Γιατί η σπιρουλίνα θεωρείται υπερτροφή;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Σίγουρα θα έχετε ακούσει κι εσείς για τις ευεργετικές ιδιότητες της σπιρουλίνας στον οργανισμό μας. Από πολλούς θεωρείται υπερτροφή και εντάσσεται καθημερινά στα διατροφικά τους πλαίσια. Ίσως να γνωρίζετε πως έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, όμως να μην ξέρετε ακριβώς ποια είναι αυτά, αλλά και ούτε πώς μπορείτε να την συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς μας προσφέρει κι αν πραγματικά αξίζει να μπει στις καθημερινές μας προτιμήσεις. Ξεκινώντας όμως, ας δούμε πρώτα τι ακριβώς είναι η σπιρουλίνα.

Τι είναι η σπιρουλίνα;

Η σπιρουλίνα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Αποτελεί ένα πράσινο είδος άλγης, το οποίο αναπτύσσεται κυρίως σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της που διατίθεται στο εμπόριο καλλιεργείται στο εργαστήριο λόγω του κινδύνου των ρύπων στην άγρια φύση. Είναι διαθέσιμη κυρίως σε ξηρά μορφή, όπως σκόνες ή νιφάδες ή ως συμπλήρωμα σε δισκία και κάψουλες. Θα την βρείτε συχνά ως πρόσθετο σε πράσινους χυμούς ή smoothies και υγιεινά ροφήματα για να δώσει περισσότερες πρωτεΐνες και αντιοξειδωτική δράση.

Τι ακριβώς προσφέρει στον οργανισμό μας;

Η σπιρουλίνα μπορεί να δώσει πολλά «δώρα» στην υγεία και στην γενικότερη καλή κατάσταση του οργανισμού μας. Ας δούμε ορισμένα από αυτά:

Υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

Σε κάθε μισό φλιτζάνι (32 γραμμάρια) η σπιρουλίνα περιέχει πολλές πρωτεΐνες και 22 απαραίτητα αμινοξέα. Η σπιρουλίνα έχει επίσης μια ποικιλία από απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών του συμπλέγματος Β, β-καροτένιο, βιταμίνη Ε, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σίδηρο, σελήνιο και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Η ίδια ποσότητα παρέχει επίσης το 89% των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε σίδηρο. Για όλους αυτούς τους λόγους, η σπιρουλίνα χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής.

Λειτουργία του εγκεφάλου

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση»Journal of Experimental Neurology», η σπιρουλίνα αποδείχτηκε ότι μειώνει την βλάβη στον εγκέφαλο και συμβάλλει στην αποκατάσταση των νευρώνων μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σε πειραματόζωα. Παρόμοιες μελέτες σε ανθρώπους, ωστόσο, απαιτούνται προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα οφέλη της σπιρουλίνας στην λειτουργία του εγκεφάλου.

Αλλεργίες

Η σπιρουλίνα μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των αλλεργιών, επειδή διακόπτει την απελευθέρωσης της ισταμίνης στο σώμα που προκαλεί τα κοινά συμπτώματα αλλεργίας, όπως ρινική καταρροή, δακρύρροια, κνίδωση και πρήξιμο.

Ηπατικές διαταραχές

Προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η σπιρουλίνα βοηθάει σημαντικά εκείνους με χρόνια ηπατίτιδα από περαιτέρω βλάβη και κίρρωση στο ήπαρ.

Άλλα πιθανά οφέλη

Πρόσθετα πιθανά οφέλη της σπιρουλίνας περιλαμβάνουν τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων σε άτομα που πάσχουν από άσθμα, τη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την μεγαλύτερη ανάπτυξη των προβιοτικών στον οργανισμό.

Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε πως η σπιρουλίνα μπορεί να μας δώσει αναρίθμητα οφέλη για καλύτερη υγεία. Αν θέλετε κι εσείς να την εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή, μην περιμένετε άλλο. Δοκιμάστε την και προσαρμόστε την στις δικές σας ανάγκες.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…