Γιατί είναι υπέροχο το να είσαι δίγλωσσο άτομο

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Οι δίγλωσσοι άνθρωποι αυξάνονται όλο και περισσότερο. Η διγλωσσία είναι από μόνη της ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, αλλά έρχεται και με μία σειρά επιπλέον πλεονεκτημάτων.

Διγλωσσία είναι η ικανότητα των ανθρώπων να χειρίζονται πολύ αποτελεσματικά δύο διαφορετικές γλώσσες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο οικογενειακό περιβάλλον (π.χ. γονείς που μιλούν άλλες γλώσσες λόγω διαφορετικής καταγωγής), στην εκπαίδευση (π.χ. εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας στο σχολείο) ή στην κατοικία (π.χ. άνθρωποι που μεταναστεύουν σε άλλη χώρα).

Αυτή η κατάσταση, αν και δυσκολεύει πολλές φορές όσους την παρουσιάζουν, για παράδειγμα όταν πρέπει να αλλάξουν γρήγορα από τη γλώσσα Α στην γλώσσα Β, έρχεται με πολλά πλεονεκτήματα. Ας δούμε ορισμένα από αυτά!

 • Πιο ισχυρός εγκέφαλος
  Η εκμάθηση μιας γλώσσας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας ενεργό. Η διγλωσσία μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες ενός ατόμου όσον αφορά (μεταξύ άλλων) τον έλεγχο της προσοχής, την μνήμη, την πολυπραγμοσύνη και τη δημιουργικότητα!
 • Μεγαλύτερη ευαισθησία για τις διάφορες κουλτούρες
  Η γλώσσα είναι από τα βασικότερα θεμέλια ενός πολιτισμού. Έτσι, η εκμάθηση μίας γλώσσας συστήνει το άτομο σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και σκέψης, στις παραδόσεις και στα έθιμα, στην ιστορία και πολλά άλλα κομμάτια που μαζί συνιστούν την κουλτούρα ενός τόπου.
 • Αυξημένη ελκυστικότητα
  Το να είναι κάποιος δίγλωσσος φαίνεται να είναι θετικό στο κομμάτι των γνωριμιών! Μια έρευνα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που έγινε από το Rocket Languages αποκάλυψε ότι το 79% των ανθρώπων πιστεύει ότι κάποιος που είναι δίγλωσσος είναι πιο ελκυστικός!
 • Ακαδημαϊκό πλεονέκτημα
  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα δίγλωσσα παιδιά μπορεί να υπερτερούν σε σχέση με τα μονόγλωσσα παιδιά σε διάφορους τομείς. Η διγλωσσία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών, των κοινωνικών δεξιοτήτων, της εγγραμματοσύνης και των συναισθηματικών δεξιοτήτων ενός παιδιού.
 • Ευκολότερα (και πιο ευχάριστα) ταξίδια
  Τα ταξίδια είναι πολύ πιο απλά και διασκεδαστικά όταν δεν υπάρχει το εμπόδιο της γλώσσας. Γνωρίζοντας τη γλώσσα του τόπου που επισκέπτεστε μπορείτε να απολαύσετε μια πιο αυθεντική εμπειρία. Για παράδειγμα, μπορείτε να μιλάτε απευθείας με ντόπιους και να κάνετε περισσότερες φιλίες.
 • Πνευματική υγεία
  Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν ότι ο εγκέφαλος των δίγλωσσων ανθρώπων γερνάει με πιο αργούς ρυθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί δίγλωσσοι να ζουν περισσότερο και με μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι η διγλωσσία μπορεί να καθυστερήσει νευρολογικές ασθένειες όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.
 • Καλύτερη κοινωνική ζωή
  Η ομιλία μιας δεύτερης γλώσσας ανοίγει ένα ολοκαίνουργιο φάσμα ευκαιριών για συναναστροφές και μπορεί να ενισχύσει τις κοινωνικές δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Όσο περισσότερες γλώσσες καταλαβαίνει κάποιος, με τόσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί να συνομιλήσει και να χτίσει σχέσεις με τους συνομιλητές του.

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…