Γιατί είναι τόσο σημαντική η επιρροή;

Συντάκτης: Καλλιρρόη Βολονάκη

‘’Εάν  θες να τεστάρεις  τον  χαρακτήρα  κάποιου, δώσε του δύναμη’’- Αβραάμ  Λίνκολν 

Όλες οι σχέσεις των ανθρώπων βασίζονται στη δύναμη – την ικανότητα να επηρεάζουμε τις πράξεις των άλλων.

Η χρήση της δύναμης μπορεί να εμφανιστεί με μία από τις δύο βασικές μορφές:  επιρροή και εξαναγκασμός. Η επιρροή είναι η ικανότητα να ενθαρρύνεις κάποιον άλλον να κάνει αυτό που προτείνεις. Ο εξαναγκασμός είναι η ικανότητα να πιέσεις κάποιον άλλον να κάνει αυτό που διατάζεις.

Το να ενθαρρύνεις έναν εργαζόμενο να κάνει κάτι παραπάνω, επειδή νιώθει  αφοσίωση στην εταιρία είναι επιρροή. Το να τον εξαναγκάσεις να δουλέψει  υπερωρίες με το να απειλείς ότι θα τον απολύσεις, αν δεν το κάνει, είναι εξαναγκασμός.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιρροή η τέχνη να πείθεις


Οι ενέργειες που μπορεί να κάνει ο εργαζόμενος και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να είναι ίδιες, αλλά το πώς νιώθει για αυτές θα έχει διαφορά. 

Γενικά, η επιρροή είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τον εξαναγκασμό. Οι περισσότεροι από εμάς μισούμε το να κάνουμε οτιδήποτε δε θέλουμε εμείς οι ίδιοι πρώτα.

Για τον λόγο αυτό, το να διατάζεις δεξιά και αριστερά τους άλλους δεν ωφελεί κάπου. Το μόνο που θα συμβεί είναι να σε μισήσουν ή να ψάχνουν τρόπους να  παραιτηθούν με την πρώτη  ευκαιρία.

Η επιρροή, από την άλλη πλευρά, συντηρείται πιο εύκολα και οι άλλοι θα σε συμπαθούν.

Καλώς ή κακώς, όλοι στηρίζονται στη δύναμη για να πετύχουν όσα επιθυμούν. Η δύναμη είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό ή για κακό. Δεν είναι κακό το να ψάχνεις να ενισχύσεις τη δύναμή σου, αρκεί να σέβεσαι τα δικαιώματα των άλλων γύρω σου.

Όσο πιο πολλή δύναμη έχεις, τόσο περισσότερα θα μπορέσεις να επιτύχεις, αλλά  η  μεγάλη δύναμη συνοδεύεται και από μεγάλη ευθύνη. Ο καλύτερος τρόπος για να  αυξήσεις τη δύναμή σου είναι να κάνεις πράγματα που αυξάνουν την επιρροή και βελτιώνουν τη φήμη σου. 

Όσο περισσότεροι γνωρίζουν τις  ικανότητές σου και σέβονται τη φήμη που έχεις  χτίσει, τόση περισσότερη δύναμη θα έχεις.

Συντάκτης: Καλλιρρόη Βολονάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.