Γιατί ένας φοιτητής να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό;

Συντάκτης: Flowmagazine

UPDATED ARTICLE

Η εθελοντική εργασία είναι μια οδός που αξίζει να ακολουθήσει κάποιος, είτε για να αποκτήσει την πολυπόθητη εργασιακή εμπειρία, είτε για να καλύψει την ανάγκη προσφοράς που νιώθει. Όπως και να έχει, συνήθως οι εθελοντές είναι ενθουσιώδεις και δεν θα άλλαζαν αυτό το κομμάτι της ζωής τους με τίποτα!

Είσαι τελειόφοιτος φοιτητής και βρίσκεσαι στο στάδιο εύρεσης εργασίας πάνω στο αντικείμενο που έχεις σπουδάσει; Είναι πολύ σύνηθες μόλις βρεις μία θέση εργασίας που σου ταιριάζει και είναι πολύ κοντά στα ενδιαφέροντα και τις σπουδές σου να ενθουσιαστείς. Μόλις όμως δεις τα requirements…απογοήτευση.

Αίσθημα  απογοήτευσης και ανεπάρκειας

 Σχεδόν όλοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο, και πραγματικά αυτό το «ζητείται επαγγελματική εμπειρία  Χ χρόνια», κοντεύει να γίνει εφιάλτης- και όχι μόνο για πολύ νέους ανθρώπους. Στις περισσότερες πλέον αγγελίες το νούμερο 1 ζητούμενο είναι τα πολλά χρόνια εργασιακής εμπειρίας, τα οποία, εύλογα, ένας φοιτητής λόγω του νεαρού και μόνο της ηλικίας του δεν έχει προλάβει να τα συγκεντρώσει.

Τι μπορεί, όμως να κάνει ένας φοιτητής, προκειμένου να αποκτήσει εμπειρία στο αντικείμενό του; Πώς θα αποκτήσει την εργασιακή εμπειρία, ενώ δεν έχει καθόλου προϋπηρεσία;

Η έννοια του εθελοντισμού

Ο εθελοντισμός αφορά την ηθελημένη παροχή υπηρεσιών, χωρίς οικονομικό αντίκρισμα για κάποιο κοινωφελή σκοπό. Κατά κύριο λόγο αφορά μία στάση ζωής και στοχεύει στην ενεργή συμμετοχή των ατόμων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, τεχνολογικά και κάθε άλλου είδους δρώμενα.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσεις ότι ο εθελοντισμός προάγει τη σχέση «δούναι και λαβείν», καθώς ναι μεν θα εργασθείς αμισθί για κάποια Μ.Κ.Ο ή start up και θα αφιερώσεις πολύ χρόνο από την καθημερινότητά σου. Παράλληλα, όμως, θα αποκτήσεις εμπειρία στο αντικείμενο που σου αρέσει και αν όλα πάνε καλά, θα το προσθέσεις στο βιογραφικό σου και θα μπορέσεις να εξασφαλίσεις τη θέση που σε ενδιαφέρει!

Το να προσθέσεις τον εθελοντισμό στο βιογραφικό σου θα δώσει ώθηση στο βιογραφικό σου και θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Συνήθως μάλιστα, όλοι οι εργοδότες εκτιμούν το γεγονός ότι κάποιος εργάσθηκε εθελοντικά για κάποιον οργανισμό ή για να αποκτήσει την πολυπόθητη εμπειρία στον τομέα που τον ενδιαφέρει.

Πώς μπορεί κάποιος να εργασθεί εθελοντικά;

Για να μπορέσει κάποιος να εργασθεί εθελοντικά αρκεί να ανατρέξει online σε κάποια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, σε κάποιο Festival και γενικότερα σε οποιονδήποτε οργανισμό που παρέχει τη δυνατότητα του προγράμματος εθελοντισμού, το οποίο εκπροσωπεί τα πιστεύω του και είναι κοντά στα ενδιαφέροντα του φοιτητή! Για παράδειγμα, εάν είσαι φοιτητής των ανθρωπιστικών επιστημών μπορείς να απευθυνθείς σε κάποια Μ.Κ.Ο, που σχετίζεται με την παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας. Μερικές εκ των οποίων είναι: ActionAid, AIESEC, Solidarity Now, Κιβωτός του Κόσμου, Χαμόγελο του Παιδιού. 

Εάν είσαι fan της φύσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, θα μπορούσες να γίνεις εθελοντής σε Μ.Κ.Ο, όπως η WWF και ο Αρκτούρος.

Επιπλέον, μπορείς ακόμη να εντοπίσεις αρκετά startups, φεστιβάλ ή πολιτιστικούς και αθλητικούς οργανισμούς, τα οποία έχουν σχέση με τα ενδιαφέροντά σου. Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύρου, η πλατφόρμα της Ethelon, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το CulturePolis, το Special Olympics Hellas παρέχουν την δυνατότητα να εργασθείς εθελοντικά.

Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα ασχοληθείς με κάτι που σε ενδιαφέρει παρέχοντας την πολύτιμη βοήθειά σου, αλλά θα καταφέρεις να εξελίξεις μερικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου, τα λεγόμενα soft skills και να συλλέξεις για το βιογραφικό σου χρόνια εθελοντικής εμπειρίας! 

Χαρακτηριστικά όπως η συνεργασία, η υπομονή, η οργάνωση, η δημιουργικότητα και η επιμονή στην λεπτομέρεια, είναι εκείνα τα οποία ένας εργοδότης θα λάβει υπόψιν και θα εκτιμήσει κατά τη διάρκεια αξιολόγησης και πρόσληψής σου.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…