Γιατί η πίστη είναι προϋπόθεση για την πειθώ

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Σε ένα μεγάλο ποσοστό των συναλλαγών μας με τους συνανθρώπους μας επιδιώκουμε να ασκήσουμε επιρροή. Το να πείσεις τους ανθρώπους ότι η δική σου οπτική είναι αποδοτικότερη είναι μία αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, βασικό συστατικό της οποίας είναι η πίστη σε αυτό που υποστηρίζουμε, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Αποτελεί ωστόσο απαραίτητη ιδιότητα για όποιον προσπαθεί να επιτύχει σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής του. Ίσως να πρόκειται για μία επαγγελματική συμφωνία ή για την προβολή της άποψής μας και την υιοθέτησή της από τον συνομιλητή μας. Σε κάθε περίπτωση η πειθώ είναι χρήσιμο αν όχι απαραίτητο στοιχείο για έναν ενεργό άνθρωπο.

Όπως είναι προφανές οι έννοιες πίστη και πειθώ έχουν την ίδια προέλευση και στη προκειμένη περίπτωση είναι αλληλένδετες:

Πίστη στις δυνάμεις μου και πειθώ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να επιτύχεις ώστε να κατορθώσεις να γίνεις πιστικός στον συνομιλητή σου, είναι να πιστεύεις πραγματικά ότι θα το επιτύχεις. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση πολλές φορές αποτελεί τον λόγο που αδυνατείς να επιτύχεις τους στόχους σου.

Η πειθώ συγκεκριμένα προϋποθέτει πολλές ικανότητες. Μερικές από αυτές μάλιστα είναι έμφυτες στον άνθρωπο. Κάποιοι γεννιούνται με μία ιδιαίτερη έφεση στο λέγειν. Από εκεί και πέρα έγκειται στην δική τους χρήση το αν θα αξιοποιήσουν τις εν γένει ικανότητες τους.  Το σημαντικότερο για να μπορέσει κανείς να τις χρησιμοποιήσει κατάλληλα είναι αρχικά να εκτιμήσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του.

Είναι απαραίτητο να έχει πίστη στον εαυτό του και στα όσα μπορεί να επιτύχει, ειδάλλως ακόμη κι αν «δυνάμει» θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πειθώ του, δεν θα τα καταφέρει λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr