Γιατί φουσκώνουμε κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Μια συνηθισμένη αλλά άβολη παρενέργεια των ορμονικών αλλαγών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος είναι το φούσκωμα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο εξομαλύνεται απλά με τις ανάλογες προσαρμογές στον τρόπο ζωής.

Τι είναι το γνωστό και μη εξαιρετέο φούσκωμα;

Το φούσκωμα όχι μόνο πριν από την περίοδο μιας γυναίκας αλλά και στις πρώτες μέρες της περιόδου, είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες. Πολλές φορές το πρήξιμο αυτό συνοδεύεται από έντονο πόνο χαμηλά στην κοιλιά, κάτι σαν κράμπες ή πόνους στη μέση προκαλώντας έντονη δυσφορία. Επομένως, μη σκεφτείς αμέσως πως έχεις πάρει κάποια κιλά τον τελευταίο καιρό και δεν χωράς στα ρούχα σου! Ας δούμε κάποιες πιθανές αιτίες για το φούσκωμα περιόδου πριν πανικοβληθείς.

Τι προκαλεί τελικά το πρήξιμο;

Η περίοδος για όλες τις γυναίκες είναι κάτι αρκετά ενοχλητικό που κάποιες φορές μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Ένα από τα βασικά συμπτώματα, όπως προαναφέρθηκε, είναι τo φούσκωμα στην κοιλιακή μας περιοχή. Αυτό προκαλείται από την κατακράτηση υγρών που κάνει το σώμα μας. Το πρήξιμο περιόδου προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα της προγεστερόνης στο σώμα σου λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η προγεστερόνη βοηθά το σώμα σου να αποβάλει το περιττό νερό. Επίσης, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων τις βδομάδες πριν από την περίοδο οδηγούν στην κατακράτηση υγρών. Αυτό δημιουργεί το τέλειο σκηνικό για το φούσκωμα! Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των γυναικών στην διάρκεια της περιόδου τους, εκτός από τα υπόλοιπα κοινά συμπτώματα, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το φούσκωμα, και κατ΄ επέκταση την κατακράτηση υγρών.

Τρόποι ανακούφισης από το φούσκωμα της κοιλιάς

Δοκίμασε ένα ρόφημα με βότανα: πολλά είναι εκείνα τα ροφήματα με βότανα που ανακουφίζουν από το πρήξιμο της κοιλιάς αλλά και από τα περισσότερα συμπτώματα της περιόδου. Ιδανικές επιλογές θεωρούνται το τσάι λεμόνι, και τα αφεψήματα πιπερόριζας (τζίντζερ).

Πιες πολύ νερό: το νερό βοηθάει σε όλα τα προβλήματα υγείας που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει. Χρειάζεσαι, λοιπόν, λίτρα νερού για να καταπολεμήσεις την κατακράτηση υγρών συν ότι η κατανάλωση άφθονου νερού συμβάλλει και στην άμεση ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Κοιμήσου περισσότερο: προσπάθησε να κοιμάσαι 7-9 ώρες καθημερινά, ώστε το έντερό σου να λειτουργεί πιο ομαλά και να αποβάλλει το φούσκωμα. Επίσης, το να κοιμηθείς ή έστω να ξαπλώσεις, θα σε ανακουφίσει από τον έντονο πόνο.

Κατανάλωνε μικρές μερίδες: όταν τρώμε μεγάλα γεύματα ο χρόνος της πέψης αυξάνεται με αποτέλεσμα να πρηζόμαστε. Αντίθετα, οι μικρές μερίδες αφομοιώνονται πιο σωστά από το στομάχι.

Ακολουθώντας τα παραπάνω, θα ανακουφιστείς αμέσως από το ανυπόφορο φούσκωμα κατά την περίοδό σου.

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.