Γιατί είναι ωφέλιμο να κρατάμε ημερολόγιο

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Το ημερολόγιο είναι ο καλύτερος τρόπος να αποτυπώσουμε τις σκέψεις μας και τις βιωμένες εμπειρίες της ζωής μας. Πως ωφελούμαστε από αυτό;

Το να εκφράζουμε, γραπτά, σκέψεις και συναισθήματα είναι, αναμφισβήτητα, καλό για τη νοητική και ψυχική μας υγεία. Πολλοί ψυχολόγοι το επισημαίνουν και το εντάσσουν στις θεραπευτικές τους πρακτικές.

Πού μπορούμε να γράφουμε; Ακόμα κι αν δεν είμαστε, πλέον, έφηβοι, το ημερολόγιο είναι ο καλύτερος τρόπος να αποτυπώσουμε τις σκέψεις και τις βιωμένες εμπειρίες της ζωής μας. Πώς, όμως, ωφελούμαστε, πραγματικά, όταν καταγράφουμε την  καθημερινότητά μας σε  ένα ημερολόγιο; 

Αυτογνωσία: Μπορούμε να αρχίσουμε έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μας και να προσπαθήσουμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Γράφουμε τι μας άρεσε στη διάρκεια της ημέρας, τι κάναμε διαφορετικά, ποιο σημαντικό πράγμα καταφέραμε, τι μας δυσκόλεψε. 

Έτσι, θα μάθουμε να εκτιμάμε τα καλά μας σημεία, να αποδεχόμαστε τα αρνητικά, να αλλάξουμε ό,τι θα θέλαμε να είναι διαφορετικό και να μάθουμε σε βάθος τον χαρακτήρα μας. Στην πορεία, θα αρχίσουμε να γινόμαστε όλο και πιο ειλικρινείς με τον εαυτό μας, καθώς ξέρουμε ότι κανείς δε θα μας κρίνει ούτε θα μας κατηγορήσει.

Μείωση του άγχους:  Όταν νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό, απογοήτευση, θλίψη είναι προτιμότερο να τα καταγράψουμε σε ένα χαρτί και να τα παρατηρήσουμε με προσοχή. Μπορούμε, έτσι να τα εκφράσουμε, να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που τα προκαλεί και να απελευθερωθούμε από αυτά. 

Ένα τέτοιο ημερολόγιο μπορεί  να χρησιμοποιηθεί και ως ψυχοθεραπευτικό εργαλείο, ως ”θεραπευτική γραφή” και ως μέσο εκτόνωσης συναισθημάτων και σκέψεων, στο πλαίσιο της προσωπικής ανάπτυξης.

Ιεράρχηση εργασιών: Όταν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μέσα στην ημέρα, είναι χρήσιμο να τα ιεραρχήσουμε, καταγράφοντάς τα. Έτσι, θα βάλουμε σε τάξη το καθημερινό χάος και θα δούμε πού θα πρέπει να επικεντρώσουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας και τι να αφήσουμε εκτός προγράμματος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να αλλάξεις νοοτροπία κρατώντας απλώς ημερολόγιο


Επίλυση προβλημάτων: Η καταγραφή των προβλημάτων μας σε χαρτί, συχνά, μας βοηθά να αποφορτιστούμε, να τα ξεδιαλύνουμε, να δούμε πιο ξεκάθαρα τα γεγονότα και τις αιτίες και να βρούμε λύσεις

Βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών: Το να γράφουμε σε καθημερινή βάση αναπτύσσει την ικανότητα συγκέντρωσης, αυξάνει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα μας και βελτιώνει την ανακλητική μνήμη. Η καταγραφή όσων βλέπουμε και ζούμε κάθε μέρα οξύνει τις αισθήσεις μας και μας βοηθάει  να αυξήσουμε την παρατηρητικότητά μας και να αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας.

Επίτευξη στόχων: Γράφουμε τους στόχους μας σε ένα ημερολόγιο, γιατί αυτό μας κρατάει, απόλυτα, εστιασμένους σε αυτά που θέλουμε να πετύχουμε. 

Αποτύπωση σημαντικών γεγονότων: Μπορούμε να αποτυπώσουμε στο χαρτί στιγμές που θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανές και να μη ξεχάσουμε ποτέ. Τα γενέθλια ενός αγαπημένου προσώπου,  ένα ταξίδι με τον έρωτα της ζωής μας ή ό,τι άλλο θεωρούμε σημαντικό. Με μία φωτογραφική μηχανή, βέβαια, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο, όμως, σε μια φωτογραφία δεν αποτυπώνονται οι σκέψεις ή τα συναισθήματα της στιγμής αυτής.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί να κρατάτε ημερολόγιο;


Συμβουλές

Είναι καλύτερα, όταν κρατάτε ημερολόγιο, να γράφετε με το χέρι, αντί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή,  γιατί έτσι ενεργοποιούνται περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου. 

Αφιερώστε 10 με 20 λεπτά την ημέρα, δε χρειάζεται περισσότερο. Μην αγχώνεστε, αν μια μέρα δεν προλάβατε να γράψετε κάτι.

Μη λογοκρίνετε τον εαυτό σας.  Απλά, αφήστε τη σκέψη σας ελεύθερη να εκφραστεί. Μπορείτε, κυριολεκτικά, να γράφετε ό,τι θέλετε.

Δε χρειάζεται συγγραφική δεινότητα ούτε να προσέχετε ιδιαίτερα την έκφραση και ορθογραφία. 

Βρείτε 10 με 20 λεπτά στη διάρκεια της ημέρας, πάρτε μία βαθιά ανάσα, χαλαρώστε και ξεκινήστε να γράφετε.

Αν και πολλές φορές αρκεί ένα απλό σημειωματάριο, ένα ημερολόγιο καλής ποιότητας, που το επιλέξατε γιατί σας έκανε κλικ, μπορεί από μόνο του να σας προσκαλεί να γράψετε σε αυτό.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.