Γιατί και πώς να γίνω διατροφολόγος;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Γιατί και πώς να γίνω διατροφολόγος;Αναρωτήθηκες ποτέ αν σου ταιριάζει να ασχοληθείς με τη ζωγραφική; Αν θα ήθελες να γίνεις δικηγόρος; Αν αγαπάς τα παιδιά και έχεις πραγματική υπομονή να δουλέψεις με αυτά; Είσαι κοινωνικός και επικοινωνιακός για να κάνεις δημόσιες σχέσεις; Οι Σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία, τεστ, όπως συχνά αναφέρονται, που στοχεύουν να σε βοηθήσουν να λάβεις σωστές επαγγελματικές αποφάσεις, αφού προηγουμένως ανακαλύψεις τις κλίσεις και τις ικανότητές σου, τα επαγγελματικά σου ενδιαφέροντα και τις εργασιακές σου αξίες.

Να θυμάσαι, όμως, ότι τα τεστ δεν θα απαντήσουν σε όλα, καθώς ο άνθρωπος είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος και μοναδικός, ενώ παράλληλα εξελίσσεται συνέχεια. Συγχρόνως η επιστήμη, η τεχνολογία, η εκπαίδευση και η αγορά εργασίας εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Επομένως, τα τεστ δεν αποτελούν την πλήρη διάγνωση που θα σου δώσει την απόλυτη απάντηση για την επαγγελματική σου επιλογή.

Γιατί και πώς να γίνω διατροφολόγος;Γι’ αυτό λοιπόν η ομάδα του flowmagazine.gr φιλοδοξεί να έρθει σε επαφή με επαγγελματίες από διάφορους χώρους προκειμένου να ερευνήσει εκ των έσω τις δυσκολίες και τα προτερήματα του εκάστοτε κλάδου. Το δεύτερο επάγγελμα που επιλέξαμε είναι αυτό του διατροφολόγου. Η κα Φανή Μπακαλιού, Γυμνάστρια-Διατροφολόγος φωτίζει με λεπτομέρειες από τη δική της οπτική και τα δικά της βιώματα αυτόν τον κλάδο.

Ε: Κα Μπακαλιού, γιατί αποφασίσατε να ακολουθήσετε μία καριέρα στη διατροφή; Από πού ξεκίνησε το ενδιαφέρον σας, ποιες είναι οι σπουδές σας και πώς εκτυλίχθηκε η καριέρα σας;

Η Διατροφή είναι στην κυριολεξία ένας ολόκληρος γοητευτικός κόσμος. Μέσα λοιπόν από την καθημερινή φροντίδα για υγιεινό φαγητό προέκυψε και το επιστημονικό μου ενδιαφέρον για τον κλάδο. Από μικρή ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και είχα τη χαρά να σπουδάσω στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια των σπουδών μου ασχολήθηκα με την Αθλητική Διατροφή στο εργαστήριο της Βιοχημείας. Μετά την αποφοίτησή μου συνέχισα τις σπουδές μου στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι το παλιότερο τμήμα Διατροφής σε όλη την Ευρώπη, απ’ όπου τελικά απέκτησα και το Master of Science στη Διατροφή. Στη συνέχεια ειδικεύτηκα στην παιδική και εφηβική διατροφή και εμπλουτίζω συνεχώς τις γνώσεις μου σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ε: Ποιοι άνθρωποι σάς ενέπνευσαν στην επαγγελματική σας πορεία και γιατί;

Ξεκινώντας από τα ερεθίσματα που είχα σαν παιδί από τη δική μου οικογένεια, εμπνεύστηκα πολύ από τη μητέρα μου, η οποία πίστευε στην αξία της υγιεινής διατροφής και την εφάρμοζε στο σπίτι. Στην συνέχεια, τόσο στο ΤΕΦΑΑ όσο και στο King’s College, όλοι οι καθηγητές -Βιοχημικοί, διαιτολόγοι, επιδημιολόγοι, ψυχολόγοι- έβαλαν ο καθένας το λιθαράκι του για να κατανοήσω και να αγαπήσω αυτήν την επιστήμη.

