Γιατί η τέχνη είναι απαραίτητη στη ζωή μας;

Συντάκτης: Γιώτα Βουλδή

Καλλιτέχνης είναι εκείνος  που ασχολείται με τουλάχιστον μία από τις παρακάτω  τέχνες:   αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική, λογοτεχνία, ποίηση, μουσική, θέατρο και   κινηματογράφο. Για τον ίδιο τον καλλιτέχνη η τέχνη είναι το ορμητήριο της ψυχής του, ένας τρόπος έκφρασης και ευχαρίστησης, ενώ για όλους εμάς  που την  απολαμβάνουμε  και  αισθανόμαστε κάτι από τον «οργασμό» του καλλιτέχνη,  αποτελεί το καταφύγιο για  να αντέξουμε τη σκληρή πολλές φορές πραγματικότητα, ενώ  παράλληλα  μας  θέτει προβληματισμούς για θέματα που μας αφορούν.

Χωρίς τέχνη η ζωή θα ήταν πεζή και βαρετή. Μελαγχολική και αγχωτική. Είναι απαραίτητη στη ζωή μας διότι βοηθάει  τον άνθρωπο τόσο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, όσο και στην εξέλιξή του.

Πώς θα ζούσαμε εάν δεν υπήρχαν όμορφα κτίρια; Εάν δεν υπήρχαν αξιοθέατα; Εάν δεν υπήρχαν αγάλματα  ή έργα ζωγραφικής ή βιβλία; Πώς θα ζούσαμε δίχως μουσική, θέατρο ή κινηματογράφο; Πολύ απλά, δεν θα ζούσαμε ουσιαστικά. Διότι ο  άνθρωπος συνυπάρχει με το ωραίο και τέχνη σημαίνει  ομορφιά.

Κάθε καλλιτεχνικό έργο προσφέρει στην ψυχή του ανθρώπου, του δίνει δύναμη, τον κάνει να σκέφτεται και να βρίσκει λύσεις σε καθετί που αντιμετωπίζει. Η τέχνη είναι σημαντική και χωρίς αυτή δεν υπάρχει ζωή, άλλωστε αντιγράφει τη ζωή  με τον πιο σωστό τρόπο, καταγράφει κάθε εποχή και τρέφει πνευματικά τον άνθρωπο.

Στις μέρες μας  που οι δυσκολίες είναι περισσότερες και πολλές φορές έχουν να κάνουν με την ίδια την επιβίωση, η τέχνη αποτελεί το καταφύγιο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Εκεί βρίσκει απάγκιο όποιος αφέθηκε στους ύπουλους ανέμους της ζωής, καθώς και  παρηγοριά, λύτρωση και ελπίδα αν πονάει. 

Είναι εκείνη που σου δείχνει το δρόμο και απαιτεί να συνεχίζεις, όπως συνεχίζει να υπάρχει και η ίδια, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Εν κατακλείδι, μας χρειάζεται και την χρειαζόμαστε.

Συντάκτης: Γιώτα Βουλδή,

Influence:

Η Γιώτα Βουλδή γεννήθηκε το 1987 στην Πάτρα. Στα 17 της χρόνια επιλέχθηκε ως έφηβη Βουλευτής, με δοκίμιο που έστειλε στην Βουλή των εφήβων…