Γιατί η ανάγκη να αγαπήσουμε και να προσφέρουμε ενισχύει την ευτυχία μας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Στη ζωή μας πολλές φορές ψάχνουμε τι είναι αυτό που μας κάνει ή τι θα μπορούσε  να μας κάνει ευτυχισμένους. Ένα από τα «μυστικά», λοιπόν, είναι να δώσουμε απλόχερα την αγάπη μας και να προσφέρουμε στους άλλους.  

Με ποιον τρόπο ενισχύεται η ευτυχία μας;

Είναι βασικό να ξεκαθαρίσουμε ότι τα επίπεδα ιδιοτέλειας και ανιδιοτέλειας στον χαρακτήρα μας επηρεάζονται από το πώς έχουμε μεγαλώσει και από ερεθίσματα στο κοντινό μας περιβάλλον. Έτσι, ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός στον τομέα αυτό. 

Είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με την καλοσύνη όπως με το να τρώμε φαγητό με ζάχαρη και λιπαρά. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά η εξάρτηση που δημιουργείται στον οργανισμό μας από το αίσθημα ευχαρίστησης είναι το ίδιο. Όταν κάτι θα μας φέρει την αίσθηση της χαράς, της ικανοποίησης και της πληρότητας, ο οργανισμός μας το ζητάει όλο και περισσότερο. 

Μας αρέσει να επηρεάζουμε τους γύρω μας. Θέλουμε να λαμβάνουμε την ευχαρίστηση ότι οι πράξεις και κινήσεις μας εμπνέουν τους άλλους και τους κάνουν ευτυχισμένους. Γι’ αυτό και όταν προσφέρουμε την αγάπη μας ή ενεργούμε προς όφελος κάποιου που νοιαζόμαστε, φουσκώνει λίγο ο εγωισμός μας (με την καλή έννοια) και νιώθουμε υπερήφανοι που καταφέρνουμε να επηρεάσουμε όμορφα κάποια άτομα .

Ο επόμενος λόγος  έχει σημαντική σημασία για εμάς, αφού έχει να κάνει με την αλληλεπίδρασή μας με τους γύρω μας. Όταν προσφέρουμε στα άτομα που αγαπάμε και νοιαζόμαστε, και εκείνοι είναι δοτικοί απέναντί μας και μας προσφέρουν την αγάπη τους. Εκεί κρύβονται και ισορροπίες για μην γίνουμε τελείως ανιδιοτελείς στην προσφορά μας, με αποτέλεσμα να μας εκμεταλλεύονται και να καταλήγουμε να πληγωνόμαστε. 

Αυτό που είναι υγιές να κάνουμε για τον εαυτό μας είναι να δίνουμε την ίδια σημασία σε αυτά που προσφέρουμε στον εαυτό μας όσο σε αυτά που προσφέρουμε σε άλλους. Έτσι, καταλήγουμε να ισορροπούμε τα δικά μας θέλω και επιτυγχάνουμε σε αυτά με το να προσφέρουμε στους άλλους χωρίς να «καιγόμαστε». 

Να κυνηγάμε την ισότητα στις σχέσεις μας 

Για να είμαστε ευτυχισμένοι στις διαπροσωπικές μας σχέσεις θα πρέπει να αναζητούμε την ισότητα. Δεν πρέπει να επιδιώκουμε να παίρνουμε μόνο από τους άλλου και να υπολογίζουμε τι έχουν μόνο αυτοί να μας προσφέρουν. 

Αντίστοιχα, δεν είναι υγιές να σκεφτόμαστε μόνο τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς σε αυτούς και πόσο το δυνατόν δοτικοί μπορούμε να είμαστε απέναντί τους. Οι σωστές σχέσεις που θα μας φέρουν μια ευτυχισμένη και «πλούσια» ζωή είναι αυτές που βασίζονται στην ισότητα, τη δικαιοσύνη και να είναι επί ίσοις όροις.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.