Ε: Ποια ήταν η μεγαλύτερη επαγγελματική σας επιτυχία και ποιο το μεγαλύτερο πλήγμα;

Η μεγαλύτερή μου επιτυχία είναι η αποδοχή μου στον χώρο της παιδικής και εφηβικής διατροφής. Συνεργάζομαι με ιδιωτικούς και δημόσιους παιδικούς σταθμούς και επιμελούμαι προγραμμάτων εφηβικής διατροφής. Κάθε μικρή ή μεγάλη επιτυχία όμως, από το να χάσει κάποιος μερικά γραμμάρια ή να με ευχαριστούν οι μητέρες για την αλλαγή της διατροφής των παιδιών τους, έως την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου, μου δίνει απίστευτη χαρά και είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για μένα.

Όσο για το θέμα επαγγελματικό πλήγμα, νομίζω πως όλοι οι επαγγελματίες έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, δεδομένου ότι η ειδικότητά μας θεωρείται συχνά πολυτέλεια.

Ε: Σήμερα πολλοί αυτοαποκαλούνται διαιτολόγοι-διατροφολόγοι. Μπορείτε να διασαφηνίσετε τη διαφορά αυτών των κλάδων; Τι πρέπει να προσέξει ένας ασθενής;

Γιατί και πώς να γίνω διατροφολόγος;Και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι δύο αυτοί κλάδοι διαχωρίζονται τόσο από το αντικείμενο των σπουδών όσο και από την επαγγελματική αποκατάσταση. Οι διατροφολόγοι σπουδάζουν σε βάθος τη διατροφή των υγειών ανθρώπων, ενώ οι διαιτολόγοι σπουδάζουν και αντιμετωπίζουν υγιή άτομα, αλλά και άτομα με προβλήματα βάρους και υγείας. Οι τελευταίοι μπορούν να εργαστούν και σε Νοσοκομεία. Και οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι πρέπει να συνεργάζονται με επιστήμονες από άλλους κλάδους υγείας, γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές κλπ.

Ειδικότερα, οι πτυχιούχοι του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου μπορούν να εργαστούν και ως κλινικοί διαιτολόγοι σε νοσοκομεία και έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν το δικό τους κέντρο αδυνατίσματος. Το ίδιο ισχύει και για τους πτυχιούχους των ΤΕΙ Διαιτολογίας, όπως και για όσους έχουν ισότιμο πτυχίο εξωτερικού.

Διατροφή μπορεί να σπουδάσει κανείς και στον ιδιωτικό τομέα σε Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ. Τα άτομα αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με τον νόμο, να έχουν το δικό τους κέντρο αδυνατίσματος, νομίζω όμως ότι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να εργαστούν, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα, σαν σύμβουλοι διατροφής.

Ε: Το 2014, το Career Cast κατατάσσει το επάγγελμά σας στα δέκα λιγότερο αγχωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες (μεταξύ άλλων καθηγητής φιλοσοφίας, μαθηματικός, οδοντίατρος). Η κατάταξη αυτή βασίστηκε σε παράγοντες όπως η ευελιξία ωραρίων, προθεσμίες και σωματικές απαιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως σίγουρα υπάρχουν διάφορες πιέσεις στο αντικείμενό σας. Ποιες είναι αυτές;

Το επάγγελμά μου βασίζεται πολύ στην προσωπική επαφή με τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου κάθε φορά. Η δική του ψυχολογία, η απόφαση και η αποτελεσματικότητά του καθορίζουν έως ένα βαθμό τη δική μου επιτυχία. Οι ιδιαιτερότητες στη διατροφή του, το καθημερινό του πρόγραμμα και τον χαρακτήρα του κάνουν το επάγγελμα, όχι πιεστικό, αλλά σίγουρα πολύ ενδιαφέρον.

