισοφάγο δεν λειτουργεί καλά για διάφορους λόγους (π.χ. λόγω διαφραγματοκήλης).

Γιατί «καίει» το στομάχι μου;

Συμπτώματα

Σε γενικές γραμμές οι καούρες στο στομάχι συνήθως συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Πόνο
  • Φούσκωμα
  • Ναυτία
  • Απώλεια όρεξης
  • Εμετό

Τα συπτώματα αυτά μπορεί να έρχονται περιστασιακά ή μετά το φαγητό είτε να είναι πιο.. «συνεπή» και με διάρκεια. Αν οι καούρες είναι πολύ συχνές σε σημείο να ταλαιπωρούν πολύ τον ασθενή και να μειώνουν την ποιότητα ζωής του, τότε μιλάμε για τη «Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσο» (ΓΟΠΝ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…