Γιατί έχω συνέχεια βουλωμένη μύτη;

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Η μύτη δεν παίζει ρόλο μόνο στην ωραία μας εμφάνιση, αλλά αποτελεί ένα ευαίσθητο όργανο, είναι το «κλιματιστικό» του οργανισμού μας, αφού φιλτράρει τον αέρα που εισπνέουμε και μας χαρίζει την αίσθηση της όσφρησης. Πολλές φορές όμως, κι αυτή… μπλοκάρει κάνοντας την καθημερινότητα πολλών αφόρητη, εξαιτίας ενός μόνιμου μπουκώματος που κάνει την αναπνοή μαρτύριο…

Η μύτη είναι μια περίπλοκη κατασκευή που λειτουργεί ακριβώς όπως ένα… air condition. Πρόκειται για μία πυραμίδα που χωρίζεται στα δύο με ένα τοίχωμα από κόκκαλο και χόνδρο, το γνωστό ρινικό διάφραγμα. Στα πλαϊνά τοιχώματα στο εσωτερικό της υπάρχουν οι ρινικές κόγχες, δηλαδή τρεις μακρόστενες προεξοχές από οστό, ενώ όλη αυτή η κατασκευή εσωτερικά καλύπτεται από τον βλεννογόνο (φανταστείτε τον σαν ένα ύφασμα) που δουλειά του είναι να θερμαίνει και να υγραίνει τον αέρα που εισπνέουμε, να τον φιλτράρει (καθαρίζει) από βλαβερές ουσίες που δεν πρέπει να περάσουν στον οργανισμό, ώστε να φτάσει «αποστειρωμένος» στους πνεύμονες.

Κατά την εισπνοή, ένα μέρος του αέρα πηγαίνει ψηλά στην πυραμίδα όπου βρίσκεται η όσφρηση, με αποτέλεσμα να αντιλαμβανόμαστε τις ουσίες εκείνες που έχουν κάποια οσμή (τις μυρίζουμε). Κατά τα άλλα, όσον αφορά τον «κλιματισμό», ένας αυτόματος μηχανισμός έχει ως αποστολή να διογκώνει τον βλεννογόνο ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Όταν κάνει κρύο, ο βλεννογόνος διογκώνεται και η κοιλότητα της μύτης στενεύει. Ο αέρας που εισπνέουμε δεν πηγαίνει στον φάρυγγα κατευθείαν, έτσι προλαβαίνει να πιάσει τη σωστή θερμοκρασία και να πάρει όση υγρασία χρειάζεται. Όταν κάνει ζέστη αντίθετα, ο βλεννογόνος επιστρέφει στην κανονική του μορφή και ο αέρας περνάει ευκολότερα και γρηγορότερα.

Ως εδώ καλά. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο βλεννογόνος διογκώνεται χωρίς να υπάρχει λόγος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μπούκωμα και δυσκολία στην αναπνοή. Το μπούκωμα μπορεί να εκδηλώνεται κάποιες ώρες της ημέρας ή να υπάρχει συνεχώς. Πρόκειται για την χρόνια ρινίτιδα και πολλοί ασθενείς βρίσκουν ανακούφιση στα αποσυμφορητικά σπρέι που λύνουν προσωρινά το πρόβλημα αλλά είναι εθιστικά, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Η χρόνια ρινίτιδα μπορεί να είναι αλλεργική, δηλαδή κάποιες ουσίες που δεν είναι ορατές, αλλά υπάρχουν στον αέρα όλο το χρόνο ή κατά περιόδους (γύρη) να προκαλούν αντίδραση όταν έρθουν σε επαφή με τον βλεννογόνο (ακάρεα σκόνης, τρίχωμα ζώων κλπ). Η χρόνια μη αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε μια γενική ευαισθησία του βλεννογόνου που αντιδρά υπερβολικά σε ερεθίσματα, όπως οι μεταβολές της θερμοκρασίας και των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Η βουλωμένη μύτη όμως, και η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να οφείλονται και σε κατασκευαστικό πρόβλημα του διαφράγματος ή των ρινικών κόγχων. Όταν το διάφραγμα τείνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά επηρεάζοντας τη ροή του αέρα ή ο βλεννογόνος είναι μονίμως διογκωμένος, τότε υπάρχει πρόβλημα που μπορεί να λυθεί χειρουργικά με απόλυτη επιτυχία.

Αν κάπου μέσα σε όλα αυτά βλέπετε και τον εαυτό σας, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό ΩΡΛ και να αποφύγετε τα κάθε είδους αποσυμφορητικά. Λέγεται ότι οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν συνδυασμό κατασκευαστικού προβλήματος και ρινίτιδας, αλλά ο γιατρός είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει τη σωστή διάγνωση και θα σας καθοδηγήσει για το τι θα πρέπει να κάνετε από κει και πέρα.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…