Γιατί δεν έρχεται ο σκύλος σας όταν τον φωνάζετε;

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Την εντολή δεν είναι πάντα εύκολο να την διδάξετε και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το σκυλί σας δεν έχει συμμορφωθεί. Το σκυλί σας δεν αντιπροσωπεύει την κακή συμπεριφορά, αλλά μάλλον μια έλλειψη επιτυχούς κατάρτισης. Η τιμωρία στην προκειμένη περίπτωση δεν θα βοηθήσει, διότι η απάντηση έγκειται στη σταθερή διδασκαλία, την επανάληψη των εντολών και τη θετική ενίσχυση.

Το σκυλί σας δεν γνωρίζει την εντολή.

Ένας προφανής λόγος που το σκυλί σας δεν έρχεται όταν το φωνάζετε είναι ότι δεν ξέρει τι σημαίνει η λέξη. Ένα βασικό πρόβλημα στην εκπαίδευση είναι η υπόθεση ότι ένα κατοικίδιο ζώο ξέρει τι σημαίνει μια λέξη και στη συνέχεια μπερδεύει την εντολή. Επαναλαμβάνοντας την λέξη ξανά, αναμιγνύοντάς την και με άλλα λόγια με αποτέλεσμα έχετε την ανυπακοή. Ενώ η εντολή που θέλετε να διδάξετε είναι «έλα», μπορεί να λέτε, «έλα εδώ! Τώρα! Έλα εδώ! Έλα αμέσως!».

Δεν το έχετε εξασκήσει αρκετά.

Το σύνθημα πρέπει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές κάθε μέρα και σε όλο και πιο περίπλοκες καταστάσεις. Εάν δεν έχετε διδάξει στο κουτάβι σας να έρχεται όταν δεν υπάρχουν περισπασμοί, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να υπακούσει όταν υπάρχει μια μπάλα ή μια γάτα ή μια ελκυστική μυρωδιά που θα τραβήξει την προσοχή του.

Διδάξτε αυτό το σύνθημα σταδιακά. Ξεκινήστε στο σπίτι σας χωρίς περισπασμούς, στη συνέχεια πηγαίνετε έξω χωρίς περισπασμούς, προσθέστε μερικούς μικρούς περισπασμούς και στη συνέχεια ασκηθείτε στο πάρκο σκυλιών ή σε άλλο ασφαλές, λιγότερο οικείο μέρος. Επίσης, ξεκινήστε καλώντας το σκυλί σας σε πράγματα που θέλει περισσότερο, όπως τα γεύματα και το χρόνο παιχνιδιού και στη συνέχεια δουλεύετε μέχρι τους λιγότερο δελεαστικούς λόγους για να έρθει σε σας.

Δεν δίνετε το σωστό κίνητρο.

Εάν αποτύχετε να προσφέρετε θετική ενίσχυση με συνέπεια στο σκυλί σας, όταν έρχεται σε σας κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν παρέχετε το απαραίτητο κίνητρο για υπακοή. Δοξάστε το, προσφέρετε τη φυσική στοργή και δώστε του λιχουδιές αμέσως αφού κάνει ό,τι θέλετε να κάνει. Επίσης, εάν απλώς παραιτηθείτε μετά το ανεπιτυχές κάλεσμα του σκύλου σας, μαθαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να σας ακούσει.

Δείξτε κατανόηση.

Μπορεί να έχετε μάθει το σκυλί σας να γίνει φοβισμένο ως απάντηση στην εντολή “έλα”. Εάν δημιουργήσετε την ανησυχία για να έρθει σε εσάς, το σκυλί σας δεν θα είναι πρόθυμο να έρθει. Αν το “έλα” συνδέεται με θυμό και ακολουθείται αμέσως με επίπληξη ή τιμωρία, καθορίζετε την εντολή ως αρνητική.

“Έλα” σημαίνει Διασκέδαση.

Το σκυλί σας θα είναι διστακτικό να έρθει αν ξέρει ότι είναι πάντα η λιγότερο ελκυστική επιλογή. Βρείτε τρόπους για να κάνετε τα δυσάρεστα πράγματα καλύτερα. Για παράδειγμα, όταν παίρνετε το κουτάβι σας για να φύγετε από το πάρκο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να παίξετε μαζί του. Αφήστε να κρατήσει το ξύλο, ραβδί που βρήκε και να του επιτρέψετε να εξερευνήσει το περιβάλλον κατά την έξοδο.

Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να σας υπακούει.

Παρόλο που μπορεί να είναι απογοητευτικό όταν το σκυλί σας δεν συμμορφώνεται με την εντολή σας, αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια για να το εκπαιδεύσετε. Η διδασκαλία του σκύλου σας, κάνει τα πάντα πιο εύκολα και θα μπορούσε να σώσει τη ζωή του μια μέρα.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr