Γιατί η προσφορά μάς κάνει καλό

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

giati_i_prosfora_mas_kanei_kaloΓιατί η προσφορά προς τους άλλους μας ωφελεί; Πώς η βοήθεια που προσφέρουμε στους γύρω μας μάς δίνει χαρά και πως μειώνει το άγχος; Τελικά, ωφελούμαστε και εμείς τόσο όσο αυτοί που μας έχουν ανάγκη, όταν προσφέρουμε βοήθεια;

  1. Όταν προσφέρουμε στους άλλους, νιώθουμε ευτυχισμένοι

Όταν κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας νιώθουμε χαρούμενοι. Όταν, όμως, κάνουμε κάτι για τους άλλους, νιώθουμε πραγματικά ευτυχισμένοι. Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Όταν κάνουμε κάτι για τους άλλους γύρω μας, ό,τι και αν είναι αυτό, από έναν καφέ με ένα φίλο που μας έχει ανάγκη μέχρι την προσφορά μας σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, νιώθουμε χρήσιμοι. Κάνουμε τις προσωπικές μας εμπειρίες δίδαγμα και εργαλείο στήριξης για τους άλλους και παραμερίζουμε τις δικές μας έννοιες για λίγο. Έτσι, βλέπουμε τα πράγματα από άλλη σκοπιά και μαθαίνουμε πως τα περισσότερα προβλήματα έχουν λύση.

  1. Όταν προσφέρουμε, ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας

Όταν βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, μαθαίνουμε τις ιστορίες τους. Μαθαίνουμε την ίδια τη ζωή και τελικά, τον εαυτό μας. Δοκιμάζουμε τις προσωπικές μας αξίες, τα πιστεύω μας και τις επιθυμίες μας κάθε στιγμή και τελικά ανακαλύπτουμε ποιοι είμαστε. Μερικές φορές, χρειαζόμαστε έναν καθρέπτη για να δούμε πώς δείχνουμε. Όταν βοηθάμε τους άλλους, εκείνοι γίνονται ο καθρέπτης μας. Άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά σε κάποια οργάνωση μπορούν να ανακαλύψουν μέσα από το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν διάφορα πράγματα στα οποία είναι καλοί. Άλλοι, που θέλουν να προσφέρουν ό,τι μπορούν, θα σκεφτούν ποια είναι τα δυνατά τους σημεία, τί μπορούν να δώσουν: φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κομμάτι του εαυτού τους.

  1. Ξεπερνάμε τους φόβους μας

giati_i_prosfora_mas_kanei_kaloΌταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες ή πρωτόγνωρες καταστάσεις, μαθαίνουμε για αυτές και ξεπερνάμε το φόβο του αγνώστου. Ανακαλύπτουμε πόση δύναμη έχουμε μέσα μας· οι φόβοι μας δε μοιάζουν πλέον με απροσπέλαστα εμπόδια, αλλά έρχονται στην πραγματική τους διάσταση: μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Όταν προσφέρουμε βοήθεια και στήριξη σε άλλους, σιγά-σιγά μαθαίνουμε πώς να στηρίξουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και πώς να απαλλαγούμε από φοβίες.

Ακόμη, η προσφορά μας βοηθά να έρθουμε κοντά σε άλλους ανθρώπους οι οποίοι περιμένουν βοήθεια από εμάς και μας έχουν ανάγκη: έτσι δημιουργούμε δεσμούς μαζί με τους ανθρώπους αυτούς και ξεπερνάμε τις κοινωνικές μας φοβίες, αλλά και διάφορες στερεοτυπικές αντιλήψεις με τις οποίες έχουμε μάθει να ζούμε.

  1. Μαθαίνουμε να θέτουμε στόχους

Η βοήθεια, η στήριξη, η εθελοντική εργασία που προσφέρουμε όταν θέλουμε να συνεισφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο, μας μαθαίνουν να οργανώνουμε τη ζωή μας, να θέτουμε προτεραιότητες. Το γεγονός ότι προσφέρουμε σε άλλους μας δίνει μια κατεύθυνση. Θέτουμε κάποιους στόχους για το τί θέλουμε να πετύχουμε σε σχέση με το σκοπό τον οποίο εξυπηρετεί η προσφορά μας. Αντίστοιχα, προσδιορίζουμε τί θέλουμε να πετύχουμε στο κοντινό ή στο μακρινό μέλλον σε σχέση με εμάς τους ίδιους.

  1. Αποβάλλουμε το άγχος

Η εθελοντική προσφορά, η προσφορά αγαθών ή βοήθειας προς τους άλλους μας βοηθά να αποβάλλουμε το άγχος της καθημερινότητας, μιας και απομακρυνόμαστε από τα προβλήματά μας και βλέπουμε τη ζωή με άλλα μάτια. Καταλαβαίνουμε πώς η δική μας ζωή συνδέεται με αυτή των άλλων. Δεν ενδιαφερόμαστε πλέον μόνο για εμάς· η αγωνία μας γίνεται οικουμενική και αρχίζουμε να βρίσκουμε λύσεις για τα προβλήματά μας – δεν περιοριζόμαστε στην αναφορά τους.

Η προσφορά μάς κάνει καλό γιατί μας βοηθά να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουμε και για ό,τι είμαστε. Δίνει χαρά και νόημα στη ζωή μας. Η προσφορά μας δημιουργεί θετικά συναισθήματα: έτσι, χτίζουμε μια θετική προσέγγιση και στάση ζωής.

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…