Γιατί είναι σημαντικό για τα παιδιά να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία;

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τζίμα

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει όλοι μας στην διάρκεια των μαθητικών μας χρόνων, από τη μαμά αλλά και από τους δασκάλους μας τη φράση: «Να διαβάζεις λογοτεχνικά βιβλία, θα σε βοηθήσουν πολύ»; Μια φράση κλισέ, αλλά παράλληλα μία μεγάλη συμβουλή που πρέπει να δώσουμε κι εμείς στα παιδιά μας.

Ξεκινώντας από την πρώτη τάξη του Δημοτικού, τα παιδιά αρχίζουν να παίρνουν στα χέρια τους τα πρώτα βιβλία και εκεί ξεκινά η γνωριμία και η πρώτη τους επαφή με την γνώση. Κάθε χρόνο τα βιβλία του σχολείου αυξάνονται όλο και περισσότερο, πράγμα που συνεπάγεται με περισσότερες πληροφορίες.
Ωστόσο, εξίσου σημαντική είναι και η ανάγνωση των λογοτεχνικών βιβλίων για τα παιδιά.

Αρχικά, ας λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι πολλά παιδιά αδιαφορούν για ένα εξωσχολικό βιβλίο, διότι πιστεύουν ότι δεν τους ενδιαφέρει το περιεχόμενό του. Σε αυτή την περίπτωση, ο μόνος τρόπος ένα βιβλίο να τους τραβήξει την προσοχή και να κινήσει την περιέργειά τους είναι να τους ενδιαφέρει το περιεχόμενό του. Αυτό μπορεί να γίνει επιλέγοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο που ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα, τις ιδέες ή τα χόμπι των παιδιών.

Όταν λυθεί αυτή η εκκρεμότητα και τα παιδιά αρχίσουν να μπαίνουν στον κόσμο του κάθε βιβλίου σίγουρα θα μαγευτούν από τις περιπέτειες που θα βιώνουν και τα ίδια μαζί με τους ήρωες των βιβλίων. Αν για τους ενήλικες αυτό το ταξίδι στον κόσμο του κάθε πρωταγωνιστή είναι ενδιαφέρον, τότε για τα παιδιά θα είναι τουλάχιστον συναρπαστικό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αρνητικοί ήρωες στα παιδικά βιβλία. Μια κακόγουστη φάρσα στις παιδικές ψυχές


Πώς θα τους βοηθήσει όμως αυτό;

  • Αρχικά, με την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων τα παιδιά μαθαίνουν να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους. Εάν μπορούσαμε να βρούμε έναν θησαυρό με ατελείωτες και συνάμα όμορφες λέξεις, τότε σίγουρα αυτός ο θησαυρός θα ήταν τα βιβλία. Αν ξεκινήσουν να διαβάζουν βιβλία από μικρή ηλικία, είναι κάτι που θα αγαπήσουν και θα επιλέγουν να το κάνουν για πάντα.

  • Ακόμη, μαθαίνουν να θυμούνται και να αφομοιώνουν την ορθογραφία των λέξεων, μια δυσκολία που αφορά όλους τους μαθητές και όχι μόνο. Βλέποντας και διαβάζοντας συνεχώς και με ευχαρίστηση, η εικόνα και η ορθογραφία των λέξεων αποτυπώνεται καθαρά στο μυαλό τους.

  • Η ανάπτυξη του γραπτού λόγου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθιστούν απαραίτητη την ανάγνωση βιβλίων. Ήδη από τις πρώτες τάξεις του σχολείου, τα παιδιά καλούνται να γράφουν εκθέσεις, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τις σκέψεις τους και τα βιώματά τους. Συνήθως τα παιδιά με πιο σωστή έκφραση και ευφράδεια του λόγου είναι αυτά που επιλέγουν να περνούν τις ελεύθερες ώρες τους με την συντροφιά ενός βιβλίου.

  • Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα παιδιά που διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία δείχνουν να κατανοούν καλύτερα και ευκολότερα όσα τους διδάσκονται στο σχολείο. Παράλληλα, εντείνεται η ικανότητά τους να θυμούνται τα όσα έχουν διαβάσει και διδαχτεί.

  • Τέλος, τα βιβλία είναι ικανά να λύσουν την όποια απορία μπορεί να γεννηθεί σε ένα παιδί. Κανείς άλλος δεν μπορεί να ανταποκριθεί τόσο καλά στην φαντασία των παιδιών και κανείς άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα τι κρύβεται στον μαγικό κόσμο τους, κάνοντάς τον, μάλιστα, να συμβαδίζει με την πραγματικότητα.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τζίμα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.