Γιατί η Κοινωνική Ευαισθητοποίηση είναι πιο επείγουσα από ποτέ;

Συντάκτης: Φλώρα Φωκά

Η παγκόσμια πανδημία μας θέτει προ των πυλών σύμμαχους και ισόρροπους απέναντι σε έναν κοινό εχθρό. Η κοινωνική ευαισθητοποίηση μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε τα ευρύτερα ιστορικά και κοινωνικά πλαίσια γύρω από τις ανισότητες που επιδεινώνονται από το COVID-19 και τις συνεχιζόμενες ατομικές και θεσμικές επιπτώσεις του συστημικού ρατσισμού.

Καθώς η χώρα και ο κόσμος απορροφούν τον αντίκτυπο του κοροναϊού (COVID-19), η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα τεράστιο άλμα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να δείξουμε ενσυναίσθηση, να επενδύσουμε σε αυθεντικές σχέσεις και αξίες, και στη συλλογική μας ταυτότητα, και να ενισχύσουμε τα σχολεία και τις κοινότητές μας. 

Η κοινωνική ευαισθητοποίηση συνεπάγεται την αναγνώριση των επίμονων ανισοτήτων στην εκπαίδευση. Η ανάπτυξη της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και της ενσυναίσθησης απαιτεί χρόνο, προσπάθεια, πρόθεση και επιλογή. Κανείς δεν γεννιέται με την ικανότητα να είναι απόλυτα ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος, όσον αφορά τα πολλά περίπλοκα κοινωνικά ζητήματα στον κόσμο μας.

Το να έχουμε ενσυναίσθηση δεν είναι πάντα διαισθητικό, καθώς εμπλεκόμαστε πολύ συχνά στα δικά μας προβλήματα και μπορεί να είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να είμαστε εγωιστές. Χρειάζεται ενέργεια για να επεκταθούμε στους άλλους, να δούμε τα πράγματα από τη σκοπιά τους και να παράσχουμε υποστήριξη και αλληλεγγύη. 

Αλλά μόλις αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας και ενημερωθούμε για τα διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουν οι περιθωριοποιημένες κοινότητες, αρχίζουμε να εξελισσόμαστε ως άνθρωποι που μπορούν να αλληλεπιδρούν θετικά με άλλους – ειδικά εκείνους που διαφέρουν από τον εαυτό μας. Στο ταξίδι της ανθρώπινης εξέλιξης, είναι ο μόνος τρόπος για να φθάσουμε εγγύτερα στα υψηλότερα επίπεδα συνείδησης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί αφορά όλους η εκπαίδευση δεξιοτήτων ζωής;


Όταν μαθαίνουμε να ακούμε ειλικρινά και να καταλαβαίνουμε χωρίς να κρίνουμε, τότε ένας νέος κόσμος μας αποκαλύπτεται. Μας δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε ότι η πραγματικότητα μπορεί να μην είναι ίδια με αυτήν που βλέπουν οι άλλοι. Και η πραγματικότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τη δική μας. 

Οι πράξεις μας, είτε οι ενεργητικές είτε οι παθητικές, ακόμη και οι λεκτικές επηρεάζουν τις ζωές των άλλων. Το να επανεξετάζω πως κάνω τις επιλογές μου, πώς συμπεριφέρομαι και αλληλοεπιδρώ, πώς νιώθουν οι άλλοι γύρω μου, πώς συσχετίζομαι, εκτός από τη μείωση των επιπέδων άγχους, κάνει επίσης τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε.

Ενδεικτικά πεδία για να εξασκήσουμε την κοινωνική ευαισθητοποίηση

Η μητέρα Τερέζα είπε ότι η ενσυναίσθηση οφείλει να ξεκινάει από εμάς «Μην περιμένετε για ηγέτες. Κάντε το μόνοι σας, από άτομο σε άτομο». Αυτή η συμβουλή προέρχεται από μια από τις καλύτερες φωνές για την κοινωνική ευαισθητοποίηση που μπορούμε να συμβουλευτούμε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να συνεισφέρουμε και να νιώσουμε τα οφέλη που μας προσφέρει ο αλτρουισμός, η δοτικότητα, η ενσυναίσθηση και να χτίσουμε με αυτόν τον τρόπο της συναισθηματική μας νοημοσύνη, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την κοινωνική μας συνείδηση.

Ξεκινώντας από τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που έχουν πληγεί από τις απανωτές κρίσεις που μας έχουν κατακλύσει, και να έχουν ανάγκη την διακριτική βοήθεια μας, την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλεγγύη μας, φθάνοντας ως τον άστεγο που συναντάμε καθημερινά στον δρόμο προς την δουλειά μας. Μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι, προφανώς, δεν επιλέγουν να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης επειδή το θέλουν, αλλά επειδή κάποιοι δυσμενείς παράγοντες τους οδήγησαν εκεί.

Ο σεβασμός και η αλληλεγγύη για τις μειονότητες και τις περιθωριοποιημένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μη λευκών, των γυναικών και των LGBTQ κοινοτήτων. Πληγέντες από φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν κάθε χρόνο σε όλη την υφήλιο και αδυνατούν να ορθοποδήσουν άμεσα. Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στην θέση τους. Αλλά ακόμα και ένα μπολάκι νερό ή φαγητό στα αδέσποτα της γειτονιάς μας ή ακόμη και η υπεύθυνη υιοθέτηση ενός, θα μας χάριζε αυτήν την αίσθηση αλτρουισμού και δοτικότητας που είναι επιθυμητή. Γίνετε σύμμαχος.

Συντάκτης: Φλώρα Φωκά,

Influence:

Οι βασικές σπουδές  που απέκτησα έχουν ως αντικείμενο την  Ελληνική Φιλολογία και Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τρέφω μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάλυση και επεξεργασία κειμένων…