Γιατί φοβόμαστε τις κατσαρίδες;

Συντάκτης: Μαριαλένα Κωτούλα

Πάρα πολλοί άνθρωποι φοβούνται τις κατσαρίδες. Ωστόσο, που οφείλεται ο φόβος που δημιουργούν αυτά τα έντομα;

Υπάρχουν άνθρωποι που τρομοκρατούνται και μόνο στην σκέψη ύπαρξης κατσαρίδας χειμώνα – καλοκαίρι. Κυρίως στον Δυτικό κόσμο οι κατσαρίδες δεν έχουν και την μεγαλύτερη αποδοχή από τους ανθρώπους, σε αντίθεση με άλλα μέρη του κόσμου, όπως τη Ταϊλάνδη και τη Μαδαγασκάρη οι κατσαρίδες αντιμετωπίζονται ως βρώσιμες, λένε μάλιστα πως έχουν γεύση σαν κοτόπουλο.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες είναι έντομα, τα οποία ανήκουν στην τάξη των Βλαττοειδών. Ζουν εδώ και 300.000.000 χρόνια (ενώ εμείς μόλις 40.000).

Η κατσαρίδα έχει την ικανότητα να αντέχει 90 ημέρες χωρίς φαγητό και 40 χωρίς νερό! Ο εγκέφαλός τους έχει αντιβιοτικές ιδιότητες αφού είναι ικανός να εξολοθρεύσει έως και το 90% των ανθεκτικών βακτηρίων.

Υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη κατσαρίδας στον κόσμο, στην Ελλάδα συναντάμε τα 4 πιο διαδεδομένα: την αμερικάνικη (που πετάει), την ανατολίτικη (μεγάλη, όπως η αμερικάνικη), τη γερμανική και την καφέ ριγωτή. Στην πραγματικότητα, όμως, πολύ λίγα είδη κατσαρίδας φέρουν ασθένειες και είναι όντως βλαβερά για τον άνθρωπο. Γιατί φοβόμαστε τις κατσαρίδες και όχι κάποιο άλλο έντομο, όμως τα κουνούπια;

Ένας λόγος που έχει αναπτυχθεί η φοβία απέναντι στις κατσαρίδες είναι επειδή θεωρούνται αηδιαστικές και αντιμετωπίζονται ως απειλή. Έχει παρατηρηθεί ότι είναι πιθανότερο να νιώθουμε απειλή από ένα ζώο που είναι αηδιαστικό, παρά από ένα ζώο που είναι πραγματικά επικίνδυνο αλλά όχι αηδιαστικό, ίσως λόγω ενός εξελικτικού κατάλοιπου, μιας λανθασμένης αντίληψης παλαιότερων εποχών για τον τρόπο που μεταδίδονται οι ασθένειες και οι μολύνσεις. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για πραγματικό φόβο αλλά για το συναίσθημα της αηδίας που συνδέεται με τις ανθυγιεινές συνθήκες που ζουν οι κατσαρίδες. 

Ένας άλλος λόγος που τροφοδοτεί τον φόβο μας απέναντι στις κατσαρίδες είναι η γρήγορη και απρόβλεπτη κίνησή τους. Εμφανίζονται γρήγορα και απρόβλεπτα (ο χρόνος αντανακλαστικών μιας κατσαρίδας είναι 40 χιλιοστά του δευτερολέπτου), με αποτέλεσμα να προκαλούν το συναίσθημα έκπληξης, το οποίο μπορεί να συνδέεται με αυτό του φόβου και να το μεγεθύνει. Αυτό συμβαίνει γιατί οτιδήποτε που εκλαμβάνεται ως επικίνδυνο και βλαβερό, γίνεται ακόμα πιο τρομακτικό όταν προστίθεται και ο παράγοντας του αιφνιδιασμού. Επιπλέον, οι κατσαρίδες γίνονται ενοχλητικές, γιατί νιώθουμε ότι παραβιάζουν τον προσωπικό μας χώρο εμφανιζόμενες ξαφνικά.  

Ίσως ο βασικότερος παράγοντας δημιουργίας του συγκεκριμένου φόβου είναι ότι, τις περισσότερες φορές, περνάει από άτομο σε άτομο, καθώς αντιδράμε με φόβο στον φόβο κάποιου άλλου. Δεν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό και συνεχίζουμε να αντιδράμε με τρόμο εδραιώνοντας και καλλιεργώντας μία φοβία. Η φοβία είναι ένας επίμονος και παράλογος φόβος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, χώρο ή κατάσταση. Παρόλο που το άτομο αναγνωρίζει ότι ο φόβος αυτός είναι μη ρεαλιστικός, εντούτοις επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποφύγει το φοβικό ερέθισμα.

Συντάκτης: Μαριαλένα Κωτούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.