Γιατί είναι σημαντικό να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας;

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου

Η αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων είναι απαραίτητη και συνδέεται άρρηκτα με τον ψυχικό κόσμο ενός ατόμου, με το σύνολο των ενσυνείδητων και ασυνείδητων ψυχικών του δυνάμεων.

Η επικοινωνία και η συζήτηση των συναισθημάτων σου με τα κοντινά σου πρόσωπα είναι σημαντική, τόσο για την ψυχική, όσο και για τη σωματική σου υγεία. Ίσως κάποια στιγμή στη ζωή σου δυσκολεύτηκες να αναγνωρίσεις ένα συναίσθημα, ή ακόμα και να κατανοήσεις τι σε ώθησε να αισθανθείς με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο αυτό δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι προβληματίζονται με τα συναισθήματα που βιώνουν, την πηγή προέλευσής τους, καθώς και με την επίδραση που έχουν αυτά στην καθημερινότητά τους.

Τα συναισθήματα αποτελούν ένα απόλυτα φυσιολογικό και υγιές κομμάτι του εαυτού μας. Κυριαρχούν τις σκέψεις μας 24/7, παρακινώντας μας να προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες αλλά και επηρεάζοντας τις επιλογές μας και τις σχέσεις μας με τα άτομα που μας περιβάλλουν. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι φορές που δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε την συνήθη και αβίαστη ύπαρξή τους και τα αντιμετωπίζουμε ως μη αναμενόμενα και μη λογικά. Από τη μία αδυνατούμε να τα αναγνωρίσουμε και στη συνέχεια να τα εκφράσουμε ενώ από την άλλη επιδιώκουμε να τα αγνοήσουμε και να τα καταπιέσουμε.

Αυτή η σκόπιμη καταστολή και κατάπνιξή τους για πολλούς ανθρώπους είναι μέρος της νοοτροπίας και της κουλτούρας τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχολόγους, η μικρή ή και μηδαμινή εξοικείωση που αναπτύσσει ένα άτομο με τα συναισθήματά του σχετίζεται άμεσα με το πώς έχει διδαχθεί να συμπεριφέρεται και να σκέφτεται, καθώς και με το κατά πόσο αισθανόταν ως παιδί άνεση και ασφάλεια να τα φανερώσει και να τα επικοινωνήσει στους γονείς του.

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρνητικά συναισθήματα;

Τα συναισθήματα συνεπώς που έχουν κατασταλεί και συγκρατηθεί, είναι δυνατόν με τον χρόνο να αποκτήσουν μία τοξική ιδιότητα, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου. Ο άνθρωπος αρχίζει να βιώνει συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης, επηρεάζεται ο ρυθμός της πεπτικής του λειτουργίας και γίνεται ευάλωτος σε διάφορες ασθένειες. Μία αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεσαι και πράττεις μπορεί να έχει πολύ πιο θετικά αποτελέσματα από έναν σκόπιμο ή μη παραμερισμό των συναισθημάτων σου.

Τα οφέλη της έκφρασης των συναισθημάτων

Η επικοινωνία και φανέρωσή τους δεν καθίσταται μόνο ωφέλιμη, αλλά και επιτακτική. Τα συναισθήματα προβάλλουν τις εσωτερικές μας ανάγκες. Μας αποκαλύπτουν τι έχουμε ανάγκη να ακούσουμε και να δούμε, προωθούν τις επιθυμίες μας και τις αλλαγές που επιζητάμε για την ζωή μας. Η προσεχτική παρατήρησή τους μας οδηγεί στη διαμόρφωση, αλλά και διόρθωση, κάποιες φορές της συμπεριφοράς μας και στην ανάληψη πρωτοβουλιών, ωφέλιμων για τον εαυτό μας.

Η καταστολή τους έχει αρνητικές συνέπειες

Όπως ήδη ειπώθηκε, η διαρκής και χρόνια μη επικοινωνία των συναισθημάτων οδηγεί τα άτομα να βιώνουν πολύ πιο δύσκολα μία πιθανή έκφρασή τους. Η μη αναγνώριση και επεξεργασία τους έχει ως αποτέλεσμα αυτά, υποσυνείδητα και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, να επηρεάζουν τόσο την συμπεριφορά μας όσο και την ανάληψη αποφάσεων.

Βραχυπρόθεσμα μάλιστα ίσως μας οδηγήσει να αντιδράσουμε υπερβολικά σε κάποιες περιστάσεις, ενώ μελλοντικά προξενεί αισθήματα άγχους και δυσαρέσκειας, επιδρά αρνητικά στο σώμα και προκαλεί ακόμη και διαταραχές στον ύπνο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος κύκλος σεμιναρίων Believe In You: «Άγχος- Φόβος-Θυμός: Νικάω τους εχθρούς της ψυχικής μου υγείας»


Η έκφρασή τους μας ανακουφίζει σημαντικά

Η έκφραση των συναισθημάτων μας βελτιώνει την ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις και να λύνουμε προβλήματα καθώς επίσης μειώνει το στρες και τα συμπτώματα κατάθλιψης ενώ εν τέλει αποκτούμε αυτοπεποίθηση. Όταν δίνουμε έμφαση στα συναισθήματά μας και τα συζητάμε με τα κοντινά μας πρόσωπα, νιώθουμε να φεύγει ή και να μοιράζεται ένα βαρύ συναισθηματικό φορτίο, που μέχρι στιγμής σηκώναμε μόνοι μας. Νιώθουμε τεράστια ανακούφιση και δίνουμε προτεραιότητα και πάλι σε εμάς και τη δημιουργία θετικών εμπειριών.

Ευνοούνται οι διαπροσωπικές μας σχέσεις

Από τη στιγμή που κατανοούμε τα συναισθήματά μας και παρέχουμε σε αυτά τον χώρο να φανερωθούν, δημιουργούμε το έδαφος για να αναπτυχθούν ουσιαστικοί δεσμοί που βασίζονται στη μεταξύ μας ειλικρινή επικοινωνία. Το γεγονός ότι συνδεόμαστε με τον εαυτό μας και τους άλλους, ότι μοιραζόμαστε τα προβλήματα και τα συναισθήματά μας μαζί τους έχει ως αποτέλεσμα οι σχέσεις μας να ευνοούνται σημαντικά και να αποκτούν γερές βάσεις.

Για τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητο να αισθανθούμε ουσιαστικά τα συναισθήματά μας και να τα αντιμετωπίσουμε με έναν υγιή τρόπο. Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε την ύπαρξή τους και να αισθανθούμε εντάξει με αυτήν, χωρίς να χρειάζεται να προβαίνουμε σε ακραίες και αυθόρμητες αντιδράσεις έκφρασής τους. Έτσι θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και των σχέσεών μας με τους άλλους.

Δώσε προτεραιότητα στα συναισθήματα και τις εσωτερικές σου ανάγκες, επικοινώνησέ τα και δες την καθημερινότητά σου να αλλάζει σημαντικά.

Πληροφορίες από:

I need to talk about my feelings: why it’s important and what to do. https://myonlinetherapy.com/i-need-to-talk-about-my-feelings/

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.