Ε: Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τον ρόλο της διατροφής στην προαγωγή της υγείας και της ευεξίας έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα ως μέρος της προληπτικής ιατρικής στο ιατρικό περιβάλλον. Ποιες είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της εργασίας; Ποιες είναι οι καθημερινές σας υποχρεώσεις;

Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή είναι η συνεχής ενημέρωση και εξέλιξη. Καθημερινά καινούρια δεδομένα έρχονται να προστεθούν ή να ανατρέψουν τα ήδη γνωστά. Το να μένεις ενημερωμένος είναι ζωτικό. Οι υποχρεώσεις μου λοιπόν περιλαμβάνουν τη διαιτολογική παρακολούθηση των ατόμων που είναι σε διατροφικό πρόγραμμα, επισκέψεις στον παιδικό σταθμό με τον οποίο συνεργάζομαι, κατά διαστήματα ομιλίες ή διαδραστικά προγράμματα σε Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης, αρθρογράφηση και πάντα ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις στην επιστήμη της Διατροφής.

Ε: Σε ένα βασικό επίπεδο, ποιες είναι οι πιο σημαντικές δεξιότητες που απαιτεί η δουλειά σας;

Γιατί και πώς να γίνω διατροφολόγος;Εκτός από βαθιά γνώση της διατροφής, η επικοινωνία και η ευελιξία στη σχέση με τους ανθρώπους είναι η σημαντικότερη δεξιότητα. Θεωρώ ζωτική τη χημεία και την εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται ανάμεσα στη/στον διατροφολόγο και το κοινό του. Επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, προσαρμόζεις τις αρχές της διατροφής που είναι αντικειμενικές και δεδομένες, σε διαφορετική βάση και με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει, δηλαδή, να μπορείς να φτάσεις στον στόχο σου από διαφορετικά μονοπάτια.

Ε: Δεν είναι μυστικό ότι η πρόληψη είναι ένα μεγάλο τσιτάτο στον τομέα της υγείας ή ότι η υγιεινή διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προληπτική φροντίδα. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς στον τομέα της υγείας είναι η διατροφή. Στην πραγματικότητα, με την παχυσαρκία να αγγίζει υψηλά ποσοστά, η ζήτηση για διατροφολόγους και διαιτολόγους αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα εντυπωσιακό ποσοστό του 21% μέχρι το 2022, σύμφωνα με την τελευταία στατιστική ανάλυση του Bureau of Labor. Έτσι, λοιπόν, ανοίγονται νέοι δρόμοι για σταδιοδρομία στον τομέα της διατροφής. Ποια είναι η εικόνα της αγοράς εργασίας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Πώς πιστεύετε ότι θα είναι τα επόμενα πέντε χρόνια, δέκα χρόνια;

Η διατροφή είναι πολύπλευρη και πολύμορφη επιστήμη. Ένας διατροφολόγος μπορεί να εργαστεί σε πολλές θέσεις, στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, στην έρευνα, στην εκπαίδευση, σε κέντρα αδυνατίσματος, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, συλλόγους, γυμναστήρια, εφημερίδες, περιοδικά. Αυτή η πολυμορφία στην απασχόληση σε συνδυασμό με την σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για πρόληψη υγείας, θα έλεγα κάνουν τη διατροφή ένα δημοφιλές επαγγέλματα. Δυστυχώς, και αυτό δέχτηκε πλήγμα από την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας και πιθανά συνεχίζει να πλήττεται στο μέλλον. Φιλοδοξώ όμως να μπορεί να απορροφήσει επαγγελματικά ακόμη περισσότερους επιστήμονες.

Ε: Ποιος είναι ο μέσος μισθός για εκείνους που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα; Ποιες είναι οι αμοιβές εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή του επαγγέλματος;

Μπορώ να ξέρω τον μισθό αυτού που ξεκινάει τώρα και μπορώ να φανταστώ μόνο τον μισθό αυτών που βρίσκονται στην κορυφή. Στο δημόσιο είναι ο βασικός μισθός που αντιστοιχεί στη θέση του διαιτολόγου σε νοσοκομείο ή την εκπαίδευση, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα έλεγα ότι οι αμοιβές είναι χαμηλότερες. Όσο για την κορυφή, μπορεί να είναι πραγματικά ψηλά, αλλά νομίζω πως την απολαμβάνουν λίγοι σε κάθε πόλη.

Κα Μπακαλιού, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο σας.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…