Γιατί η ανακύκλωση είναι τόσο σημαντική

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Η ανακύκλωση είναι μια πρακτική πολυσυζητημένη, για την οποία όμως πόσα στοιχεία γνωρίζουμε; Ποια είναι τα οφέλη της για τον πλανήτη, την οικονομία, την ανεργία, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πόσα ακόμα που προσφέρει;

Πολλοί άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί με την πρακτική της ανακύκλωσης. Θεωρούν πως όλα είναι μία ακόμη καλά στημένη βιομηχανία με μόνο της σκοπό το κέρδος. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως κάποιοι ίσως κερδίζουν από όλο αυτό. Το σημαντικό εν προκειμένω δεν είναι το ότι κερδίζουν μεν, αλλά συνεισφέρουν στο κοινό καλό και στον ίδιο μας τον πλανήτη;

Γιατί είναι σημαντική η ανακύκλωση;

Η ανακύκλωση επιτρέπει σε χιλιάδες ανακυκλωμένα προϊόντα που παράγονται από υλικά που διαφορετικά θα συσσωρεύονταν στους χώρους υγειονομικής ταφής της χώρας μας να επαναχρησιμοποιούνται και να παίρνουν ζωή με τη νέα χρηστικότητά τους. Άρα δημιουργούμε λιγότερα σκουπίδια!

Η ανακύκλωση είναι στην πραγματικότητα απλώς κοινή λογική, και μέχρι τη «σύγχρονη εποχή», ήταν μια κοινή οικιακή δραστηριότητα για οικονομικούς λόγους. Πριν από τη δεκαετία του 1920, το 70% των νοικοκυριών ανακύκλωναν σχεδόν τα πάντα ώστε να τα χρησιμοποιήσουν ξανά. Πλέον λόγω της ανησυχίας για το περιβάλλον, η ανακύκλωση βρίσκεται και πάλι στη μόδα.

Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ από τον περασμένο αιώνα. Από τις ατομικές συσκευασμένες μερίδες τροφίμων μέχρι τις πάνες μιας χρήσης, παράγονται περισσότερα σκουπίδια τώρα από ποτέ. Ο μέσος άνθρωπος πετάει 7,5 κιλά σκουπίδια κάθε μέρα. Αυτά τα σκουπίδια, το τα οποία είναι κυρίως στερεά απόβλητα, πηγαίνουν κυρίως σε χωματερές, όπου συμπιέζονται και θάβονται. Καθώς η ροή των απορριμμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, τόσο θα αυξάνονται οι πιέσεις στους χώρους υγειονομικής ταφής μας, στους πόρους μας και στο περιβάλλον μας.

Ανακύκλωση – Ένα σημαντικό μέρος της λύσης

Όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε, τόσο λιγότερα σκουπίδια μαζεύονται στους χώρους υγειονομικής ταφής και στις μονάδες αποτέφρωσής μας. Με την επαναχρησιμοποίηση αλουμινίου, χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών και άλλων υλικών, αλλά και την κομποστοποίηση μπορούμε να εξοικονομήσουμε κόστος παραγωγής και ενέργειας και να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η εξόρυξη και η επεξεργασία παρθένων υλικών στο περιβάλλον.

Όλα επιστρέφουν σε σένα

Η ανακύκλωση εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Μπορούν να κατασκευαστούν ολοκαίνουρια υπέροχα προϊόντα από τα ανακυκλώσιμα απόβλητά μας. Η ανακύκλωση είναι καλή για το περιβάλλον μας, τις κοινότητές μας και την οικονομία μας.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος της ανακύκλωσης;

Η ανακύκλωση είναι μέρος μιας ηθικής της αποδοτικότητας των πόρων της χρήσης προϊόντων στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Όταν ένα ανακυκλωμένο υλικό, αντί για μια πρώτη ύλη, χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος, εξοικονομούνται φυσικοί πόροι και ενέργεια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ανακυκλωμένα υλικά έχουν ήδη εξευγενιστεί και υποστεί επεξεργασία μία φορά. Η παραγωγή τη δεύτερη φορά είναι πολύ πιο καθαρή και χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια από την πρώτη φορά. Για παράδειγμα, η κατασκευή με ανακυκλωμένα κουτιά αλουμινίου χρησιμοποιεί 95% λιγότερη ενέργεια από τη δημιουργία της ίδιας ποσότητας αλουμινίου με βωξίτη!

Η ανακύκλωση στην υπηρεσία της αντιμετώπισης της ανεργίας

Οι επενδύσεις στη συλλογή ανακύκλωσης υποστηρίζουν μια ισχυρή και ποικιλόμορφη μεταποιητική βιομηχανία ανακύκλωσης, η οποία φέρνει θέσεις εργασίας και υψηλούς μισθούς σε πόλεις και νομούς. Η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών είναι ο πρώτος και ο πιο κρίσιμος κρίκος σε μια αλυσίδα οικονομικής δραστηριότητας. Οι επενδύσεις σε τοπικές υποδομές συλλογής ανακυκλώμενων υλικών αποδίδουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την υποστήριξη σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας της ανακύκλωσης. Είναι σημαντικό ότι πολλοί από αυτούς τους κατασκευαστές ανακύκλωσης βασίζονται σε μια σταθερή και συνεπή προσφορά ανακυκλώσιμων υλικών που παράγονται από προγράμματα ανακύκλωσης.

Ποια είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη της ανακύκλωσης;

1) Εξοικονομεί ενέργεια, μειώνει τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων, μειώνει τα αέρια του θερμοκηπίου και προστατεύει τους φυσικούς πόρους.

2)Μειώνει στο 62% τα απορρίμματα και τις ποσότητες υγειονομικής ταφής κατά 35%. Τα αποτελέσματα είναι: καθαρότερος αέρας και νερό, λιγότερη ρύπανση, περισσότερη δασική γη και πεδιάδες αλλά και μειωμένα αέρια του θερμοκηπίου.

Όλοι γνωρίζουν ότι η ανακύκλωση σημαίνει λιγότερα σκουπίδια που πηγαίνουν στις χωματερές μας, αλλά το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό όφελος από την ανακύκλωση είναι η διατήρηση της ενέργειας και των φυσικών πόρων και η πρόληψη της ρύπανσης που δημιουργείται όταν μια πρώτη ύλη χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός νέου προϊόντος.

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.