Γιατί ερωτεύεσαι λάθος ανθρώπους που δεν μπορούν να σε αγαπήσουν;

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Είναι αυτός ο γνωστός μαγνήτης που λέμε συχνά μεταξύ μας ότι έχουμε. Είναι αυτές οι λάθος επιλογές αντρών που δεν μας κάνουν ευτυχισμένες και απλά μας ταλαιπωρούν. Είναι αυτό το μοτίβο συντρόφου που επαναλαμβάνεται και τελικά δεν φταίει κανένας ενσωματωμένος μαγνήτης. Φταίμε μόνο εμείς. Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί: «Τι συμβαίνει και τραβάω συνεχώς το λάθος άτομο;», «Γιατί εμπλέκομαι διαρκώς σε προβληματικές σχέσεις;», «Γιατί τα πράγματα στη σχέση μου να είναι πάντα τόσο δύσκολα;»…

Μήπως, όμως, η ερώτηση θα έπρεπε να είναι άλλη, δηλαδή: «Γιατί το μοτίβο επαναλαμβάνεται; Γιατί δεν τραβάω τις μη προβληματικές περιπτώσεις;», «Στην πραγματικότητα φταίνε οι άλλοι ή εγώ η ίδια με τις επιλογές που κάνω;»

Φαίνεται πως τις περισσότερες φορές προσελκύουμε αυτό που αντανακλούμε στους άλλους. Εάν εκπέμπω αδυναμία, θα προσελκύσω κάποιον που θα επιθυμεί να με εξουσιάζει. Εάν δεν πιστεύω πως μπορώ να έχω το καλύτερο στη ζωή μου, θα καταλήξω όντως με κάτι αρκετά λιγότερο από αυτό που μου αξίζει. Γενικότερα, εάν δεν είμαι συναισθηματικά ώριμη, δύσκολα θα κάνω την πιο κατάλληλη για μένα επιλογή συντρόφου και ακόμα πιο δύσκολα θα διαχειριστώ αποτελεσματικά τη σχέση μου. Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, οι βαθύτερες αιτίες των λανθασμένων ερωτικών επιλογών μας, βασίζονται κατά κύριο λόγο σε μια παραλλαγή του οιδιπόδειου συμπλέγματος, η οποία προκύπτει από την στέρηση αγάπης που πιθανώς βιώσαμε στην παιδική ηλικία.

Γιατί  ερωτεύεσαι λάθος ανθρώπους που δεν μπορούν να σε αγαπήσουν;

Η ρίζα του κακού 

Όποιος δεν έλαβε αγάπη από τους γονείς του, όποιος στερήθηκε στοργής από την μητέρα του, περιμένει μια γυναίκα που θα είναι το ίδιο όμορφη με αυτήν, δοτική, να αγαπάει μόνο αυτόν και να είναι αιώνια πιστή. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της έλλειψης αγάπης από τον πατέρα προς την κόρη. Ο σφοδρός έρωτάς μας για ένα άτομο που μόλις έχουμε γνωρίσει, πιθανώς να μην έχει πάντα αίσιο τέλος. Έτσι λοιπόν, όταν υπάρχει έντονος έρωτας προς ένα πρόσωπο το οποίο δεν έχουμε γνωρίσει καλά, τα πράγματα δεν καταλήγουν πάντα έτσι όπως τα είχαμε φανταστεί.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πού οφείλεται η επαναλαμβανόμενη επιλογή λάθος συντρόφων;

______________________

Η μάταιη εξιδανίκευση 

Ζούμε για ένα μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό που θα θέλαμε να ζούμε με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Όταν γνωρίσουμε κάποιον που μας ελκύει, θέλουμε και ευελπιστούμε αυτός να έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας αρέσουν και έτσι τον «πλάθουμε» σύμφωνα με αυτά, αγνοώντας – άλλες φορές συνειδητά, άλλες όχι – τα στοιχεία του χαρακτήρα του που αποτελούν παραφωνία στον ιδανικό κόσμο που έχουμε δημιουργήσει και στον οποίον βρισκόμαστε μόνο εμείς και αυτός/ή.

Σύμφωνα με έρευνες, μέσα από τον έρωτα αναζητούμε διακαώς να βρούμε εκείνο που δεν είχαμε από παιδιά, αδιαφορώντας για το αν ο άνθρωπός μας αισθάνεται βολικά «μέσα στο κοστούμι που του ετοιμάσαμε». Η εξιδανίκευση αυτή, αποβαίνει καταστροφική όταν συνειδητοποιήσουμε εν τέλει καθυστερημένα ότι ερωτευτήκαμε τον λάθος άνθρωπο και ενίοτε μπορεί να μετατραπεί σε μίσος ή και επιθετικότητα απέναντί του, γιατί διέψευσε τις αρχικές μας προσδοκίες. Θυμώνουμε μαζί του γιατί μας «κορόιδεψε», γιατί δεν ταυτίστηκε με αυτό που είχαμε δημιουργήσει στην φαντασία μας για αυτόν, γιατί δεν ταίριαξε με το άψογο ομοίωμά του που είχαμε κατασκευάσει στο μυαλό μας. Πολύ γρήγορα τον απομυθοποιούμε, αρχίζει να μας εκνευρίζει και τότε τα πάντα καταρρέουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr