Γιατί έχεις περίοδο;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Γιατί έχεις περίοδο;Περίοδος. Έμμηνος ρύση. Εμμηνόρροια. Αδιάθετη. Κατέβηκαν οι Ρώσοι. Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Σύνδρομο τοξικού σοκ. Ταμπόν. Κύκλος. Εγκυμοσύνη. Αργά ή γρήγορα η περίοδος έρχεται σε κάθε κορίτσι σηματοδοτώντας το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή των γυναικών. Η μετάβαση αυτή προϋποθέτει γνώση προκειμένου να αντιμετωπιστεί ομαλά. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, όσο ενήμερες και αν είναι οι γυναίκες, πολλές δεν έχουν μάθει ακόμη τον λόγο της ύπαρξης περιόδου.

Παρά το γεγονός ότι όλα τα θηλαστικά μοιράζονται μια παρόμοια αναπαραγωγική συμπεριφορά, μόνο λίγα εκλεκτά και «τυχερά» έχουν περίοδο: οι πίθηκοι, οι μαϊμούδες, οι νυχτερίδες, οι άνθρωποι. Η έμμηνος ρύση δεν είναι μόνο μια μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά και μια τεράστια απώλεια θρεπτικών ουσιών. Όμως, δεδομένου ότι τίποτα στη φύση δεν είναι λάθος, ποιος είναι ο βιολογικός λόγος γι’ αυτό το μηνιαίο δώρο;

Από νωρίς μαθαίνουμε ότι κάθε μήνα το ενδομήτριο προετοιμάζεται να δεχτεί ένα ωάριο και εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του εμβρύου. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, η μήτρα αποβάλλει το ωάριο και τα θρεπτικά συστατικά μέσω του κόλπου με τη μορφή αίματος και ξεκινά την προετοιμασία για την επόμενη περίοδο γονιμότητας.

Με άλλα λόγια λοιπόν κάθε που η ωορρηξία δεν καταλήγει σε μια υγιή εγκυμοσύνη, το σώμα απλώς ξεφορτώνεται το σύνολο της επένδυσης της μήτρας, σε συνδυασμό με μη γονιμοποιημένα αυγά. Το τελικό αποτέλεσμα αυτού είναι ο μηνιαίος κύκλος, τον οποίο έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε ως έμμηνο ρύση ή απλά περίοδο.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…